Slik restaurerer du gamle vinduer

Ikke kjøp nye vinduer, fiks de gamle. Det er bra for miljøet, pengeboka og det blir veldig fint!

Erik Alfred restaurerer gamle vinduer i TV-serien Oppfrinneren.

STEG FOR STEG: Erik Alfred viser oss hvordan han fikser et gammelt vindu.

Det blåser rett gjennom husa på småbruket der Erik Alfred har slått seg til med familien:

– Nå har vi ti grader på kjøkkenet, og i stua er det Sibir, sier han.

Det er mye som må gjøres for at våningshuset fra 1850 skal holde på stuevarmen, blant annet må vindua få seg en overhaling. Selvfølgelig skal Erik Alfred gjøre jobben sjøl, her viser han deg hvordan:

Sprukne vinduer i våningshuset på Øystøl

TREKKFULLT: Erik Alfred konkluderer med at vinduene i våningshuset på Øystøl må restaureres.

Foto: NRK

Her kan du se TV-serien om Oppfinneren i NRK-spilleren

1. Skrap og reingjør
Det første som må skje er at vindusrammene må reingjøres. Glass, lause malingsflak og gamle stifter må bort. Gå over med malingsskrape, og om du sliter med å få laus gammal kitt kan du bruke kittlampe. Vær nøye med at falsen der vinduet skal ligge er helt rein, børst eller støvsug før du går i gang med kitting.

Skraping av vindu

FORARBEID: Grundig forarbeid er avgjørende for et godt resultat.

Foto: NRK

2. Mål og skjær til glass
Ta indre mål i vindusramma, såkalte falsmål. Trinsa på glasskjæreren vil kutte ca. 2 mm ut fra linjalen, og sia det skal være like mye klaring mellom glass og ramme kan du utnytte det når du skjærer.

Måle til vindu

PÅ MILLIMETEREN: Det er ikke noe slingringsmonn når en skal skjære til glass.

Foto: NRK

Om du legger linjalen etter indre mål og skjærer på innsida av linjalen, altså innover mot glasset, vil glasset bli akkurat passe mye mindre enn ramma.

Skjær til glass

STØDIG: Bruk gjerne en kraftig linjal av tre eller plast som er god å holde i når du skal kutte glass.

Foto: NRK

For å unngå at glasset sprekker når du skjærer må det ligge på et absolutt plant underlag. Etter at du har skåret, dunk forsiktig men bestemt langs undersida av glasset der du kutta. Glasset vil sprekke og til slutt løsne langs kuttet.

3. Grunne falsen
For at oljen i kittet ikke skal forsvinne inn i treet er det viktig å grunne falsen først. Bruk schellack eller kvistlakk.

Lakkere kittfals

LAKK: Erik Alfred bruker schellack for å klargjøre falsen.

Foto: NRK

4. Legg kitt i falsen
Bruk gjerne både linoljekitt og linoljemaling. Dette inneholder ikke løsemidler og er miljøvennlige produkter som gir gode resultater. Kna linoljekittet og rull pølser som du trykker på plass i falsen, hele vegen rundt. Dette kittet vil «lime» vinduet fast i ramma.

Legg på kitt

RIKTIG KONSISTENS: Når man knar kittet på forhånd blir det mykt og lett å presse på plass.

Foto: NRK

5. Plasser vinduet
Legg glasset på plass ned i kittfalsen. Press glasset forsiktig ned til det ligger jevnt i kittet. Skjær vekk kittet som tyter opp.

Feste vindu

PÅ PLASS: Glasset presses forsiktig ned i kittet.

Foto: NRK

6. Spikre
For å feste vinduet kan du bruke glass-stifter, eller du kan bruke stiftetråd som du bøyer ledd for ledd og spikrer forsiktig inn i vindusramma rett over vindusglasset med ca. 20 cm mellomrom. Her gjelder det å være stø på handa så ikke glasset får skader. Et tips for å holde avstand til glasset er å bruke et flatt skruejern, holde det mot stifte-huet og slå et stykke oppe på jernet.

Feste vindu med stift

STIFTER: Det finnes flere ulike stiftetyper du kan bruke til å feste vinduet.

Foto: NRK

7. Kitt runde to
Lag nye kittpølser som du legger langsmed vindusramma. Vær raus med kittet, du skal uansett skjære bort mye av det i neste operasjon.

Klemme til kitt

RAUST: Ikke spar på kittet på utsiden av glasset.

Foto: NRK

8. Jevne kittet
Bruk en kittkniv eller sparkelkniv til å skjære vekk overskytende kitt. Dra kittkniven langs falsen, slik at du får en pen fuge med jevn flate inn mot vinduet. Vær nøye med hjørnene, slik at disse får en skarp avslutning med 45 graders vinkel.

Glatte kitten i falsen med kniv

PRESISJONSARBEID: Avslutningen i hjørnene kan være vanskelig å få til.

Foto: NRK

9. Mal vinduet
Mal vindusramme og kitt ca. 1mm inn på glasset, slik at glasset blir forseglet. Bruker du både linoljekitt og linoljemaling, kan du male umiddelbart. Bruker du andre typer maling eller kitt, må kittet tørke før du maler, ellers kan det utvikles gass i kittet som bobler opp under tørking.

Male kitten

STØ HÅND: Erik Alfred maler uten maskeringstape.

Foto: NRK
Vinduet er ferdig

FIKS FERDIG: Vinduet erferdig, nå kan det settes til tørk.

Foto: NRK
 • Flere oppskrifter fra Oppfinneren:

Oppfinnerens oppskrift på Lego-ryddemskin

Denne maskinen får ungene til å elske å rydde! Forestill deg en støvsuger som suger lekene på plass i kassa si på 1-2-3. Hvis du du er litt over gjennomsnittet «handy» og har lyst på en utfordring, så er dette noe for deg.

Putt putt båt

Her er oppskriften på gaven som ungen din aldri vil glemme: Det er ikke enkelt, men det er mulig. Og du blir sannsynligvis den store helten.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland