NRK Meny
Normal

Slutt for «Broen» etter fjerde sesong

Innspillingen av fjerde sesong av «Broen» startet i Malmö forrige uke. I januar 2018 går den på lufta. Men så er det slutt.

BROEN 3 (5:10)

SESONG 3: Saga Norén (Sofia Helin) med sin nye danske kollega Henrik Sabroe (Thure Lindhardt).

Foto: Carolina Romare / Filmlance International, Nimbus Films

– Vi har hatt veldig åpne slutter på de andre sesongene, men i sesong fire runder vi av, sier Bo Erhardt.

Bo Erhardt, produsent for «Broen»

PRODUSENTEN: Bo Erhardt sier det er slutt på «Broen» etter sesong fire.

Foto: Petter Sommer / NRK

Han er dansk og har vært produsent for «Broen» siden starten i 2011. Jeg treffer ham etter et møte han har hatt i Oslo med NRK Drama.

– Slutt på «Broen»? Hvorfor?

– Fordi Sagas reise er slutt.

Måten han sier det på, får meg til å tenke på filmer som ender med at helten dør.

– Vi er blitt veldig glade i Saga … Går det bra med henne til slutt?

– Vi får se, sier Erhardt rolig.

Ikke Halloween-mord likevel

Sesong tre av «Broen» sluttet med at Saga Norén (spilt av Sofia Helin) og hennes danske kollega Henrik Sabroe (spilt av Thure Lindhardt) var på vei over broen og ut i verden for å finne Henriks familie.

Saga hadde mistet jobben i Malmö-politiet, fordi hun var blitt lurt av sin egen mor, slik at hun ble siktet for morens død.

– I sesong fire har det gått et par år. Men hvordan vi åpner blir en overraskelse, sier Erhardt lurt.

BROEN III (8:10)

SKYLDIG?: Var virkelig Saga Norén ansvarlig for morens død?

Foto: Carolina Romare / Filmlance International/Nimbus Films 2015

Mange tror nemlig at «Broen» sesong fire skal starte med et mord på Halloween i København. Dette er på bakgrunn av et intervju som den svenske manusforfatteren Hans Rosenfeldt ga i en podcast i mai i år.

– Slik blir det ikke, sier produsenten.

– Det var opprinnelig planen, men Hans og hans forfatterteam fant på en bedre idé. Etter at plottet er klart, kan ting endres når detaljene kommer på plass.

Eksperimentet har lykkes

Forrige uke startet innspillingen av den siste «Broen»-sesongen – på det samme settet i Malmö som teamet har brukt siden starten.

Broen-regissør inspiserer opptakene

REGISSØREN: Henrik Georgsson på settet i Malmö forrige uke.

Foto: Caroline Ehrnström / Nimbus Film

De første opptakene er lagt til en dansk politistasjon som for anledningen er bygget i Sverige.

Erhardt forteller at de startet med en «kick off» med briefing og felles middag forrige uke.

– Stemingen på settet er veldig god, det er en herlig følelse å samle «familien» igjen. Mange av dem vi jobber med har jo vært med helt fra begynnelsen.

– Er det vemodig at det er slutt etter dette?

– Ja, for pokker! Det blir en merkelig dag. Men det blir også en dag vi kan klappe hverandre på skuldrene og si at vi lykkes med et prosjekt som egentlig var et eksperiment; å lage en serie som skulle gå prime time i både Danmark og Sverige. Det har jo lykkes til fulle.

Norge er ingen lillebror lenger

Klapperen til Broen sesong fire

KLIPP, KLAPP, UTE: Sagaen om Saga går mot slutten.

Foto: Caroline Ehrnström / Nimbus Film

De siste årene har nordisk krim gjort «nordic noir» eller «scandic crime» til internasjonale sjangerbegreper.

Selv om Norge nå har suksess med både «Øyevitne», «Okkupert», «Frikjent» «Mammon» og «Nobel», er det danskene som har ledet an med serier som «Forbrytelsen», «Borgen» og «Broen».

Bo Erhardt har god kjennskap til den norske film- og tv-bransjen og har blant annet co-produsert Joachim Triers «Louder Than Bombs» og Sara Johnsens «Rosemari».

Jeg spør derfor:

– Vi i Norge har lenge sett på dere i Danmark som forbilder, både når det gjelder spillefilmer og tv-serier. Mener du at det ikke er noen grunn til det lenger?

– Nei, Norge må glemme alt om å være lillebror! Norge er i en rivende utvikling og har utviklet seg ekstremt de siste ti årene. Så både på film og tv-serier er Norge på ingen måte bakpå – tvert imot, sier Erhardt.

– Når man ser på Norden utenfra og ser på hvor det kommer nye strømninger fra, så er det i høy grad Norge som markerer seg internasjonalt.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz