Slik lurte nordmannen til seg millionbeløp med falske Bieber-kontrakter

En nordmann har sagt seg skyldig i bedrageri mot en amerikansk investor. Les den utrolige historien om hvordan mannen i 20-årene skal ha rundlurt alle, før han til slutt ble anholdt av FBI på vei ut av landet.

NOrdmann tiltalt for bedrageri

I to måneder skal nordmannen ha gitt seg ut for å være Justin Biebers skandinaviske bookingagent. Bedrageriet endte på flyplassen i San Fransisco, der den unge mannen ble anholdt.

Foto: NTB Scanpix

I går skrev NRK.no om en nordmann i 20-årene som sitter fengslet, tiltalt for å ha svindlet en amerikansk investor for én million dollar.

Mannen i tjueårene skal, ifølge amerikanske påtalemyndigheter, ha svindlet til seg pengene på utspekulert vis.

Ifølge tiltalen har den unge nordmannen utgitt seg for å være Justin Biebers skandinaviske bookingagent.

Nordmannen skal ha fått en investor til å betale én million dollar, ca. 5,7 millioner kroner, for å få enerett til fem av popstjernens skandinaviske konserter denne våren.

Ifølge tiltalen, som NRK.no har fått tilgang til, endte disse pengene opp på nordmannens egen bankkonto – ikke på kontoen til Justin Biebers management.

Mandag denne uken erklærte mannen seg skyldig i bedrageritiltalen. Saken er blitt etterforsket av Federal Bureau of Investigation (FBI) og Major Frauds Section, som etterforsker og straffeforfølger de største og alvorligste «hvitsnippforbrytelsene» i USA.

Her er hele historien om hvordan den unge nordmannen skal ha lurt og svindlet flere personer i den amerikanske underholdningsindustrien.

Falske kontrakter

I begynnelsen av august 2012 skal nordmannen ha blitt introdusert for en amerikansk investor gjennom venner og bekjente.

Nordmannen presenterte flere skriftlige kontrakter, disse skulle dokumentere at nordmannen hadde en eksklusiv avtale med Scooter Braun Management, selskapet som representerer den platinaselgende popstjernen Justin Bieber.

Nordmannen viste kontraktene til den erfarne investoren, samt to andre personer som jobber med sponsoravtaler, konsertarrangering og promotering innen underholdningsbransjen i Los Angeles.

Lovet ni millioner dollar tilbake

Den unge mannen fortalte investoren at han trengte én million dollar - eller 5,7 millioner norske kroner - for å sikre seg de skandinaviske konsertstedene.

Hvis investoren punget ut og la pengene på bordet, kunne han forvente minst ni millioner dollar - 51 millioner norske kroner - tilbake etter at Biebers turné var gjennomført.

Det heter det i den skriftlige erklæringen fra Federal Bureau of Investigation (FBI), som NRK.no har fått tilgang til.

Den amerikanske investoren skal ha bedt om dokumentasjon fra nordmannen, blant annet for å få bekreftet at tiltalte jobbet for Konsert Service Gruppen (KSG), et annet firma nordmannen hevdet han samarbeidet med.

Den norske mannen presenterte en e-post fra en navngitt ansatt ved Telenor Arena, som slo fast at den unge mannen jobbet for KSG.

Avsenderen bak denne e-posten viste seg senere å være fiktiv. Hverken Telenor Arena eller KSG har noen tilknytning til saken, det er Atomic Soul som arrangerer de norsk Justin Bieber-konsertene.

Men e-posten fremsto likevel som ekte, og det skal ha lettet bekymringene til investoren. I midten av august 2012 overførte han 860.000 dollar til én konto og 140.000 dollar til en annen konto.

Fikk pengene på egen konto

Investoren skal først ha bedt om å få overføre pengene direkte Konsert Service Gruppen, navnet på firmaet som nordmannen hevdet å ha i ryggen her hjemme.

Men den unge mannen skal ha overtalt amerikaneren til å sette beløpet inn på nordmannens personlige konto. Da investoren spurte hvorfor, forklarte den tiltalte at dette skyldtes høye norske skattesatser, og at han helst ville unngå å betale 29 prosent skatt på transaksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Se utdrag fra Justin Biebers konsert

Justin Bieber skapte hysteri da han holdt konsert på operataket i fjor sommer. I april kommer han tilbake til Oslo. Da de to annonserte konsertene ble lagt ut for salg, forsvant 70.000 billetter på 25 minutter.

Foto: Nyhetsspiller

Nordmannen hevdet han ble lurt

Etter at pengebeløpene var overført, skal problemene ha begynt å melde seg.
Rundt 23. august 2012 skal investoren ha fått beskjed fra nordmannen om at det var problemer med konsertene, og at han hadde mistet den eksklusive avtalen med Scooter Braun Management.

Tiltalte skal ha lagt skylden på en tredjepart, en lokal konsertarrangør i Los Angeles som hadde lang erfaring med store musikkproduksjoner. Nordmannen hevdet at han selv var blitt lurt, og at det var den lokale konsertarrangøren som hadde forfalsket kontrakter mellom seg selv og Scooter Braun Management.

