Slik skapte de «Heimebane»

Fotball, kjærlighet, feminisme og forventningspress. Suksessoppskriften for NRK-serien «Heimebane» har krevd flere år med undersøkelser og innsiktsarbeid.

Ane Dahl Torp i Heimebane

HEMMELIGHETEN BAK: Ane Dahl Torp brukte nesten et år på å bygge rollefiguren som den kvinnelige eliteserietreneren Helena Mikkelsen.

Foto: NRK

NRK-serien Heimebane håvet inn hele fem priser under helgens Gullruten, og kan smykke seg med prisen for beste TV-drama, beste manus og beste lys- og lydproduksjon.

I tillegg til at de to hovedrolleinnehavere Ane Dahl Torp og Axel Bøyum vant de gjeve prisene som årets kvinnelige og årets mannlige skuespiller.

Ane Dahl Torp om Heimebane

HATET FOTBALL: Ane Dahl Torp så på Vålerenga spille kamp på søndag. Etter første sesong av Heimebane har gått fra å hate fotball til å bli supporter.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs/NRK

– Det er kjempegøy og det sier noe om kvaliteten i alle ledd i serien, forteller Ane Dahl Torp til NRK.

– Jeg hatet fotball

Selv hadde skuespilleren egentlig et nokså dårlig forhold til fotball før hun fikk rollen som Varg-trener Helena Mikkelsen.

– Jeg var en fotball-hater og synes det var irriterende og dumt, men det måtte jeg jo slutte med. Jeg brukte nesten et år på å bygge frem karakteren fra jeg leste manus første gang, til vi begynte med innspillingen. Helena Mikkelsen kunne masse ting som jeg ikke kunne noe om, forteller Torp.

Gullruten

PRISDRYSS: Heimebane stakk av med hele fem priser under helgens Gullruten. Ane Dahl Torp vant prisen årets kvinnelige skuespiller.

Hun begynte å lese «Min første fotballbok» for å forstå spillet, fotfulgte Vålerenga i garderoben for å høre sjargongen, og studerte hvordan Vålerenga-spillerne beveget seg fra benken.

– Det vanskeligste var kanskje å stå på sidelinjen og si «ballbesittelse» på en troverdig måte. Å få være med Vålerenga inn i garderoben var helt avgjørende, det var der jeg fikk se hvordan det var på ordentlig. Jeg er blitt glad i Vålerenga og har hentet mye inspirasjon fra treneren Ronny Deila, ler Torp.

Helt konkret er det joggebuksene og den treige gangen til Vålerenga-treneren, Ane Dahl Torp har tatt med seg inn i karakteren som Norges første kvinnelige fotballtrener i eliteserien.

– Jeg merket meg at fotballspillere går veldig, veldig sakte. Noen sier det er på grunn av den eksplosive idretten, men jeg tror det er litt attitude også. Det er utrolig uvanlig å få en rolle som dame på over 40 – der du får lov til å sitte med spredde bein og krum rygg. Det var en lettelse, sier Torp.

Ville lage en bred og relevant historie

Dramasjef i NRK Ivar Køhn, tror det er flere grunner til at serien er blitt så populær.

Dramasjef i NRK Ivar Køhn

SUKSESS: Dramasjef i NRK Ivar Køhn forteller om en lang prosess for å finne historien til den prisvinnende serien.

Foto: Petter Sommer / NRK

– For det første tar den opp temaer som er relevant for folk, også kjenner vi oss igjen i karakterene. Vi lar oss begeistre og skuffe med dem, sier Køhn.

Dramasjefen forteller at det ligger mange års arbeid i å jobbe frem historien og karakterene.

– For flere år siden gikk vi ut og spurte hele det norske produksjonsmiljøet om en bred og relevant historie. Vi ville lage noe spektakulært. Forfattere har sittet og skrevet på dette i flere år. De har lest høyt for hverandre, spilt inn, snakket med skuespillerne og undersøkt fotballmiljøer. Det er hardt og tidkrevende arbeid som skal til for å få det opp i denne kvaliteten, sier Køhn.

Han innrømmer imidlertid at det var knyttet stor spenning til hvordan fotball som tema i en dramaserie ville bli mottatt.

– Vi var litt nervøse for at de som er veldig opptatt av fotball kunne synes at det var litt rart med fotball i en dramaserie. Og det er også en del som tenker at fotball ikke er noe for dem. Jeg mener vi har klart å forene begge de to gruppene, og da treffer vi jo, sier Køhn.

Quiz: Hva kan du om «Heimebane»? – NRK Kultur og underholdning

NRK-serien Heimebane aktualiserer spørsmålet om kvinnelege trenarar på herrelag. Landslagssjef for Danmark , Åge Hareide, trur Sverige vert det første landet i Skandinavia som kjem til å tilsette ein kvinneleg trenar i toppfotballen.

– Må gi rom for flere måter å være kvinne på

Da Ane Dahl Torp fikk lese manus for første gang var hun mest engstelig for at noen kom til å file av kantene til rollefiguren Helena Mikkelsen.

Helena Mikkelsen og statue

HARD: Ane Dahl Torp mener det var avgjørende å få kunne spille Helena Mikkelsen så hard som hun opprinnelig var skrevet som.

Foto: NRK

– Jeg tenkte at noen ville prøve å dempe henne fordi hun fremstod for usympatisk. Det er grusomt å se hvor mye mindre man tåler av en kvinnelig fiksjonskarakter enn en mannlig. Det handler også om hva slags spillerom vi tillater i den virkelige verden. Jeg vil ikke si at Helena Mikkelsen er varm, oppmerksom, eller kjempeklok hele veien, men jeg vil heller ikke si at hun er et dårlig menneske. Vi må gi rom for flere måter å være på som kvinne, og vise dem frem i fiksjonen, sier Torp.

– Kan du røpe noe om sesong 2?

– For å være helt ærlig så vet jeg veldig lite om hva som skal skje videre, jeg har bare fått lest raskt gjennom hovedlinjene. Det er litt gøy å ikke vite så mye egentlig.

Varg kjempar til siste serierunde for å unngå nedrykk. Espen legg ein uortodoks plan for å redde jobben til Helena. Camilla leitar etter ei framtid i Ulsteinvik.

Kulturstrøm

 • Dolly Parton ga penger til vaksine

  Dolly Parton delte bilde av seg selv i sosiale medier når hun får covid-19-vaksinen, og fleipet med at hun "fikk smake sin egen medisin". 75-åringen var blant dem som bidro til å finansiere utviklingen av Moderna-vaksinen. Hun la også ut en video med en oppfordring til sine millioner av følgere i sosiale meder om å ta vaksinen om de kunne.

  Laster Twitter-innhold
 • Grant til «Dungeons & Dragons»-film

  Hugh Grant er klar for en rolle i filmen som henter inspirasjon fra rollespillet «Dungeons & Dragons». Grant skal spille skurken Jonathan Goldstein, melder Variety. «Dungeons & Dragons», som spilles med papir, penn og terninger, ble lansert i 1974, og har blitt spilt av over 50 millioner mennesker (NTB).

  Hugh Grant
  Foto: HANDOUT / Reuters