Slik ville Grieg at det skulle lyde

Moderne pianisters tolkninger av Griegs klaverkonsert i a-moll må nullstilles, mener dirigent.

Grieg anno 1903
Foto: Grieg07

Kristiansand Symfoniorkester har vært i studio sammen med avanserte mekaniske opptak fra rundt hundre år tilbake.

Dermed er det nå mulig å høre hvordan Edvard Grieg fremførte sin egen musikk, og hvordan han ønsket at a-moll-konserten skulle lyde.

Lyden er digital og toppmoderne, men solisten er gjengitt med en gammel teknikk. For 88 år siden spilte australske Percy Grainger inn versjonen på papirruller som korrekt gjengir alle hans anslag, registeringer og tempi.

Nær venn

Grainger ble nær venn med Edvard Grieg i sistnevntes leveår, og fikk både skulderklapp og klar beskjed om at han tolket komponistens musikk slik Grieg selv ønsket det.

Av den grunn mener Rolf Gupta, kunstnerisk leder og sjefsdirigent for Kristiansand Symfoniorkester, at deres nye innspill må få konsekvenser.

– Det er i alle fall min personlige oppfatning at mainstream-måten å spille Griegs a-moll-konsert på, er komplett uinteressant, sier Gupta som er spent på reaksjoner fra pianister verden over.

Han mener at Graingers versjon er mye mer personlig enn dagens tolkninger av konserten.

– Dette hører man ikke med moderne pianister i dag, det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre, sier Gupta som mener at den gjennomsnittlige klassiske pianisten spillemåte er litt stiv og kjedelig.

– Dette dreier seg om blod, og liv og timing, erklærer han om Graingers versjon.

– Poetisk

Edvard Griegs hjem Troldhaugen

Troldhaugen, Edvard Griegs hjem.

Foto: Edvard Griegs hjem på Troldhaugen

På platen er det også mulig å høre Griegs egen versjon av «Bryllupsdag på Troldhaugen» innspilt i 1906. Også Grieg brukte den førdigitale teknikken med papirruller. Stykket er gjenspilt på et pianola, som er et pianolignende, halvmekanisk instrument.

– Grieg spiller det på en veldig fri måte, som er veldig poetisk, sier Gupta.

Han mener Griegs spillestil handler om å fange inn det bildet som tittelen gir, framfor å spille riktig metronomisk.

– Det han gjør, går ikke opp på en matematisk måte, men det går opp på en poetisk måte.

Kulturstrøm

  • «Norsk» James Bond-film lanseres

    Tittelen og skuespillerne i James Bond-filmen som delvis er spilt inn i Nittedal i Akershus, blir offentliggjort torsdag på et «ikonisk 007-sted». Filmen er den 25. om verdens mest berømte etterretningsagent.

  • Advarer mot TV-titting for babyer

    Babyer under ett år bør ikke se på elektroniske skjermer i det hele tatt, anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO). Barn under fem år bør unngå passiv skjermtitting i mer enn én time daglig. Det er første gang FN-organisasjonen mener noe om hvor mye småbarn bør se på TV eller andre skjermer.

Flere kulturnyheter