NRK Meny
Normal

Slik svarer «Fifty Shades of Grey»-regissøren på Ottar-kritikken

– Hvordan kan de dømme en film de ikke har sett? sier «Fifty Shades of Grey»-regissør Sam Taylor-Johnson om reaksjonen til norske feminister.

«Fifty Shades of Grey»-regissør Sam Taylor-Johnson svarer på kritikken fra Ottar om filmen.

MENER OTTAR MISFORSTÅR: Regissør Sam Taylor-Johnson mener «Fifty Shades of Grey» ikke nedverdiger kvinner. Fra NRK2-programmet Selskapet torsdag 12. februar.

I kveld har «Fifty Shades of Grey»-filmen verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin. Fredag får norske kinogjengere også sett den mye omtalte filmen.

Kvinnegruppa Ottar skal i den anledning demonstrere mot filmen i Oslo og Stavanger under parolen «Nei til romantisering av vold mot kvinner!».

Det forstår filmens regissør Sam Taylor-Johnson lite av.

– Hvordan kan de dømme filmen uten å ha sett den? sier hun i et intervju med NRK-programmet Selskapet.

– De har misforstått budskapet

Randi Mobæk foran en plakat av "Fifty Shades Grey"

TOMMEL NED: Randi Mobæk, leder for Ottar i Rogaland, er provosert over kvinnesynet i filmen «Fifty Shades of Grey». Nå oppfordrer hun til boikott.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Kvinnegruppa Ottar mener filmen støtter opp om vold mot kvinner.

– Vi vil at jenter skal ha kontroll og styringen over sine egne liv. De skal ikke inngå slike slavelignende kontrakter som den kvinnelige hovedpersonen i filmen, sier Randi Mobæk, leder for Ottar i Rogaland, til NRK.

I filmen undertegner hovedpersonen Anastasia Steele en kontrakt der den kjekke og rike Christian Grey får bestemme over henne.

Taylor-Johnson mener kvinnegruppa har misforstått filmens budskap.

– Filmen tar en sårbar jente med på en reise med en mann hun forelsker seg i. Først aksepterer hun hans verden, hvor hun inngår en veldig begrenset kontrakt for hva hun kan gjøre. Men etter hvert snus alt på hodet: Hun får all makten og han blir den sårbare, sier regissøren.

Saken fortsetter under Filmpolitiets anmeldelse.

Positivt overrasket!

TERNINGKAST FIRE: – Hvis du er engstelig for at filmen er full av grove sexscener du blir flau av, kan du puste lettet ut, mener Filmpolitiets Marte Hedenstad.

Mener det handler om kjærlighet

I Trondheim er det solgt 4 265 billetter til premierehelga. I Oslo er det forhåndssolgt over 6 500 billetter, og i Bergen har tallet passert 5 000.

– Jeg synes heller de bør gi billettpengene til organisasjoner og kampanjer som kjemper mot vold mot kvinner, sier Ottar-leder Randi Mobæk.

Plakat for Fifty Shades of Grey

«LOSE CONTROL»: Jamie Dornan og Dakota Johnson spiller hovedrollene i «Fifty Shades of Grey».

Foto: Universal Pictures

Sam Taylor-Johnson mener «Fifty Shades of Grey» først og fremst handler om kjærlighet.

– Sadomasochisme er basert på enighet. Vold i nære relasjoner er noe helt annet, sier den britiske regissøren i intervjuet med Selskapet.

– Jeg ville ikke at sexscenene skulle være umotiverte og slibrige, men erotiske og sensuelle. Jeg ønsket hele veien å fortelle en kjærlighetshistorie. Filmen er seksuell, men ikke på en eksplisitt måte, sier Taylor-Johnson.

LES OGSÅ:

Se et lengre utdrag fra intervjuet med Taylor-Johnson i Selskapet på NRK2 torsdag kl 20.55.

«Fifty Shades of Grey»-regissør Sam Taylor-Johnson om skillet mellom sadomasochisme og vold. Fra Selskapet på NRK2 torsdag 12. februar 2015.

SETTER ET SKILLE: Regissør Sam Taylor-Johnson er klar på at sadomasochisme baserer seg på enighet mellom voksne. Se klipp fra intervjuet med NRK2-programmet Selskapet.

Kulturstrøm

 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP
 • Gitarspesial i Spillerom

  NRK P2s musikkprogram inviterte inn Unni Wilhelmsen, stjerneskuddet Shikoswe og metal-virtuosen Berit Hagen (Commander-in-chief) til gitarspesial.

  Spillerom goes guitar! Joni Mitchell er en strålende låtskriver og sanger, men hvordan er hun som gitarist? Unni Wilhelmsen har med sine gitarheltinner og avslører at et stjålet gitarriff ble til hennes første hit. Det er en bølge av gitardrevet indie som er frontet av kvinner, Vi møter stjerneskuddet Shikoswe. Og den teknisk brilliante gitaristen Berit Hagen spiller klassisk, men i metall som Commander-in-chief har hun måttet tåle mye hat.