Slik svarer Erna på Facebook-sensuren

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Til NRK sier hun at hun reagerer på at Facebook gjør dette mot et innlegg som var en kritikk av deres sensurpraksis. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

VIDEO MED INTERVJU: Erna Solbergs innlegg, der hun delte det historiske bildet av en naken jente på flukt under Vietnamkrigen, ble slettet av Facebook etter kun kort tid. Nå svarer statsministeren med en serie sensurerte historiske bilder.

Fredag delte statsminister Erna Solbergs Facebook-konto Nick Uts ikoniske bilde av en ni år gammel jente som flykter fra napalmbomber under Vietnamkrigen.

Få timer senere var innlegget fjernet av Facebook.

Svarer med sladdet bilde

Mens statsministeren satt på flyet til Trondheim, forsvant bildet fra hennes Facebook-vegg.

Fredag ettermiddag svarer Solberg på sensuren med å legge ut det samme bildet på nytt, nå med en stor, svart sladd over hele jenta.

I tillegg har hun lagt ut historiske bilder der Ronald Reagan, Martin Luther King og demonstranter på Den himmelske freds plass alle har blitt offer for sladden.

– Jeg sladdet bildene for å understreke poenget om at det virker rart å sladde ut enkeltbiter av historien, blant annet det ikoniske bildet fra Den himmelske freds plass i 1989, hvor én mann står foran en rekke tanks. Det hadde vært et annet bilde uten den mannnen, sier Solberg når NRK møter henne i Trondheim fredag ettermiddag.

Hun mener Facebook og andre sosiale mediers rolle som manges hovedkilde til nyheter, gjør at de har et særskilt ansvar for ikke å sensurere historien.

– Jeg er opptatt av at nesten alle under 30 har sosiale medier som sin hovednyhetskilde. Da er det veldig viktig at disse ikke har en policy som redigerer historien, mener Solberg.

Mens jeg satt på et fly fra Oslo til Trondheim slettet Facebook en post fra min Facebook-side. Det Facebook gjør ved å...

Publisert av Erna Solberg Fredag 9. september 2016

Appellerer til Facebook

Facebook skriver i en uttalelse til NRK at de anerkjenner at bildet er ikonisk, men at det er vanskelig å skille mellom akseptabel og ikke-akseptabel nakenhet.

Det er ikke nok for statsministeren, som mener Facebook burde kunne utvise skjønn i enkeltsaker.

– Jeg synes de burde ha en evne til å forandre politikken. Jeg setter pris på at de ikke tillater barnepornografi. Det er ærefulle motiver, men så viktig som Facebook er for nyhetsformidlingen i dag, kan de ikke redigere vår historie.

«Jeg vil at mine barn og andre barn skal vokse opp i et samfunn hvor de får formidlet historien - slik den var. Hvor de kan få lære av historiske hendelser og feil,» skriver Solberg i innlegget.

Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes sa torsdag formiddag til NRK at de ville vurdere hvordan de skulle reagere på Facebook-sensuren.

«Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta,» skriver Solberg.

Kulturstrøm

 • Mener vedtak om riving er ugyldig

  Plan- og bygningsetaten har mottatt flere formelle klager på vedtaket om rivingen av Y-blokka. Fortidsminneforeningen ber om at vedtaket må omgjøres, blant annet grunnet «vesentlige mangler i reguleringsplanen». Også Norske arkitekters landsforbund har sendt inn klage før fristen gikk ut fredag. Plan- og bygningsetaten har også mottatt klager fra én privatperson, og ICOMOS (the International Council of Monuments and Sites) (NTB).

  Y-blokka. Demonstrasjon mot riving
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK