Slik lurer de velgerne trill rundt

Trodde du statsministeren eller de andre topp-politikerne hadde noen som helst innflytelse over sine egne ord og meninger? Glem det.

I alle fall hvis vi skal tro Knut Nærum, som står bak den norske versjonen av teaterstykket «Spin Doctor», med premiere på Centralteatret i Oslo neste uke.

Anders Hatlo og Geir S. Kvarme har hovedrollene som statsministerens politiske rådgivere, altså taleskrivere, og har tilsynelatende full kontroll over både politiske meninger, avgjørelser og media.

Pynter på løgner

Anders Hatlo

Anders Hatlo spiller den kyniske rådgiveren «Even» i «Spin Doctor».

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

– Jobben til en såkalt «spinndoktor» er å pynte på løgnen for å få velgerne og politiske motstandere til å godta endringer og beslutninger som ellers ville vært upopulære, forklarer Hatlo overfor NRK.no.

Han avslører at i tillegg til å måtte ha visse formuleringsevner, er det én ting som gjør at en spinndoktor alltid får det som han vil:

– Han vet alt om alle. Han er en maskin, og skyr ingen midler for å nå målet, utdyper Hatlo.

Les også: Herlig humor av høy klasse

Video Spin Doctor - teater om politiske rådgivere

VIDEO: Se Anders Hatlo og Geir S. Kvarme, politiske rådgivere som håndterer en samferdselsminister midt oppe i sine egne problemer.

Norske skandaler

«Spin Doctor» er en politisk satire som har blitt satt opp med stor suksess ved flere teatre i England, og mottatt flere priser for beste komedie. Handlingen er lagt til regjeringspartiets landsmøte, og skildrer alt spillet som skjer på det politiske bakrommet under et slikt arrangement. Kvelden før statsministeren skal holde sin tale, får rådgiverne nyss om en skandale som kan velte hele regjeringen – om den kommer ut.

På Centralteatret kommer hele bygningsfasaden til å bli dekket til og gjort om til et hotell, og publikum vil sitte i «konferansesalen» der landsstyremøtet utspiller seg.

Knut Nærum

Knut Nærum står bak den norske versjonen av «Spin Doctor».

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

Originalversjonen er et stort stikk i siden til den tidligere britiske statsministeren Tony Blair, og det var Knut Nærum som fikk jobben med å tilpasse stykket til norske forhold.

– Det var en fryd å oppdage hvor mye fint det var i norsk politikk som jeg lett kunne skrive inn i stykket, sier Knut Nærum til NRK.no.

Les også: Slik går det når statsministeren skriver talen selv?

Politikerforakt

Samferdselsministeren er blant politikerne som får passet sitt påskrevet, og Nærum avslører at han selv har vært i kontakt med flere av politikerne for å få bekreftet at episodene som omtales faktisk skjedde i virkeligheten.

– Men nå er dette stykket mer et innblikk i hvordan politikken fungerer, vi er ikke ute etter å henge ut enkeltpersoner. Ingen blir navngitt, men det er jo klart at mange kommer til å kjenne seg igjen, vedgår manusforfatteren.

Les også: Gørild Mauseth og «Roland» i Strindberg-klassiker på HT

– Har arbeidet med et teaterstykke som dette gjort det lettere for deg å gjennomskue det politiske spillet i virkeligheten?

– Nå hadde jeg veldig liten tillit til politikere i utgangspunktet. Men jeg håper jo at stykket bidrar til å styrke politikerforakten, svarer Nærum.

Les også: Nærum med ny Donald-historie

Politisk uinteressert?

Selv er han ikke helt ukjent med det politiske spillet, etter en periode som bystyrerepresentant for tidligere RV i Kristiansand. I disse dager trives han best som listefyll.

– Du trenger ikke ha lest mange aviser eller være spesielt politisk engasjert for å ha glede av «Spin Doctor». Selv om stykket handler om de på innsiden, trenger du ikke se på Dagsrevyen hver dag for å synes at dette er morsomt, lover han.

Les også: Dette er høstens TV-høydepunkter

Heller ikke hovedrolleinnehaver Anders Hatlo er redd for at «Spin Doctor» er et teaterstykke som kun angår de som kjenner partiprogrammene ut og inn.

– Jeg har aldri vært veldig opptatt av verken politikk eller politisk teater. Men dette er teater om politikk, og hvis det funker kommer det til å bli heftig morsomt!

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.