Slutt for MGPjr utenfor Norge

For vinneren i MGPjr lørdag er Oslo Spektrum siste stopp.

MGPjr-finalistene 2010

Finalistene i MGP Jr 2010.

Foto: NRK

Det er slutt på den nordiske finalen i Melodi Grand Prix junior. Dette kan i fremtiden bli en ren norsk feiring av unge poptalenter, uten at vinneren får reise til en finale i utlandet.

Hva syns du NRK skal gjøre med MGPjr utenfor Norges grenser? Si din mening nederst i saken!


Video MGPjr 2010 Alexandra

14 år gamle Alexandra (video over) er klar. Lørdag står hun på scenen i MGPjr-finalen med sangen "Det du vil".

– Det kommer til å bli et minne for livet. Jeg er utrolig heldig som har fått lov til å være med på denne flotte reisen.

Men i år er reisen slutt etter Oslo Spektrum. Den nordiske finalen er historie.

Danmark trukket seg

Danmark har trukket seg fra samarbeidet om å lage en nordisk finale. Sverige har bestemt seg for å bli med i den internasjonale finalen i stedet. Deltakelse i den internasjonale finalen kan bety en tøffere konkurranse for barna.

– Det er noen grunnverdier der vi er opptatt av. Barna skal skrive musikken selv. Hele showet og opplevelsen rundt skal skje på barnas premisser, sier redaksjonssjef i NRK Super, Nils Stokke.

Nils Stokke

Nils Stokke.

Foto: NRK / NRK

Voksenpress

Slik den internasjonale finalen er lagt opp i dag, kan altså voksne skrive teksten og musikken, mens barna bare fremfører sangen på scenen. Alexandra har skrevet hele sangen sin selv, slik reglene er for norske MGP Jr. Hun håper det fortsatt ikke skal være lov å synge andres sang.

– Da vil man føle at man har et lite press på seg, at man skal gjøre det og det, og synge sånn og sånn. Det er på en måte ikke du som har skrevet sangen. Det kommer ikke fra din hjerne og ditt hjerte. Jeg håper det kan fortsette å være sånn at man skal skrive sangen selv.

NRK tenker seg om

NRK er nå i tenkeboksen i forhold til hva MGPjr skal være til neste år. Å styrke den nasjonale delen kan være like aktuelt som å bli med på en internasjonal finale. Delfinaler eller samarbeid med aktører som Ungdommens kulturmønstring er blant forslagene som ligger på bordet, forteller Nils Stokke.

– Jeg ønsker at MGPjr i Norge skal være en stor og viktig musikalsk opplevelse for barn. Så trenger vi å se hvilke spinoff-prosjekter som kan komme ut av finalen på lørdag. Det kan være nasjonale prosjekter, det kan være noe i Norden og det kan også være noe ut av Europa.

– Artistfabrikk

NRK og Sveriges Television jobber sammen i et forsøk på å få snudd den internasjonale finalen mer i retning av den nordiske modellen. Far til Alexandra, Gunnar Rotan, mener det må til før han ville ha sendt datteren sin ut i Europa.

– Slik som den internasjonale finalen er i dag, syns jeg ikke det er noe bra. Det er egentlig bare en artistfabrikk for landet. Da går det veldig mye mye penger, og det er blitt veldig mye konkurranse om på vinne hele den internasjonale Grand Prix.

Kulturstrøm