Hopp til innhold

Slik spiser du riktig

Her er tipsene til hvordan du kan spise på riktig måte.

Spise
Foto: Elena Elisseeva

Spiser senere på dagen

Salat
Foto: liv friis-larsen

Nye tall fra Synovate viser at måltidene holder stand i norsk kosthold, men vi spiser middagene senere enn før.

6 av 10 spiser varm middag hjemme hver dag, og 9 av 10 spiser frokost hjemme.

- Vi har gjennom flere år sett tendenser til at mange ’’beiter’’ seg gjennom dagen med snacks og usunt påfyll fra kiosker og bensinstasjoner, men vi ser tegn på at denne utviklingen nå er i ferd med å stanse opp, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Slik lever du bra

- Gode måltidsrytmer, tilstrekkelig søvn og aktivitet, er det beste grunnlaget for en sunn livsstil.

Kyllingburger
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

En halv times fysisk aktivitet om dagen er nok til å vedlikeholde kroppen. Og man bør gi kroppen næring hver tredje til fjerde time for å holde et jevnt blodsukkernivå. Når blodsukkeret blir lavt, er det vanskelig å konsentrere seg, og mange får hodepine.

Bruk brødskalaen

Brød og kornprodukter utgjør den norske basismaten. Grovt brød er sunt, godt, raskt og lettvint. Brød er vår viktigste kilde til fiber og karbohydrater. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at vi bør få i oss hele 30 gram fiber hver dag.

– Brødskalaen som nå benyttes av flere bakere angir hvor stor andel sammalt mel og hele korn brødet inneholder. Den er til god hjelp når du skal velge brød, sier ernæringsfysiolog Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

sunn mat, kosthold
Foto: ScanStockPhoto/NRK

Viktige næringsstoffer

Melk har i generasjoner vært fast følge til brødmaten, og tre porsjoner med meieriprodukter dekker kalsiumbehovet vårt.

– Det kan være et glass melk, en yoghurt og en brødskive med gulost. Og velg gjerne magre produkter, sier Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Helsemyndighetene anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, til sammen rundt 750 gram.

– Vi spiser dobbelt så mye frukt og grønt når det serveres i biter, så ha frukt og grønt tilgjengelig, og ikke vær redd for å variere, oppfordrer Toril Gulbrandsen, matkonsulent ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Sunn mat
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Velg magert kjøtt

Kjøtt er vår viktigste kilde til protein og jern, og det gir oss mange viktige næringsstoffer.

– Renskåret kjøtt er alltid magert, men det er stor variasjon i fettinnhold i kjøttprodukter som pølser og deiger. Derfor er det lurt å sjekke varedeklarasjonen på det du spiser ofte, råder ernæringsfysiolog Vibeke Bugge ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Det som står først på varedeklarasjonen er det mest av, og det som står til sist er det minst av.

Egg og hvitt kjøtt er sammensatte og sunne matvarer med mye næring og proteiner, og lite fett.

– Vi kan gjerne spise mer av hvitt kjøtt og egg, og brystfilet av kylling og kalkun er det magreste kjøttet som finnes. Mennesker fra alle religioner og kulturer kan spise hvitt kjøtt, og det gir ingen allergiske reaksjoner, sier Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Sunt fett

Sunn mat
Foto: ScanStockPhoto

Sjømat er både sunt og anvendelig, og bidrar til med en rekke næringsstoffer til et balansert kosthold.

- I tillegg til vitaminer og mineraler som jod og selen, er fiskefettet særlig verdifullt på grunn av det høye innholdet av omega-3 fettsyrer. Og det kan vi ikke få nok av, sier ernæringsfysiolog Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk.

Kilde: Opplysningskontorene i landbruket og Eksportutvalget for fisk.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober