Hopp til innhold

Ikke mer gratis fra Radiohead

I fjor rystet Radiohead musikkindustrien da de ga bort sitt nye album gratis. Det kommer de ikke til å gjøre igjen.

Radiohead

Da Radiohead lanserte sin nye plate til nedlasting benyttet millioner av fans seg av tilbudet. I gjennomsnitt betalte de ca. åtte dollar hver.

Foto: MARK HUMPHREY / AP

- Det var et svar på en spesiell situasjon, sier bandets vokalist Thom Yorke.

Den situasjonen var at bandet brøt med sitt gamle plateselskap Parlophone/EMI fordi de ikke ville gi fra seg noe av inntektene for nedlastingssalget av bandets gamle innspillinger.

Musikknedlasting tar igjen cd-kjøp

- Vi var da i den posisjonen at alle spurte oss hva vi ville gjøre. Jeg tror ikke det ville hatt samme betydning om vi gjorde det samme i dag, sier Thom Yorke til Hollywood Reporter.

Siden utgivelsen av ”In Rainbows” har flere andre, for eksempel Prince og Nine Inch Nails, gitt bort musikken sin på lignende måter. Denne uken har man kunnet gå inn på Coldplays nettside og laste ned deres nye single gratis.

Valgfri pris

Da bandet i høst offentliggjorde albumet ”In Rainbows” for nedlasting til valgfri pris, åpnet de i praksis for at musikken kunne lastes ned gratis.

Millioner av fans benyttet seg av tilbudet, og i gjennomsnitt betalte de ca. åtte dollar hver. Albumet toppet også salgslistene i Storbritannia og USA da det senere ble tilgjengelig i platebutikkene. Men selv om stuntet ble regnet som en stor suksess vil det altså ikke bli gjentatt.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB