NRK Meny
Normal

Slik stelles sommerens små skader

Hva gjør du med et hoggormbitt? Og hvordan fjerner du en fiskekrok fra fingeren? Her er gode tips til behandling av sommerens mindre skader og plager.

Skrubbsår på kneet
Foto: Berit Keilen / Scanpix

De varme månedene fører ikke bare godt med seg – mange skader, uhell og større eller mindre plager følger med på kjøpet. Folk brenner seg på engangsgriller, setter fiskekroker i fingeren, pådrar seg solforbrenning og sjøsyke eller blir forgiftet av blåskjell.

Kan ordne mye selv

Noen av disse tingene bør man oppsøke medisinsk personell for, men mye kan også gjøres selv. Blir du bitt av hoggorm er nok det lureste å gå rett til lege, med mindre du reagerer svært lite på det. Uansett bør du holde deg i ro. Det samme gjelder om du har spist blåskjell med gitige alger. Har du ikke fulgt  Mattilsynets ukentlige blåskjellvarsel godt nok, og blitt rammet av blåskjellforgiftning, bør du oppsøke legen din. Dersom forgiftningen er så ille at du har kraftige smerter eller kramper, må du snarest ringe nødnummeret 113 – dette er nemlig ikke noe å spøke med.

Fiskekrok i fingeren

En gjenganger i fiskermiljøene er historier om fiskere som setter kroken eller sluken i bakhodet, i øreflippen eller i fingeren. Ofte er det nok legen som lettes kan hjelpe deg ut av denne knipa, men dersom du er en tøffing og vil gjøre det på egenhånd, går du fram som følger: Dra kroken helt gjennom huden, til mothaken er helt ute på andre siden. Knip så av kroken under mothaken med en tang. Resten av kroken kan nå dras ut igjen.

Beskytt deg mot brennmaneter
Foto: Terje Christiansen / NRK

 

Ikke urin mot brennmanet

Mange ulike – og rare – ”kloke råd” eksisterer for hvordan man skal behandle en som har brent seg på brennmaneter. Alt fra å skrape det brente området med kredittkort, til å helle på urin(!). Men ifølge ekspertene er det beste å rett og slett skylle godt med saltvann eller vaske forsiktig med såpe og vann.

Denne sommeren skal Røde Kors’ sommerpatrulje reise rundt for å undervise i førstehjelp, vise redningsdemonstrasjoner og avholde konkurranser. Turnélisten deres, samt flere råd og behandlingsmåter for sommerskader finner du på Sommerpatruljens nettsider .

 

 

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold