Slik ser «Sex og Singelliv»-stjernen ut som president i norsk TV-serie

Du har sett ham i «Twin Peaks» og «Sex og Singelliv». Nå spiller Kyle MacLachlan presidenten som «flørtet» med norsk kronprinsesse. – Utvilsomt et sterkt følelsesmessig bånd der, sier han.

Kyle som Roosevelt

FORVANDLING: Kyle MacLachlan, kjent fra blant annet «Twin Peaks» og «Sex og Singelliv», spiller president Franklin D. Roosevelt i ny norsk tv-serie.

Foto: Gard Brox Jensen

Allerede to år før premieren starter spekulasjonene.

NRKs storsatsing «Atlantic Crossing» handler om kronprinsesse Märthas liv under andre verdenskrig. Hun og barna ble tvunget til adskillelse fra sin mann, kronprins Olav, og endte opp med å søke tilflukt i USA.

Der ble hun en del av president Franklin D. Roosevelts aller nærmeste.

Mange har spekulert i om den norske kronprinsessen og verdens mektigste mann ble mer enn bare gode venner.

– President Roosevelt var en «ladies man», sier mannen som spiller presidenten i serien.

En flørt

Kyle MacLachlan er nok mest kjent som agent Cooper fra «Twin Peaks» og som Dr. Trey MacDougal, Charlottes mann i «Sex og Singelliv».

Nå spiller han den eneste presidenten i USAs historie som har sittet i mer enn to presidentperioder. Blant annet under andre verdenskrig, frem til han døde rett før krigens slutt.

– Han er utvilsomt en av de mest komplekse presidentene Amerika har hatt. Både fordi han hadde polio, og derfor ikke kunne stå på bena uten hjelp. Og fordi han var en luring.

MacLachlan beskriver Roosevelt som en «flørt»

– Han likte å ha kvinner rundt seg. Og kronprinsesse Märtha var en av kvinnene som betydde veldig mye for ham, fordi de delte samme oppfatninger om hva som foregikk i verden og hva Hitler drev med.

– Hva tenker du, hadde de en affære?

– De hadde utvilsomt et sterkt følelsesmessig bånd. Utover det vet jeg ikke.

NRK har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Guri Ofstad Varpe, som sier de ikke vil kommentere dette.

Sofia Helin som Märtha

KRONPRINSESSEN: Sofia Helin, kjent som Saga Noren fra «Broen», som kronprinsesse Märtha.

Foto: Gard Brox Jensen

Imponert over norsk krigshistorie

Skuespilleren takket ja til rollen fordi han mener det er en viktig historie å fortelle.

– På den tiden var amerikanerne veldig isolert fra det som skjedde i Europa. Men Roosevelt jobbet hardt for å få amerikanerne mer bevisste rundt det som skjedde.

– Mange er heller ikke klar over hva denne delen av krigshistorien betydde for Norge, og det samholdet kongefamilien hadde på denne tiden, forteller han.

Han innrømmer at han visste lite om norsk krigshistorie og det norske monarkiet før dette.

– Jeg har lært og blitt imponert over hvor hardt nordmenn kjempet mot den tyske invasjonen. Det har gjort noe med samholdet til folk i Norge, tror jeg.

regissør, kyle og sofia

PÅ SETT: På innspillingen i Praha. Fra venstre regissør Alexander Eik, Kyle MacLachlan og Sofia Helin som Märtha.

Foto: Gard Brox Jensen

Nok en heltehistorie?

Kronprinsesse Märtha var en aktiv politisk stemme under krigen og gjorde inntrykk på Roosevelt med hennes tanker om frihet og Norges sak.

Regissør Alexander Eik beskriver kronprinsesse Märtha som en krigshelt.

– Hun gjorde en viktig jobb for Norge under andre verdenskrig.

– Er denne serien nok en norsk krigshelt-historie?

– På en måte. Men det som er annerledes er at vi følger en kvinnelig hovedkarakter.

Svenske Sofia Helin, kjent fra «Broen», spiller Märtha i serien. Mens norske Tobias Santelmann, sist aktuell som Tjostolv Moland i «Mordene i Kongo», spiller kronprins Olav.

Serien har premiere i overgangen 2020/2021.

Kulturstrøm

  • Store metoo-forskjeller

    I svenske aviser fikk metoo-kampanjen fire ganger så stor oppmerksomhet som i danske aviser, ifølge en undersøkelse fra Nordicom. I Sverige ble kampanjen omtalt som en folkebevegelse, mens danskene i større grad omtaler det som en «heksejakt».

  • Planlegger ny Live Aid

    Trettifem år etter at verdens popstjerner holdt Live Aid-konserter til inntekt for nød i Afrika, planlegges en ny massiv musikkmønstring. Denne gangen er det kampen for å oppnå FNs klimamål som skal motivere musikere og publikum til å skaffe penger. Prosjektet har fått tittelen «Global Goal Live», og er planlagt holdt på fem kontinenter 26. september 2020, melder CNN.

    Bob Geldof Live Aid 1985
    Foto: JOE SCHABER / Ap