Slik skal NRK sikre etikken

Nyhetsavdelingen innfører strakstiltak i Dagsrevyen i kjølvannet av «rom-saken».

Allmøte

På kort varsel ble NRKs nyhetsavdeling innkalt til allmøte i dag, der nyhetsredaktør Stein Bjøntegård (t.h.) og programdirektør Per Arne Kalbakk la fram de nye tiltakene.

Foto: Camilla Veka / NRK

I dag presenterte nyhetsredaktør Stein Bjøntegård og programdirektør Per Arne Kalbakk en rekke strakstiltak for å sikre etikken i Dagsrevyens sendinger. NRK har de siste ukene har fått sterk kritikk fra mange hold etter den såkalte «rom-saken».

Lørdagsrevyen utelot flere opplysninger fra en reportasje der en kvinne dømt for menneskesmugling ble intervjuet. Kvinnen er tidligere dømt for overgrep mot sine egne barn.

Tiltakene er:

 • Redaktør på jobb frem til kl. 20.
 • Alle gravesaker skal godkjennes av redaktør eller redaksjonssjef før publisering
 • Fast og systematisk evaluering av sendingene foretatt av eksterne
 • Presseetikk skal være punkt i all programevaluering
 • Bedre opplæring i etikk av nye medarbeidere
 • Alle redaksjonelle medarbeidere i NRK skal innen 1. juni delta i en gjennomgang av det etiske regelverket for å øke bevisstheten rundt dette
 • Forbedre rutiner for håndtering av feilvurderinger

– For dårlig tilgang på redaktørene

Programdirektør Per Arne Kalbakk har deltatt i utformingen av tiltakene.

– Hvorfor gjør dere dette nå?

– Vi gjør det fordi vi ser at vi må styrke den etiske kvalitetssikringa av det vi lager. Ved at det er en redaktør på jobb fram til åtte, skal det ikke herske noen tvil om at den redaktøren har ansvaret for det som blir publisert, sier Kalbakk til NRK.no.

NRKs redaktørkollegium har snakket om disse tiltakene gjennom hele uka, mens kritikken har tiltatt mot Dagsrevyen.

– Gjennom den usikkerheten som er kommet fram, så vi at det var behov for å gjøre noe raskt, sier han.

Tiltakene ble lagt fram for en lydhør forsamling av NRK-ansatte i dag.

– Dere sier dere vil sørge for at en redaktør er på plass til 20.00. Har det vært et problem med tilgang på redaktørene tidligere?

– Det kan virke sånn, og vi har fått mange tilbakemeldinger på det. Derfor gjør vi dette, for å sørge for at redaktørene er tilstede på kvelden, sier Kalbakk.

– Ikke tydelige nok i etterkant

Mens Dagsrevyen har fått kritikk for selve sendingen, er mye av kritikken som kom i etterkant rettet mot at informasjonen og beklagelsene har kommet for seint.

– Vi kom for sent på banen, og vi var ikke tydelige nok i våre første beklagelser. Vi som redaktører og ledelse var ikke gode nok i kommunikasjonen ut. Vi har gått gjennom for å se hvordan vi som redaktører kan bli bedre på å gi presis informasjon ut når NRK får kritikk, sier Kalbakk.

– Hvordan ser du på kritikken som er kommet?

– Vi tar kritikken på det dypeste alvor, samtidig er det sånn at jeg ikke er enig i at folk skal miste jobbene sine på grunn av denne feilen. Vi skal bruke disse feilene til å bli bedre, sier Kalbakk.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK