Hopp til innhold

Campingens barndom

Camping har fått et oppsving i Norge. Og slik så den ut. Campingvognen som startet den tyske campingindustrien. For i 1931 bygget tyskeren Arist Dethleffs en vogn slik at han kunne ha med kona på forretningsreise.

Campingvogn

Arist Dethleffs bygget denne campingvognen i 1931 fordi han var så mye på reise og ville ha kona med.

Foto: Jahre foto

Forfatteren Geir Svardal har sett på dagens campingliv og campingens historie. Historien om Dethleffs er en av de han forteller om i boken «Camping».

– Forretningsmannen Arist Dethleffs er ofte på jobbreise, men ønsker ikke å være så mye borte fra kona, malerinnen Fridel Dethleffs-Edelmann. Han bygger derfor en enakslet vogn som kan trekkes av bilen hans og som han kaller «wohnauto», forteller Svardal.

Den har hevetak og tre senger. Det var starten på campingvognen i Tyskland som kunne trekkes av en bil. Både i USA og England var det produsert campingvogner. Og lenge før det hadde man sett fritidsvogner som kunne trekkes av hester. Idag er det stadig flere som eier en campingvogn.

Daftø camping

Slik ser campingplassene stort sett ut i dag – med mange fastliggere som har fast plass og lager et sosialt fellesskap år etter år.

Foto: Daftø foto

Ifølge SSB er det nesten 120.000 i Norge som eier sin egen campingvogn, 31 prosent flere enn for ti år siden. I 2017 hadde campingplassene rundt sju millioner gjestedøgn.

Ble stor industri

– Overalt på sine reiser ble Arist Dethleffs spurt om hvor man kunne få tak i en slik vogn. Derfor startet han med å produsere flere av disse vognene. I dag er hans selskapet en av Europas største produsenter av campingvogner og bobiler, forteller Svardal.

Camping ble tidligere assosiert med turister som kjørte rundt med campingvognene sine og besøkte ulike campingplasser. Nå er fire av ti campingturister såkalte "fastliggere", folk som velger å komme tilbake til samme campingplass år etter år.

Hamresanden

En campingplass, Hamresanden på Sørlandet på 60 tallet. Den gangen var det teltene som dominerte. Nå er det campingvogner og bobiler som fyller plassene.

Hvorfor er det stadig flere som skaffer seg en campingvogn?

Folk velger kanskje campinglivet fordi de vil ha full kontroll på ferietiden sin, sier Geir Svardal.

Les også: Vil du på camping i sommar? Då må du bestille no

Eli Amundsen fra Voss er en typisk "fastligger". Helt fra mai måned og ut sommeren pendler hun mellom Ramton Camping i Røyken og blokkleiligheten på Voss. Hun peker på at det sosiale livet på campingplassen er viktig for henne.

Du vet hva du kommer til. Og du slipper å pakke så mye. Vogna står jo der, sier hun.

Telt

Slik var campinglivet på 50 og 60 tallet – nå finnes nesten ikke disse enkle teltene på campingplassene lenger.

Slik er campingvogneieren

Campingvogneieren har høyere snittinntekt enn gjennomsnittet i befolkningen. Det viser en undersøkelse foretatt av Norges Caravanbransjeforbund.

Den typiske norsk campingvogn-turisten er:
• En barnefamilie der foreldrene er i 40-50-årene, jobber heltid og har en høyere snittinntekt enn snittet i befolkningen.
• 3 av 10 er akademikere
• Ferierer i Norge og Sverige.
• 4 av 10 er fastliggere.
• Har vokst opp med camping.

– Ikke uten min familie, sa Dethleffs og bygget altså den første tyske campingvogna som kunne huse kona, ham selv og etterhvert også datteren under jobbreisene hans. Da caravan-fabrikken hadde 50 års jubileum , ble han tildelt det som tilsvarer Kongens fortjenestemedalje i Tyskland, «Bundesverdienstkreuz».

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)