Nordmannen ga investoren beskjed om at Scooter Braun Management hadde oppdaget forfalskningen, og at de derfor hadde annullert hele avtalen.

Prøvde å finne løsninger

I begynnelsen av september tok tiltalte kontakt med den amerikanske investoren. Den unge nordmannen skal ha fortalt at han var på vei til New York for å få heve avtalen med konsertarrangøren, og for å prøve å få investorens penger tilbake.

Investoren ønsket å få bli med på dette møtet, men det lot seg ikke gjøre.
Han møtte imidlertid nordmannen i New York. Sammen skal de ha forsøkt å løse floken de befant seg i, blant annet ved å diskutere hvordan de kunne redde samarbeidet med Scooter Braun Management, selskapet som representerer Justin Bieber.

Pengene overført

Få dager senere spredde nyheten seg om at alle de skandinaviske Justin Bieber-konsertene allerede var utsolgt. Og at konsertarrangøren ikke var KSG, firmaet som den tiltalte hevdet å ha en avtale med.

Men den tiltalte nordmannen hevdet at han selv var blitt lurt, og at både hans og investorens penger allerede var overført til Konsert Service Gruppen.

Stoppet på vei til Amsterdam

23. september i fjor ble mannen i tjueårene anholdt på San Fransisco International Airport, like før han gikk om bord i et fly på vei til Amsterdam.

Nordmannen ble stoppet av FBI. Han ble stilt en rekke spørsmål, og fastholdt overfor dem at han hadde hatt en avtale med Scooter Braun Management. Han kunne ikke vise spesialagenten kontrakten med managementet, men fremla e-poster som han hadde hatt med andre som var involvert i Justin Biebers skandinaviske turné.

Da FBIs spesialagent spurte hva som hadde skjedd med Bieber-konsertene, skal nordmannen ha svart at han ikke visste, og at han var blitt lurt selv.

Nordmannen fastholdt at kontrakten med Scooter Braun Management var ekte, og han mente det fremdeles var mulig å gjennomføre konsertene slik at investoren kunne få pengene tilbake.

FBI konfronterte ham med at konsertene var utsolgt, og at en annen konsertarrangør var ansvarlig for Biebers skandinaviske turné.

Spesialagenten gikk videre til å spørre om bankkontoene som den amerikanske investoren hadde overført penger til. Den tiltalte svarte flere ganger at kontoene tilhørte Scooter Braun Management.

Etter gjentatte konfronterende spørsmål fra FBIs spesialagent, skal han ha innrømmet at bankkontoene var hans egne.

Falske konti, falske e-postadresser

Ifølge den skriftlige erklæringen fra FBI, som NRK.no har fått tilgang til, skal den tiltalte deretter ha begynt å fortelle sannheten. Stadig inne på San Fransisco International Airport, skal nordmannen ha forklart at han aldri hadde møtt noen fra Scooter Braun Management.

I stedet skal han ha opprettet falske kontrakter, og også laget falske e-post-adresser.

Gjennom forfalskede e-postkontoer brukte han identiteten til en av Scooter Braun Managements ansatte som avsender. Med dette dobbeltspillet skal han ha lurt den amerikanske investoren.

På et tidspunkt hadde investoren en konferansesamtale med representanten i Scooter Braun Management, men dette skal ha vært en av de tiltaltes bekjente i Norge.

Mannen i tjueårene har vært fengslet i Los Angeles siden 24. september, dagen etter at han ble anholdt på San Fransisco International Airport.

Amerikanske myndigheter har tatt beslag i nordmannens norske bankkonti. Etter det NRK.no kjenner til skal ikke hele beløpet på 5, 7 millioner norske kroner vært å finne på tiltaltes konti.

Norsk soning

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med den unge mannens forsvarer, men har ikke fått svar på henvendelsene, hverken på telefon eller e-post.

Utenriksdepartementethar bekreftet overfor NRK.no at mannen er fengslet.

Advokatfullmektigen som representerer amerikanske myndigheter, Andrew Brown, forteller til NRK at norsk soning ikke var et tema under mandagens rettsmøte.

– Det ble ikke nevnt noe om muligheten for å sone straffen i Norge, sier Brown i Major Frauds Section til NRK.no, og forteller videre at han ikke har mulighet til å gi utfyllende kommentarer om saken.

Etter det NRK.no erfarer er nordmannen også involvert i et større sivilt søksmål. I denne saken har saksøker fått medhold, og den unge nordmannen er dømt til å betale et millionbeløp til saksøkte.

Kulturstrøm

 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.

 • Journalister: Trakassert av politi

  Amerikanske journalister som dekker demonstrasjonene mot politivold i Minneapolis sier politiet gir dem hardhendt behandling, til tross for en rettskjennelse om å la dem jobbe i fred. Sjefredaktøren i storavisa USA Today reagerer sterkt, melder AP.

  Laster Twitter-innhold