Slik unngår du sint veps

Den innpåslitne vepsen vi plages av nå om dagen, surrer på siste verset. Les hvordan du kan unngå den.

Veps
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Hvor mange har ikke opplevd veps ved matbordet?

Først et enslig individ som kretser over bordet. Heldigvis forsvinner den og alle er lettet, inntil flere individer surrer rundt oss. Vepsen er sosial og ser den en godbit forteller den det til sine frender. Alle skal få av godene.

Her er triksene for å unngå den:

 • Legg pålegg på en egen tallerken. En kan unngå plagsom veps ved å dekke et lite bord til den, og sett det til side for bordet og vepsen lar deg være i fred.

 • Unngå lukt og sterke farger. Vepsen tiltrekkes av lukt og farger. Spesielt lyse farger og søt parfymelukt. Unngår du dette, øker sjansen for å gå i fred øker.

Hør om vepsen her

Hør om vepsebol her

Akkurat som oss

Mens biene konsentrer seg om nektar, er vepsen altetende. Den spiser både kjøtt og søtt. Den er like avhengig som oss av et variert kosthold: Proteiner og karbohydrater, sukker, kjøtt og salt.

Det er hunnvepsen vi ser og som stikker oss. Brodden brukes ikke bare til å stikke oss. Ved hjelp av strikkbrodden fanger også arbeiderne insekter.

Det er også hunnvepsen som bygger på bolet og forer dronningen med mat. Dronningen selv gjør ikke noe annet enn å legge egg, hele sommeren. Larvene fores til de blir så store at de selv kan dra ut jaktmarkene.

Vepsebol

Mens biene konsentrer seg om nektar er vepsen altetende. Den spiser både kjøtt og søtt.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

En sesong

Vepsen lever som nevnt en sesong. Det er kunne neste års dronninger som overlever vinteren.

De siste dagene før de går i dvale om høsten har de hatt noen heftige kjærlighetssener. Da de finner seg et egnet overvintringssted er de fulle av befruktede egg som hun klekker ut hele sommeren.

Kulturstrøm

 • Avtale om nytt museumsbygg

  Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) skal nå bygge et sikrings- og museumsbygg over ruinene av Tungtvannskjelleren på Vemork. Arbeidet starter 3. august. Prosjektet skal etter planen være ferdig i september neste år.

  Tungtvannskjelleren ved Hydrogenfabrikken på Vemork.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hagia Sofia ikke lenger museum

  Tyrkia har fjernet landemerket Hagia Sofias status som museum. Dermed banes veien for at den kan omgjøres til en moske igjen. Tyrkias høyeste administrative domstol har annullert bestemmelsen fra 1934 som gjorde landemerket i Istanbul til et museum.

  Hagia Sofia sett fra parken.
  Foto: Nina Skurtveit / NRK
 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix