Hopp til innhold

Slik krydrer du hverdagen

Det er ikke lenger bare salt og pepper som står i norske krydderhyller. Vi utvider stadig repertoaret med krydder og urter fra hele verden. Men bruker vi dem riktig?

Krydder
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Fra balsamering til matlaging

Litt ekstra krydder i hverdagen kan redde de kjedeligste råvarer fra å bare bli noe dill. Krydder har vært brukt i flere tusen år til alt i fra hedersgaver til balsamering. I dag brukes det hovedsakelig for å berike våre måltider med de mest vidunderlige smaker og aromaer.

De sterkeste og mest aromatiske kryddersortene kommer fra tropiske planter, busker og trær. Krydder som dyrkes eller vokser vilt i Europa har en relativt mild smak. Og utvalget er stort! Kanskje kan det være lurt å starte med noen få kryddersorter, og bli godt kjent med dem før krydderhylla utvides.

 

 

Krydder
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

 

For all del ikke i vinduskarmen!

Husk at tørket krydder taper både farge, smak og aroma hvis de blir stående lenge på hylla. Oppbevar alltid krydder i aromatett emballasje ( plast er mindre egnet), mørkt, tørt og kjølig. Ved siden av komfyren, rett under lysene fra ventilatoren er derfor ikke det beste stedet for dine krydder.

Kvaliteten på krydderet avhenger blant annet av sort, klima og dyrkningssted. For eksempel er kanel fra Sri Lanka og kanel fra Kina to helt ulike sorter med forskjellig utseende og smak.

 

 

Krydder
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

 

Hvordan krydre

Bruk alltid krydder med forsiktighet, det er lett å tilsette litt mer om nødvendig, men fryktelig vanskelig å redde en rett som har fått en dødelig dose kajennepepper. Husk at målene du finner i oppskriften ikke er en fasit. Personlig smak og ønsket styrke er med på å bestemme mengden. Husk også at vi gjerne tåler mer krydder jo lenger ut i måltidet vi er. Det kan være verdt å tenke på hvis du planlegger en femretters middag for gourmet-klubben!

 

Få ut den gode smaken

Kjøp om mulig hele krydder og mal det like før bruk. Det gir den fineste smaken, og holder seg lenger en malt krydder.

Alt krydder kan ikke behandles på samme måte. Tørket malt krydder som lett avgir smak, tilsettes mot slutten av tilberedningen. Karri bør freses i fett før det tilsettes annen væske, og smaken blir fyldigere og sterkere jo lengere det kokes. Hele krydder bør has i fra starten av tilberedningen.

Friske krydderurter er mildere i smak enn de tørkede og kan brukes i større mengder. Friske eller frosne urter skal som regel tilsettes mot slutten av koketiden, mens de tørkede bør koke med i minst halve koketiden.

Kjøtt og fisk kan nesten alltid krydres før steking. Friske urtekvaster legges i når temperaturen i pannen ikke er for høy. Slik unngår du at de svir seg. Er det en stek som skal langtidsstekes under 100 grader, eventuelt i en stekepose, bør den saltes til slutt slik at ikke saltet er med på å trekke ut cellesaften. Unngå også salt i langtidsmarinader.

Rister du hele krydder i en tørr varm stekepanne vil smaken utvikle seg og bli fyldigere. Støt dem i en morter før bruk.

Hovedregelen er at krydderet skal brukes i en slik mengde at det forsterker og fremhever smaken i en rett - det skal altså ikke overdøve eller endre råvarenes opprinnelige smak.

Lykke til!

Krydder
Foto: NRK

 

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.