Hopp til innhold

Slik svarer Erna på Facebook-sensuren

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Til NRK sier hun at hun reagerer på at Facebook gjør dette mot et innlegg som var en kritikk av deres sensurpraksis. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

VIDEO MED INTERVJU: Erna Solbergs innlegg, der hun delte det historiske bildet av en naken jente på flukt under Vietnamkrigen, ble slettet av Facebook etter kun kort tid. Nå svarer statsministeren med en serie sensurerte historiske bilder.

Fredag delte statsminister Erna Solbergs Facebook-konto Nick Uts ikoniske bilde av en ni år gammel jente som flykter fra napalmbomber under Vietnamkrigen.

Få timer senere var innlegget fjernet av Facebook.

Svarer med sladdet bilde

Mens statsministeren satt på flyet til Trondheim, forsvant bildet fra hennes Facebook-vegg.

Fredag ettermiddag svarer Solberg på sensuren med å legge ut det samme bildet på nytt, nå med en stor, svart sladd over hele jenta.

I tillegg har hun lagt ut historiske bilder der Ronald Reagan, Martin Luther King og demonstranter på Den himmelske freds plass alle har blitt offer for sladden.

– Jeg sladdet bildene for å understreke poenget om at det virker rart å sladde ut enkeltbiter av historien, blant annet det ikoniske bildet fra Den himmelske freds plass i 1989, hvor én mann står foran en rekke tanks. Det hadde vært et annet bilde uten den mannnen, sier Solberg når NRK møter henne i Trondheim fredag ettermiddag.

Hun mener Facebook og andre sosiale mediers rolle som manges hovedkilde til nyheter, gjør at de har et særskilt ansvar for ikke å sensurere historien.

– Jeg er opptatt av at nesten alle under 30 har sosiale medier som sin hovednyhetskilde. Da er det veldig viktig at disse ikke har en policy som redigerer historien, mener Solberg.

Appellerer til Facebook

Facebook skriver i en uttalelse til NRK at de anerkjenner at bildet er ikonisk, men at det er vanskelig å skille mellom akseptabel og ikke-akseptabel nakenhet.

Det er ikke nok for statsministeren, som mener Facebook burde kunne utvise skjønn i enkeltsaker.

– Jeg synes de burde ha en evne til å forandre politikken. Jeg setter pris på at de ikke tillater barnepornografi. Det er ærefulle motiver, men så viktig som Facebook er for nyhetsformidlingen i dag, kan de ikke redigere vår historie.

«Jeg vil at mine barn og andre barn skal vokse opp i et samfunn hvor de får formidlet historien - slik den var. Hvor de kan få lære av historiske hendelser og feil,» skriver Solberg i innlegget.

Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes sa torsdag formiddag til NRK at de ville vurdere hvordan de skulle reagere på Facebook-sensuren.

«Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta,» skriver Solberg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.