Hopp til innhold

Slik ordner du deg DAB-tilgang

Etter 2017 er det ingen vei utenom: Du må ha en DAB-radio for å kunne motta lyd over eteren. Vi gir deg svarene på 15 ting du lurer på om digital radio.

Ugo Fermariello/Synnøve Svabø/Ronny Brede Aase

DE BLIR HELDIGITALE: I 2017 stenges FM-nettet, og den eneste måten å lytte til radioprofiler som Ugo Fermariello (til venstre), Synnøve Svabø og Ronny Brede Aase blir gjennom digital distribusjon.

Foto: Ole Kaland/Anne Liv Ekroll/Glenn Karlsen / NRK

I morges bekreftet kulturminister Thorhild Widvey (H) at dagens FM-nett slukkes i 2017.

Det vil si at FM-radioen din blir ubrukelig hvis den ikke også er utstyrt med digital mottaker.

Lasse Svendsen, Lyd og bilde

EKSPERT PÅ RADIO: Lasse Svendsen er redaktør i magasinet Lyd og bilde.

Foto: Privat

Vi har stilt Lyd og bildes redaktør Lasse Svendsen et knippe spørsmål om hva digitaliseringen av radioen har å si for brukeren.

Om byttet fra FM til DAB

 • Hva må man gjøre hvis man ikke ønsker å bytte ut FM-radioen sin?

– Da trenger man en DAB-adapter, som man kobler til en lydinngang på receiveren eller forsterkeren. Den gir brukeren tilgang til DAB+-nettet. Mange av adapterne har også nettradio, som gir brukeren tilgang til utenlandske radiostasjoner i tillegg.

 • Hvilke alternativ har man etter 2017 hvis man ikke har utstyr for DAB?

– Radiosendinger finnes på mange digitale plattformer. De fleste kabel-tv-mottakere har radiokanaler i tillegg til tv-kanaler, og mange smart-tv-er har etter hvert også tilgang til nettradio. Nettradio kan man også kan høre på mobilen, nettbrettet eller laptopen.

DAB-radio

DEN NYE STANDARDEN: – Skal du erstatte lommeradioen, er en ny DAB-radio mest praktisk, ikke et adapter, sier Lyd og bilde-redaktør Lasse Svendsen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Hva er best: Å kjøpe ny DAB-radio eller å kjøpe en DAB-adapter?

– Hvis affeksjonsverdien er så høy at man ikke vil kvitte seg med FM-radioen, er en adapter løsningen. Men for de som skal erstatte radioen på kjøkkenet, baderommet eller i campingvognen, er en ny DAB-radio mest praktisk.

 • Er DAB- og FM-signaler like sterke?

– Mange vil oppleve at DAB-mottaket ikke er like stabilt som FM. Særlig på bærbare radioer, men det hjelper å trekke antennen helt ut.

Om DAB-adaptere

 • Gir adaptere samme lydkvalitet som en «ren» DAB-radio?

– All riksradio produseres digitalt allerede, så det er bare det analoge distribusjonsleddet i FM som blir borte. Utgangspunktet er altså det samme hva lydkvalitet angår, men det er stor forskjell i lydkvalitet på DAB-radioer og adaptere. Les tester før man kjøper, er rådet.

 • Hva er ulempen med en adapter?

– Det blir en ekstra enhet som skal ha strøm og tilkobling – og så får man enda en fjernkontroll.

 • Hvem bør kjøpe adaptere?

– Alle som har et anlegg eller en Sølvsuper som fungerer godt, kan klare seg fint med en adapter. De fleste andre bør kjøpe en DAB-radio, også de som har en billig lommeradio. Der er det bortkastede penger å hekte på en adapter. Ofte er det ikke mulig heller.

DAB i bil

FORELØPIG LITE UTBREDT: Har ikke bilen din mulighet for DAB, må du enten oppgradere den på verksted, kjøpe et adapter eller bytte ut den eksisterende radioen.

Foto: NRK
 • Varierer disse mye i kvalitet ut ifra prisklasse?

– Prisen på adaptere bestemmes i stor grad av hvor avanserte de er. De starter på 700–800 kr og disse fungerer helt greit. De mer avanserte med større fargeskjerm og flere funksjoner, som nettradio, optisk digital lydutgang, ekstrautstyr som fjernkontroller og så videre, koster mellom 1 200 og 1 500 kr.

