Hopp til innhold

Slottet avkrefter at Epstein har bidratt til kronprinsessens veldedige organisasjon

Jeffrey Epstein har ikke bidratt med penger til kronprinsesse Mette-Marits veldedige organisasjon, og betalte heller ikke for kronprinsparets luksusyacht-ferie i 2015, ifølge Slottet.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Litauen.

Kronprinsparet var ikke invitert til luksusferien i 2015 av Epstein. Her er de avbildet på besøk i Vilnius i 2018.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Jeffrey Epstein ble i sommer pågrepet og anklaget for menneskehandel og overgrep mot unge jenter. I august tok han sitt eget liv i varetektsfengsel i New York.

Siden har flere medier sett nærmere på forretningsmannens nettverk rundt om i verden.

I Norge har Dagens Næringsliv de siste ukene funnet flere koblinger mellom nordmenn og Epstein.

Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige, og ble funnet død på sin celle i New York i august.

Foto: AP

I perioden 2011–2013 skal Epstein ha møtt kronprinsessen ved flere anledninger, både i Norge og USA, skriver avisen.

Møtene fant sted etter at Epstein i 2008 ble dømt for å ha betalt en mindreårig for seksuelle tjenester.

– Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, sier kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse til DN.

Kronprinsesse Mette-Marit startet Maverick Collective sammen med Kate Roberts. Roberts var senior visepresident av Population Services International, som står oppført som en av grunnleggerne av Maverick Collective.

– Vi snakket mye om behovet for å legge store ressurser bak jenter og kvinner, sa Roberts til magasinet Fast Company i 2016.

De mente at den gangens metoder ikke klarte å løfte jenter ut av fattigdom.

Avkrefter bidrag til Maverick Collective

Ifølge nettsiden til Maverick Collective er målet å samle strategiske filantroper og engasjerte støttespillere som ønsker å bruke sin kunnskap og økonomiske ressurser til å få en slutt på ekstrem fattigdom.

– Har kronprinsessens kontakt med Epstein bidratt, eller tilbød han seg å bidra, til etableringen eller gjennomføringen av kronprinsessens prosjekt Maverick Collective?

– Nei, han har verken bidratt eller tilbudt å bidra, svarer Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet.

I tillegg er Bill & Melinda Gates Foundation oppført som en av grunnleggerne av organisasjonen på nettsiden. Ifølge Fast Company diskuterte kronprinsessen ideen til Maverick Collective med Melinda Gates, og fondet bidro senere med fem millioner dollar over en femårsperiode for å få prosjektet i gang.

Bill Gates beklaget i november hans kontakt med Epstein, og sa til Business Insider at han hadde feilbedømt.

– Jeg gjorde en feilbedømming da jeg tenkte at diskusjonene ville gå til global helse. Pengene dukket aldri opp, sa han ifølge nettstedet.

– Og jeg ga ham fordelen med min tilknytning, la han til.

På nettsiden til Maverick Collective står det at medlemmene av kollektivet har bidratt med et syvsifret beløp over to til tre år for å teste løsninger for jenter og damer i utviklingsland. Veien ut av ekstrem fattigdom mener organisasjonen starter med helse.

I 2015 skapte kronprinsparets ferie på luksusyacht overskrifter i norske medier. Se og Hør avslørte at å leie yachten «Mia-Elise» kostet 2 millioner kroner i uken, men kronprinsparet ville da ikke si hvem som hadde betalt leien.

Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit sa mandag at hun burde sjekket bakgrunnen til Epstein nærmere.

Foto: Seth Wenig / AP

Da kronprinsen kommenterte saken senere, sa han kun at de var invitert på båten av en venn, men ikke hvem. Harald Stanghelle mente da at kronprinsen mumlet vekk sjansen til å sette ny åpenhetsstandard.

Tirsdag avkrefter Slottet overfor NRK at Epstein bidro til denne turen, men sier ikke noe om hvem som faktisk leide båten.

Googlet Epstein etter møte

En annen Dagens Næringsliv skriver at møtte Epstein, er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Bondevik sier til NRK at han møtte Epstein ved to anledninger, men at møtene ikke endte med at han fikk støtte til Oslo senteret som han etablerte i 2006.

