NRK Meny
Normal

Sliter med å få unge gutter på TV

Flere castingbyråer forteller at yngre gutter ikke ønsker å bli med på TV-programmer.

Tre jenter ser på koffert med penger

JENTESONE: Unge gutter har ikke like lyst til å være på TV som det jenter i samme aldersgruppe har, om man skal tro flere castingansvarlige.

Foto: NRK

I disse dager foregår det casting til tredje sesong av «Teenage Boss», realityprogrammet der ungdommer får full kontroll over familieøkonomien i en måned.

Svært få gutter har søkt om å få bli med i programmet. Av rundt 150 søkere er kun 25 gutter.

– Det har jo vært gjennomgående i alle sesongene at det har vært få gutter som har søkt, sier castingansvarlig i «Teenage Boss», Sara Hjartholm.

Problemet gjelder ikke kun for dette ene programmet.

– Det er alltid veldig stor pågang fra jenter. Om det er fordi jenter er raskere ute med å skrive søknader, om de får med seg mer, har mer lyst til å være på TV, eller i dette tilfellet på «Teenage Boss» at jenter er mer opptatt av å bruke penger; det vet jeg ikke, sier hun.

Espen Hilton, som også har jobbet med casting til flere norske TV-programmer, bekrefter også tendensen.

– Ja, det stemmer at det er flere jenter enn gutter som melder seg på tv-programmer, sier han.

Kun 5 gutter av 400 påmeldte

Da TV 2 utlyste gutter og jenter i alderen 15-25 år som ønsket å være med i prosjektet «Generasjon Perfekt», kom det inn 400 søknader. Kun fem av disse var gutter som ønsker å være med.

TV-serien ble senere omdøpt til «Sykt Perfekt» og bestod av fem jenter og hvordan de taklet presset og forventingene til å være leve i en hverdag der det blir forventet at du skal være perfekt i alt.

– Vi opplevde at veldig få gutter ville være med i serien. Eksperter sier dette er normalt fordi gutter sjelden ønsker å snakke om følelser, sier TV2.

– Gutter skal ha kontroll

Peder Kjøs er psykolog og har bistått en rekke castingprosesser til norske TV-serier. Når det kommer til den manglende interessen for «Sykt Perfekt», tror han det handler mye om image.

– Jeg tror jenter er mer åpne om psykisk helse. Det er mer akseptert for jenter på et vis, mens gutter skal ha kontroll. Det ligger et slags mannsideal i det å ikke vise svakheter, sier han.

Karim Volvo

MED PÅ TEENAGE BOSS: I 2012 var 16 år gamle Karim Alexander Bougacha med på programmet. Jeg bare kastet meg ut i det, rett og slett. Folk er redde for hva andre vil tro om deg. De er kanskje litt redde for å drite seg ut, sier han i dag.

Foto: Birte Njøsen Horne/NRK

Jentefølelser på bekostning av gutter

Psykolog Hedvig Montgomery har bistått i utallige castingprosesser og sier det er flere årsaker til at gutter ikke vil på TV.

– Vi har med årene laget et samfunn hvor jenteverdier skal løftes fram, men det har kanskje gått på bekostning av det vi tidligere har sett på som guttemåten å være på. Det gjør at mange unge gutter er flaue over seg og sitt uttrykk. Og da melder man seg ikke på en TV-serie.

Kulturstrøm