Slik ser Oslos internett ut

Designere malte Oslonatta med trådløs informasjon. Nå går videoen sin seiersgang verden rundt.

Arkitekt- og designhøyskolen

Slik ser det trådløse nettverket på Arkitektur- og designhøyskolen ut, visualisert med en wifi-sensor og en lysstav. Jo flere pærer som er tent, jo sterkere signal.

Foto: Flickr/Ti.mo

Den fire meter lange lysstaven lyser opp i nærheten av trådløse nettverk, og et kamera med lang lukkertid lager en slags lysende skulpturer i bybildet. Alt er del av prosjektet «Immaterials: Light Painting Wfi» i Oslo

De tre designerne Timo Arnall, Jørn Knutsen og Einar Sneve Martinussen er alle tilknyttet Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo. Sammen har de laget en film og et fotoprojekt som har fattet interesse verden over.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tanken springer ut fra behovet for å vise det immaterielle, det som ikke har noen substans, men som likevel finnes i byen.

NRKBeta skrev om gruppas forrige prosjekt. Da brukte de Ipad'er til å lage et lysmaleri.

LES OGSÅ: Ny tvil om mobilstråling
LES OGSÅ: Slik bruker du nettet i farta

Viser en ukjent «arkitektur»

Staven er utstyrt med en rekke pærer. Jo sterkere Wifi-signalet er, jo flere lamper tennes. Bildene viser både hvor utbredt de trådløse nettverkene er, og hvordan bygningsmassen påvirker signalene.

LES OGSÅ: Vil bytte ut trådløse nettverk
LES OGSÅ: Du kan betale med nye Android-telefoner

– Vi prøver å vise hva som skjer når bylivet i større og større grad blir påvirket av teknologien. Det vi prøver å gjøre er å oversette denne teknologien til noe vi kan forstå, og å vise hvordan teknologien er en del av byrommet og en del av omgivelsene, sier designeren Einar Sneve Martinussen til NRK.no.

Trådløse nettverk, og det å være på internett er viktig - og noe man tar for gitt. Det er nesten blitt litt kjedelig, ifølge Martiniussen.

LES OGSÅ: Teleselskaper sitter inne med ubrukt bredbåndskapasitet
LES OGSÅ: – Iphone 5 kan brukes som bankkort

– Det er ingen som diskuterer hvor internett faktisk er. For fem-seks år siden ville ikke dette landskapet vært der, og derfor er det viktig å vise en illustrasjon av teknologien, sier han.

Akerselva på internett

Slik ser trådløssonen ut utenfor et omfattende trådløst nettverk. Signalene fra høyskolen er svært sterke, men avtar nedover mot Akerelva.

Foto: Flickr.com/Ti.mo

Med lang lukkertid viser bildene en linjegraf. Staven er fire meter høy, omtrent like høyt som første etasje i en bygård i Oslo. Jo mer lys, jo sterkere er signalet og potensialet for digital kommunikasjon.

– Hva håper du folk får ut av det?

– Det er ikke meningen at dette skal være kunst, det er en mediakommunikasjon. Vi prøver å fortelle på en mer tilgjengelig og estetisk måte at det er kommunikasjon rundt oss, og at det overlapper de fleste steder vi befinner oss, sier han.

LES OGSÅ: – Statens strålevern gjør ikke jobben sin
LES OGSÅ: Snart kan du lade trådløst
LES OGSÅ:
Vil drive MP3-spillere på bevegelse

Enorm respons

Videoen har fått enorm respons, og er blitt vist over 450 000 ganger på delingsnettverket Vimeo. De tre designerne er blitt intervjuet av kanadisk radio, den tyske kanalen Deutsche Welle og en rekke teknoblogger.

Wifi på Grünerløkka

Prosjektet forsøker å vise hvordan byrommet påvirker teknologien. Færre pærer betyr lavere dekning. Små, private nettverk i gamle bygårder har en helt annen signatur enn nettverk satt opp i bedrifter og høyskoler.

Foto: Flickr/Ti.mo

– Hva er kommet ut av dette?

– Jeg synes vi viser hvordan byrommet er med på å utforme internett, og åpner for spørsmål om hvordan det ville sett ut om man hadde utviklet teknologien på andre måter. Slik bildene ble, reflekterer det hvordan bedrifter, beboere og bebyggelse forholder seg til internett, sier Martiniussen.

Bildene er hentet med godkjennelse fra Flickr-brukeren Ti.mo.

Kulturstrøm

 • Disney overtar 21st Century Fox

  Walt Disney overtar onsdag Rupert Murdochs 21st Century Fox for 71 milliarder dollar. Disney-overtakelsen kan få store følger og 5000 Fox-ansatte kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.

 • Slottsfjell avlyst

  Musikkfestivalen har lenge slitt med økonomien og styreleder Øystein Ronander sier til Dagbladet at de nå har bestemt seg for å fokusere på å komme sterkere tilbake i 2020. Festivalen har til nå blitt holdt i Tønsberg hver sommer siden 2003 og blir ansett som en av Norges viktigste musikkfestivaler.

  Stemningsbilde fra Slottsfjell 2013.
  Foto: Kim Erlandsen