– Jeg traff Jeffrey Epstein i forbindelse med en middag i New York høsten 2013. Middagen var under åpningsuken FNs generalforsamling det året. På denne tiden er det en rekke middager, mottagelser og lunsjer i New York. Jeg visste ikke hvem Jeffrey Epstein var på forhånd. Han fortalte at han var en businessmann og filantrop, som finansierte gode saker, sier Bondevik.

Nobels fredspris 2017 til ICAN.

Kjell Magne Bondevik har møtt Jeffrey Epstein to ganger, men da han fant ut at han var dømt kriminell ønsket han ikke mer kontakt.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Bondevik forteller at han ble sittende ved et kaffebord med Epstein etter middagen. De to diskuterte da muligheten for at Epstein skulle støtte Oslo senteret med midler.

To år senere var Bondevik igjen i New York, igjen under med åpningsuken av FNs generalforsamling. Bondevik forteller at han da tok kontakt med Epstein, via hans sekretær.

– Jeg møtte Epstein i hans hus på Manhattan i New York, og ble slått av hvor storslagent og stort det var. I etterkant av møtet lurte jeg på hvem dette egentlig var, og begynte å google. Da fant jeg ut at han i tillegg til å være en filantrop, også var en dømt kriminell. Da bestemte jeg meg for å ikke ha noe mer kontakt med ham, og det har jeg heller ikke hatt, sier Bondevik.

FBI vil snakke med Midelfart

Tirsdag skriver Se og Hør at påtalemyndigheten i USA ønsker å komme i kontakt med alle som kan gi informasjon om Epstein i forbindelse med deres etterforskning.

– FBI ønsker å snakke med Celina Midelfart. Vi prøver fortsatt å spore opp informasjon om Epstein, sier en ikke navngitt talsperson for FBI til ukebladet.

Til VG sier Midelfart at FBI ikke har henvendt seg til henne.

Celina Midelfart i Stockholm i forkant av bryllupet til Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill.

Celina Midelfart sier hun ikke har hatt kontakt med Epstein siden 90-tallet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dagens Næringsliv har flylogger som viser at Midelfart var på Epsteins fly en rekke ganger, men hun sier til avisen at hun ikke har hatt kontakt med ham siden 90-tallet.

– Han inngikk i en felles forretningsmessig bekjentskapskrets. Jeg har ikke hatt noe med ham å gjøre siden 96/97, skriver Celina Midelfart i en melding til DN.

VG skriver også at meklernestor Jan Petter Collier hadde kontakt med Epstein på 90-tallet, men at han ikke har snakket med ham på over 20 år.

Norske modellbyråer samarbeidet med Epstein-venn

Epstein ble for første gang dømt for å utnytte unge jenter til å gi seksuelle tjenester i 2008. Etter at han ble arrestert i sommer, har medier i flere land også sett nærmere på nettverket til Epstein.

I november skrev VG at norske modeller i byråene Team Models og Elite modellbyrå ble sendt til Jean Luc-Brunel. Han er modellspeider og byråeier, og omtales som venn av Epstein. Han har blitt anklaget for å skaffe jenter til Epstein.

I 2015 nektet han for at han direkte eller indirekte var involvert i handlingene Epstein var anklaget for, skrev The Guardian da. I august i år anklaget tre modeller Brunel for voldtekt, skrev The Guardian. Han har ikke blitt sett i offentlighet siden Epstein ble funnet død på sin celle, men i oktober avviste han at han var på rømmen, og var interessert i å prate med franske myndigheter, skrev The Telegraph.

Brunel var i Norge omtrent to ganger i året på 80- og 90-tallet og møtte blant annet byråene Team Models og Elite, ifølge VG.

I november skrev Dagens Næringsliv først om hvordan tankesmien International Peace Institute (IPI) mottok millioner i donasjoner fra Epsteins stiftelse Gratitude America. IPI har senere sagt til avisen at de vil gi bort pengene til programmer som støtter ofre for seksuelle overgrep og menneskehandel.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober