NRK Meny
Normal

Slik tjener Facebook penger på deg

Facebook tjener gode penger på reklame utformet som vanlige innlegg. Dine likes og kommentarer brukes til å gi annonsene troverdighet.

mark zuckerberg

SMILER: Facebook-sjefen Mark Zuckerberg er fornøyd etter at selskapet la frem positive tall for kvartalet. Nettverksgiganten har over 1,3 milliarder aktive brukere.

Foto: Paul Sakuma / Ap

Verdens største sosiale nettverk har for alvor knekt koden for inntjening på mobiler og nettbrett.

En fersk kvartalsrapport viser en omsetningen på rundt 18 milliarder kroner, en økning på 67 prosent siden i fjor, og mobilbrukerne står for 62 prosent av selskapets annonseinntekter.

For to år siden tjente selskapet nesten ikke penger på mobil i det hele tatt. Nå står mobil for godt over halvparten av den totale omsetningen.

Den sosiale mediegiganten har dermed stilnet kritikerne som var skeptiske til hvordan Facebook skulle tjene penger på mobilbrukerne sine.

Reklame forkledd som innlegg

Ida Aalen

MEDIEVITER: Rådgiver i Netlife Research Ida Aalen mener at en av nøklene for at Facebook lykkes med reklame er at de har klart å integrere den ganske sømløst med innholdet vi uansett kommer til nettsiden for.

Foto: Øyvind Bjørkum

Nettbrukere er etter hvert blitt vant med å filtrere vekk informasjon som minner om en reklame, såkalt «banner blindness» – vi gjenkjenner reklamen og lærer oss å overse den.

Rådgiver Ida Aalen i det digitale konsulentselskapet Netlife Research, forklarer at reklamen på Facebook fungerer bra fordi den er forkledd som alt annet innhold.

– En av nøklene er nok at de har klart å integrere reklamen ganske sømløst med innholdet vi uansett kommer til Facebook for, sier Aalen til NRK.no, og legger til:

– Om noen du er venn med, og liker, har likt eller kommentert på et produkt som er innenfor et tema du er interessert i, blir det vanskeligere å overse, særlig fordi det er utformet på samme måte som annet innhold i feeden din, sier rådgiveren.

Benytter seg av venners tillit

En kommersiell aktør kan betale for å nå ut til flere. Det kan være på innlegg eller sider dine venner enten har kommentert eller likt, noe som gir annonsen mer troverdighet og utydeliggjør skillet mellom venners meninger og betalt reklame.

– Kan jeg bli brukt som reklame uten at jeg vet det?

– Ja, alle sider du liker og alle poster fra kommersielle aktører som du liker eller kommenterer kan brukes til å lage reklame på Facebook, sier Aalen.

Hun forklarer at forskning og erfaring tyder på at vi stoler mer på informasjon fra folk vi kjenner og liker.

Ditt «liker» kan bli «ukens tilbud»

Redaktør i Computerworld Norge, Aslak Borgersrud, oppfordre folk til å bare trykke «liker» på ting de vil at vennene sine skal få opp i feeden.

– personlig trykker jeg aldri på "liker" på butikker eller liknende, fordi jeg ikke vil bli brukt som del av en reklame, sier teknologiredaktøren.

Aslak Borgersrud

TENK FØR DU TRYKKER: Redaktør i Computerworld Norge, Aslak Borgersrud, oppfordre folk til å bare trykke «liker» på ting de vil at vennene sine skal få opp i feeden.

Foto: Kim Jansson / NRK

Han trekker frem et eksempel på hvordan ditt «liker» kan brukes til annonse for noe helt annet enn det du har trykka «liker» på.

– Hvis du har trykka «liker» et eller annet sted på en nettbutikk, så dukker ditt navn opp i feeden min på en annonse for «ukens tilbud». Altså, du har ikke anbefalt «ukens tilbud». Likevel er det det som kommer opp i min feed. Da mener jeg vi blir brukt til noe annet enn vi har sagt ok til, og det mener jeg er upassende, avslutter Borgersrud.

Dette tjener Facebook på deg

Facebook tjener i snitt rett over 17 kroner per europeiske bruker i kvartalet, mens tallet i USA er en del høyere og lander på 6,44 dollar (40 kroner).

Selskapets hovedinntekt kommer fra annonser, og ikke brukerbetalinger.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.