NRK Meny
Normal

Slutt for «American Idol» etter 15 år

Den amerikanske originalutgaven av «Idol» går snart inn i sin siste sesong. Få tror talentkonkurransesjangeren er døende av den grunn.

Keith Urban, Jennifer Lopez og Harry Connick Jr.

DOMMERTRIO: Keith Urban, Jennifer Lopez og Harry Connick Jr. skal oppfylle eller knuse deltakernes drømmer i femtende og siste sesong av amerikanske «Idol».

Foto: Dan Steinberg / Ap

Mandag kunngjorde den amerikanske TV-kanalen Fox at høstens sesong av den populære talentkonkurransen – den femtende i rekken – blir den siste.

Falmende stjerne

Espen Ytreberg

HELT NORMALT: Professor Espen Ytreberg ved Universitetet i Oslo mener det er vanlig at TV-formater kommer og går.

«American Idol» har vært et av Fox' sterkeste publikumsmagneter siden starten i 2000, men det siste tiåret har seertallene fulgt en jevnt nedadgående kurve.

Siden rekordåret 2006, da finalen trakk 36 millioner amerikanske seere til TV-skjermene, har seertalene sunket jevnt og trutt til 11,6 millioner under fjorårets finale, skriver Entertainment Weekly.

– Idol har vært et av de største og viktigste underholdningsprogrammene for TV 2 siden 2003. Finalen der Jorunn Stiansen vant over Tone Damli er fremdeles et av våre mest sette programmer noensinne, forteller Bjarne Laastad jr. i TV 2.

Til tross for at også den norske utgaven har trukket færre seere de siste årene, er formatet fortsatt en vinner for TV 2, sier Laastad.

– Selv om dette har gått i flere år, er det fortsatt veldig gode seertall. Dette er godt TV som engasjerer og involverer seerne.

– Har vart lenger enn ventet

Jan Fredrik Karlsen

ÆRA OVER: Tidligere Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen mener en æra er over, men tror på fortsatt liv for sjangeren.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Mangeårig norsk Idol-general Jan Fredrik Karlsen mener det er en TV-musikalsk æra som nå er over.

– American Idol har produsert enormt mange artister, og har holdt oppe interessen for popmusikk og -artister i en periode der industrien rundt har gjennomgått enorme omveltninger, sier Karlsen.

Selv om det opprinnelige talent-realityshowet nå legger inn årene i USA, er ikke Karlsen spesielt bekymret for sjangerens fremtid.

– Talentkonkurranser kommer ikke til å forsvinne, det har vært et slitesterkt format og har pågått ekstremt lenge. Det er heller ikke mange konsepter i TV-historien som kan måle seg med Idol når det kommer til levetid. Så jeg vil kanskje si det hadde vart lenger enn de fleste kunne ha spådd, mener Karlsen.

– Normalt at formater blir slitt

– Dette er hovedregelen for serieformater. Det er helt normalt at de blir slitt etter noen år, og at det blir vanskelig å holde oppe trykket, sier professor Espen Ytreberg ved Universitetet i Oslos Institutt for medier og kommunikasjon.

Han tillegger det ikke noen større betydning at en av de mest suksessrike talentkonkurransene nå legges ned i USA.

– At programmer fødes og dør er ikke nødvendigvis et uttrykk for at folk der ute vil noe sterkt eller slutter med det. TV er en tilbudsledet industri der masse prøves ut, der noe funker og blir en suksess, og det meste ikke funker. Det er ofte uråd å utlede av suksess eller fiasko at det finnes et stort folkelig trykk i den ene eller andre retning, sier Ytreberg.