 • Mange arbeidere bruker i dag hørselsvern med FM-radio. Hvilke muligheter har de ved overgangen til DAB?

– Det beste er å kjøpe nytt med DAB. Foreløpig er utvalget tynt, men det finnes et sett. Alternativt kan man bruke et adapter som egentlig ikke er laget for målet, men det vil være en mye dårligere løsning.

Om DAB-radio i bil

– Noen biler er forberedt for DAB-mottak og kunne vært utstyrt med DAB-radio fra fabrikk da de var nye. Disse bilene kan oppgraderes med en DAB-modul, en DAB-antenne og i noen tilfeller et bryterpanel. Det kan være kostbart å få utført på verksted, men kan altså være mulig på noen bilmodeller. For alle andre er det to muligheter: En adapter, som er den biligste og enkleste løsningen, eller å bytte ut den eksisterende radioen i bilen med en ny med DAB.

 • Kan disse DAB-adapterne kommunisere med navigasjon på rattet?

– Noen av dem kan det, men det vanligste er at man styrer dem med knapper på adapteren eller en fjernkontroll.

Saken fortsetter under bildet.

DAB-adapter til bil

ADAPTER GIR DEG DAB-LYD: Her et eksempel på en DAB-adapter til bil. Disse lar seg ikke bruke på hjemmestereoen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Om hjemmestereo

 • Når det gjelder stereoanlegg som per i dag ikke er DAB-kompatible – hva bør eiere av slike gjøre?

– Kjøpe en DAB-adapter som de kobler til. Alternativt kan man strømme nettradio fra et nettbrett eller koble laptopen til anlegget digitalt via USB-inngangen der den finnes (for eksempel i en digitalomvandler, en såkalt DAC).

 • Kan biladaptere brukes på radioen i stua?

– Adaptere for bil gjør det samme, men er tilpasset tilkobling og montering i bil og kan derfor ikke brukes hjemme. Da må man ha en adapter for hjemmebruk.

Digital radiolytting - DAB-radio

BATTERITID OG LYDKVALITET ER VIKTIG: Les tester før du kjøper radio, anbefaler Lyd og bilde-redaktør Lasse Svendsen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Hvilken radio bør jeg velge?

 • Hvis man velger å kjøpe en ny radio i stedet for en adapter, hva bør man se etter?

– Hvis den skal være bærbar, er det lurt å vite hvor lang batteritiden er og om den leveres med ladbart batteri. Hvis den skal stå på hyllen hjemme, er lydkvaliteten det aller viktigste. Finn en med klar og fyldig lyd, og sjekk at den har fjernkontroll, optisk digital lydutgang hvis du vil koble den til anlegget, og stor og lyssterk nok skjerm til at den er enkel å bruke.

 • Hvor høyt opp i prisklasse må man for å finne en radio man vil bli fornøyd med?

– I prisklassen mellom 1 000 og 1 500 kr, finner man et stort utvalg DAB-radioer som har god lyd. De billigste radioene har svært enkle høyttalerelementer og liten forsterker. Det gir slapp og tynn lyd, som er en av årsakene til at så mange blir skuffet når de bytter ut FM-radioen med en DAB-radio, sier Lasse Svendsen.

LES OGSÅ:

Eksempel på DAB-radio

UNDER TO ÅR TIL SLUKKING: 11. januar 2017 slukkes den første FM-senderen i Norge, når Nordland blir det første fylket som kun tilbyr DAB-signaler over eteren.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.

 • Nye forhandlinger i skuespillerstreiken i Hollywood

  Forhandlingene mellom skuespillerforeningen og Hollywood-studioene gjenopptas denne uka, bekrefter partene i en felles uttalelse.

  Filmskuespillernes fagforening SAG-AFTRA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ble i et møte mandag enige om å gjenoppta forhandlingene kommende onsdag.

  Hollywood-skuespillerne har vært i streik i nærmere tre måneder. Manusforfatterstreiken, som startet i mai, ble avsluttet med enighet forrige uke.

  Resultatet av de to streikene er at store deler av underholdningsindustrien i Hollywood har stått i stampe. Det er første gang siden 1960 at de to fagforeningene har streiket samtidig.

  (NTB)