NRK Meny
Normal

Slik spiser du riktig

Her er tipsene til hvordan du kan spise på riktig måte.

Spise
Foto: Elena Elisseeva

Spiser senere på dagen

Salat
Foto: liv friis-larsen

Nye tall fra Synovate viser at måltidene holder stand i norsk kosthold, men vi spiser middagene senere enn før.

6 av 10 spiser varm middag hjemme hver dag, og 9 av 10 spiser frokost hjemme.

- Vi har gjennom flere år sett tendenser til at mange ’’beiter’’ seg gjennom dagen med snacks og usunt påfyll fra kiosker og bensinstasjoner, men vi ser tegn på at denne utviklingen nå er i ferd med å stanse opp, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Slik lever du bra

- Gode måltidsrytmer, tilstrekkelig søvn og aktivitet, er det beste grunnlaget for en sunn livsstil.

Kyllingburger
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

En halv times fysisk aktivitet om dagen er nok til å vedlikeholde kroppen. Og man bør gi kroppen næring hver tredje til fjerde time for å holde et jevnt blodsukkernivå. Når blodsukkeret blir lavt, er det vanskelig å konsentrere seg, og mange får hodepine.

Bruk brødskalaen

Brød og kornprodukter utgjør den norske basismaten. Grovt brød er sunt, godt, raskt og lettvint. Brød er vår viktigste kilde til fiber og karbohydrater. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at vi bør få i oss hele 30 gram fiber hver dag.

– Brødskalaen som nå benyttes av flere bakere angir hvor stor andel sammalt mel og hele korn brødet inneholder. Den er til god hjelp når du skal velge brød, sier ernæringsfysiolog Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

sunn mat, kosthold
Foto: ScanStockPhoto/NRK

Viktige næringsstoffer

Melk har i generasjoner vært fast følge til brødmaten, og tre porsjoner med meieriprodukter dekker kalsiumbehovet vårt.

– Det kan være et glass melk, en yoghurt og en brødskive med gulost. Og velg gjerne magre produkter, sier Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Helsemyndighetene anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, til sammen rundt 750 gram.

– Vi spiser dobbelt så mye frukt og grønt når det serveres i biter, så ha frukt og grønt tilgjengelig, og ikke vær redd for å variere, oppfordrer Toril Gulbrandsen, matkonsulent ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Sunn mat
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Velg magert kjøtt

Kjøtt er vår viktigste kilde til protein og jern, og det gir oss mange viktige næringsstoffer.

– Renskåret kjøtt er alltid magert, men det er stor variasjon i fettinnhold i kjøttprodukter som pølser og deiger. Derfor er det lurt å sjekke varedeklarasjonen på det du spiser ofte, råder ernæringsfysiolog Vibeke Bugge ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Det som står først på varedeklarasjonen er det mest av, og det som står til sist er det minst av.

Egg og hvitt kjøtt er sammensatte og sunne matvarer med mye næring og proteiner, og lite fett.

– Vi kan gjerne spise mer av hvitt kjøtt og egg, og brystfilet av kylling og kalkun er det magreste kjøttet som finnes. Mennesker fra alle religioner og kulturer kan spise hvitt kjøtt, og det gir ingen allergiske reaksjoner, sier Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Sunt fett

Sunn mat
Foto: ScanStockPhoto

Sjømat er både sunt og anvendelig, og bidrar til med en rekke næringsstoffer til et balansert kosthold.

- I tillegg til vitaminer og mineraler som jod og selen, er fiskefettet særlig verdifullt på grunn av det høye innholdet av omega-3 fettsyrer. Og det kan vi ikke få nok av, sier ernæringsfysiolog Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk.

Kilde: Opplysningskontorene i landbruket og Eksportutvalget for fisk.

Kulturstrøm