Hopp til innhold

Slik svarer Erna på Facebook-sensuren

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Til NRK sier hun at hun reagerer på at Facebook gjør dette mot et innlegg som var en kritikk av deres sensurpraksis. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

VIDEO MED INTERVJU: Erna Solbergs innlegg, der hun delte det historiske bildet av en naken jente på flukt under Vietnamkrigen, ble slettet av Facebook etter kun kort tid. Nå svarer statsministeren med en serie sensurerte historiske bilder.

Fredag delte statsminister Erna Solbergs Facebook-konto Nick Uts ikoniske bilde av en ni år gammel jente som flykter fra napalmbomber under Vietnamkrigen.

Få timer senere var innlegget fjernet av Facebook.

Svarer med sladdet bilde

Mens statsministeren satt på flyet til Trondheim, forsvant bildet fra hennes Facebook-vegg.

Fredag ettermiddag svarer Solberg på sensuren med å legge ut det samme bildet på nytt, nå med en stor, svart sladd over hele jenta.

I tillegg har hun lagt ut historiske bilder der Ronald Reagan, Martin Luther King og demonstranter på Den himmelske freds plass alle har blitt offer for sladden.

– Jeg sladdet bildene for å understreke poenget om at det virker rart å sladde ut enkeltbiter av historien, blant annet det ikoniske bildet fra Den himmelske freds plass i 1989, hvor én mann står foran en rekke tanks. Det hadde vært et annet bilde uten den mannnen, sier Solberg når NRK møter henne i Trondheim fredag ettermiddag.

Hun mener Facebook og andre sosiale mediers rolle som manges hovedkilde til nyheter, gjør at de har et særskilt ansvar for ikke å sensurere historien.

– Jeg er opptatt av at nesten alle under 30 har sosiale medier som sin hovednyhetskilde. Da er det veldig viktig at disse ikke har en policy som redigerer historien, mener Solberg.

Appellerer til Facebook

Facebook skriver i en uttalelse til NRK at de anerkjenner at bildet er ikonisk, men at det er vanskelig å skille mellom akseptabel og ikke-akseptabel nakenhet.

Det er ikke nok for statsministeren, som mener Facebook burde kunne utvise skjønn i enkeltsaker.

– Jeg synes de burde ha en evne til å forandre politikken. Jeg setter pris på at de ikke tillater barnepornografi. Det er ærefulle motiver, men så viktig som Facebook er for nyhetsformidlingen i dag, kan de ikke redigere vår historie.

«Jeg vil at mine barn og andre barn skal vokse opp i et samfunn hvor de får formidlet historien - slik den var. Hvor de kan få lære av historiske hendelser og feil,» skriver Solberg i innlegget.

Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes sa torsdag formiddag til NRK at de ville vurdere hvordan de skulle reagere på Facebook-sensuren.

«Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta,» skriver Solberg.

Kulturstrøm

  • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

    Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

    Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

    Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

    Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

    - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

    Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

    - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.