Slik stelles sommerens små skader

Hva gjør du med et hoggormbitt? Og hvordan fjerner du en fiskekrok fra fingeren? Her er gode tips til behandling av sommerens mindre skader og plager.

Skrubbsår på kneet
Foto: Berit Keilen / Scanpix

De varme månedene fører ikke bare godt med seg – mange skader, uhell og større eller mindre plager følger med på kjøpet. Folk brenner seg på engangsgriller, setter fiskekroker i fingeren, pådrar seg solforbrenning og sjøsyke eller blir forgiftet av blåskjell.

Kan ordne mye selv

Noen av disse tingene bør man oppsøke medisinsk personell for, men mye kan også gjøres selv. Blir du bitt av hoggorm er nok det lureste å gå rett til lege, med mindre du reagerer svært lite på det. Uansett bør du holde deg i ro. Det samme gjelder om du har spist blåskjell med gitige alger. Har du ikke fulgt  Mattilsynets ukentlige blåskjellvarsel godt nok, og blitt rammet av blåskjellforgiftning, bør du oppsøke legen din. Dersom forgiftningen er så ille at du har kraftige smerter eller kramper, må du snarest ringe nødnummeret 113 – dette er nemlig ikke noe å spøke med.

Fiskekrok i fingeren

En gjenganger i fiskermiljøene er historier om fiskere som setter kroken eller sluken i bakhodet, i øreflippen eller i fingeren. Ofte er det nok legen som lettes kan hjelpe deg ut av denne knipa, men dersom du er en tøffing og vil gjøre det på egenhånd, går du fram som følger: Dra kroken helt gjennom huden, til mothaken er helt ute på andre siden. Knip så av kroken under mothaken med en tang. Resten av kroken kan nå dras ut igjen.

Beskytt deg mot brennmaneter
Foto: Terje Christiansen / NRK

 

Ikke urin mot brennmanet

Mange ulike – og rare – ”kloke råd” eksisterer for hvordan man skal behandle en som har brent seg på brennmaneter. Alt fra å skrape det brente området med kredittkort, til å helle på urin(!). Men ifølge ekspertene er det beste å rett og slett skylle godt med saltvann eller vaske forsiktig med såpe og vann.

Denne sommeren skal Røde Kors’ sommerpatrulje reise rundt for å undervise i førstehjelp, vise redningsdemonstrasjoner og avholde konkurranser. Turnélisten deres, samt flere råd og behandlingsmåter for sommerskader finner du på Sommerpatruljens nettsider .

 

 

Kulturstrøm

 • Artister til Nobelfesten er klare

  Blant artistene som nå er bekreftet er blant andre DDE, Eva Weel Skram, Freddy Kalas, Kurt Nilsen og Matoma. Den årlige offisielle Nobelkonserten avlyst, på grunn av blant annet økonomiske problemer. Isteden blir det et alternativt utearrangement i Borggården utenfor Oslo rådhus. Det er investoren Arthur Buchardt har tatt initiativ til et konserten som er en hyllest til nobelprisvinnere Robert Mukwege og Nadia Murad, den 9. desember.

  Freddy Kalas
 • Netflix vil ha norske «Battle»

  Filmen er nemlig kjøpt av Netflix, og 1. desember lanseres den over hele verden via strømmetjenesten, skriver Filter Film og TV. 44.000 løst sett filmen på norske kinoer siden premieren i september. «Battle» baserer seg på en historie som er skrevet av Maja Lunde, og den er blitt beskrevet som en real «Romeo og Julie»-historie – satt til Oslos hiphop-miljø. Filmen er et samarbeid mellom norske, svenske, danske og nederlandske produsenter og får kinodistribusjon også i Danmark.(NTB)

  Lisa Teige og Fabian Svegaard Tapia
  Foto: NTB Tema