Hopp til innhold

Slik leser du appvilkår

Folk kan generelt bli bedre til å sjekke vilkår, mener Torgeir Waterhouse i IKT Norge. Her gir ekspertene sine råd til hva du bør se etter før du tar i bruk en ny app.

Faceapp

HVA VET APPEN? For å bli gammel med filter fra Face App aksepterer du vilkår for bruk, og ekspertene anbefaler å lese hvilke data du gir fra deg.

Foto: Øystein Tronsli Drabløs / NRK/Faceapp

De siste dagene har debatten rundt appen Face App rast. Demokratenes mindretallsleder i Senatet Chuck Schumer ba FBI etterforske appen på onsdag. Han var bekymret for at appen skulle samle inn data fra amerikanere som bruker den.

I vilkårene til appen står det at de vil bruke bildene og alt annet i tjenesten til evig tid og til hva som helst, sa Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet til NRK torsdag.

Les mer: Forbrukerrådet mener populær ansiktsapp bryter norsk lov

Så er folk for dårlige til å lese vilkår før de tar i bruk nye apper?

Torgeir Waterhouse

OPPFORDRER TIL Å BRUKE TID: Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, mener de fleste kan bli bedre på å sjekke vilkår til apper de bruker.

Foto: Pressefoto / IKT Norge

– Jeg tror generelt de aller fleste, meg selv inkludert kan bli bedre til å sjekke vilkår. Samtidig er det viktig å huske på at mange vilkår ikke er lett tilgjengelige, svarer Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

– Bør ha sunn skepsis

Myrstad er enig i at vilkår ofte er lange og vanskelige.

– Sjekk gjerne omtaler om appen på nett, og om den er seriøs. Forbrukere bør ha sunn skepsis om appen ber om mye informasjon, sier han.

Han trekker frem at man bør være forsiktig med apper som ber om tilgang til bilder, lokasjon og kontaktlisten din.

Finn Myrstad Forbrukerrådet

SJEKK OMTALE: Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, mener man bør vise sunn skepsis til apper som ber om tilgang til mye informasjon.

Foto: NRK

Waterhouse forklarer at man bør se etter hvilke data som apen vil ta i bruk, hvem som har hvilke rettigheter til dataene og hva som skjer med dem.

– Det handler om at den enkelte skal ha kontroll på egne data, og om leverandøren skal bruke det til noe annet enn hva selve tjenesten handler om, så er det viktig man er innforstått med det, sier han.

I tillegg bør man se etter hva det står om tilgang til data, om leverandøren deler det med tredjepart eller ei. Hvordan kan du endre tilgangen til data og hvordan de brukes underveis. Til slutt om vilkårene kan endres i fremtiden og om du må godkjenne det eller ei, forklarer Waterhouse.

– I debatten om Face App-appen så har det handlet om hvordan bildene kan brukes, men de er bare en av mange leverandører som har denne typen vilkår hvor de skal bruke dataene selv som en betaling fra forbrukeren for bruk av appen, forklarer han.

– En fin oppvekker

Martin Gundersen, journalist i NRK Beta, tror det har kommet noe nytt ut av denne debatten.

– På mange måter er dette en fin oppvekker på hva du sier ja til når du bruker en app.

– Mange av appene vi bruker fra amerikanske selskaper er veldig liberale i hva de ber om, så vi gir fra oss veldig mye data uten at vi tenker over det, utdyper han.

Martin Gundersen

FIN OPPVEKKER: Martin Gundersen, journalist i NRK Beta tror det har kommet en ny innsikt fra denne debatten.

Foto: NRK

Waterhouse har også et klart råd til alle før man tar i bruk en ny app.

– Tenk deg om.

– Sørg for å forstå hva appen skal brukes til og hva den krever av deg, legger han til.

Essensen er ifølge ham at de fleste trenger å lære mer om hvordan apper og tjenester på nett fungerer, og hva vilkårene innebærer.

– Så bruk, og del med fornuft. Forsøk å være bevisst på konsekvensene av hva du deler, avslutter han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.