NRK Meny
Normal

Slik restaurerer du gamle vinduer

Ikke kjøp nye vinduer, fiks de gamle. Det er bra for miljøet, pengeboka og det blir veldig fint!

Erik Alfred restaurerer gamle vinduer i TV-serien Oppfrinneren.

STEG FOR STEG: Erik Alfred viser oss hvordan han fikser et gammelt vindu.

Det blåser rett gjennom husa på småbruket der Erik Alfred har slått seg til med familien:

– Nå har vi ti grader på kjøkkenet, og i stua er det Sibir, sier han.

Det er mye som må gjøres for at våningshuset fra 1850 skal holde på stuevarmen, blant annet må vindua få seg en overhaling. Selvfølgelig skal Erik Alfred gjøre jobben sjøl, her viser han deg hvordan:

Sprukne vinduer i våningshuset på Øystøl

TREKKFULLT: Erik Alfred konkluderer med at vinduene i våningshuset på Øystøl må restaureres.

Foto: NRK

Her kan du se TV-serien om Oppfinneren i NRK-spilleren

1. Skrap og reingjør
Det første som må skje er at vindusrammene må reingjøres. Glass, lause malingsflak og gamle stifter må bort. Gå over med malingsskrape, og om du sliter med å få laus gammal kitt kan du bruke kittlampe. Vær nøye med at falsen der vinduet skal ligge er helt rein, børst eller støvsug før du går i gang med kitting.

Skraping av vindu

FORARBEID: Grundig forarbeid er avgjørende for et godt resultat.

Foto: NRK

2. Mål og skjær til glass
Ta indre mål i vindusramma, såkalte falsmål. Trinsa på glasskjæreren vil kutte ca. 2 mm ut fra linjalen, og sia det skal være like mye klaring mellom glass og ramme kan du utnytte det når du skjærer.

Måle til vindu

PÅ MILLIMETEREN: Det er ikke noe slingringsmonn når en skal skjære til glass.

Foto: NRK

Om du legger linjalen etter indre mål og skjærer på innsida av linjalen, altså innover mot glasset, vil glasset bli akkurat passe mye mindre enn ramma.

Skjær til glass

STØDIG: Bruk gjerne en kraftig linjal av tre eller plast som er god å holde i når du skal kutte glass.

Foto: NRK

For å unngå at glasset sprekker når du skjærer må det ligge på et absolutt plant underlag. Etter at du har skåret, dunk forsiktig men bestemt langs undersida av glasset der du kutta. Glasset vil sprekke og til slutt løsne langs kuttet.

3. Grunne falsen
For at oljen i kittet ikke skal forsvinne inn i treet er det viktig å grunne falsen først. Bruk schellack eller kvistlakk.

Lakkere kittfals

LAKK: Erik Alfred bruker schellack for å klargjøre falsen.

Foto: NRK

4. Legg kitt i falsen
Bruk gjerne både linoljekitt og linoljemaling. Dette inneholder ikke løsemidler og er miljøvennlige produkter som gir gode resultater. Kna linoljekittet og rull pølser som du trykker på plass i falsen, hele vegen rundt. Dette kittet vil «lime» vinduet fast i ramma.

Legg på kitt

RIKTIG KONSISTENS: Når man knar kittet på forhånd blir det mykt og lett å presse på plass.

Foto: NRK

5. Plasser vinduet
Legg glasset på plass ned i kittfalsen. Press glasset forsiktig ned til det ligger jevnt i kittet. Skjær vekk kittet som tyter opp.

Feste vindu

PÅ PLASS: Glasset presses forsiktig ned i kittet.

Foto: NRK

6. Spikre
For å feste vinduet kan du bruke glass-stifter, eller du kan bruke stiftetråd som du bøyer ledd for ledd og spikrer forsiktig inn i vindusramma rett over vindusglasset med ca. 20 cm mellomrom. Her gjelder det å være stø på handa så ikke glasset får skader. Et tips for å holde avstand til glasset er å bruke et flatt skruejern, holde det mot stifte-huet og slå et stykke oppe på jernet.

Feste vindu med stift

STIFTER: Det finnes flere ulike stiftetyper du kan bruke til å feste vinduet.

Foto: NRK

7. Kitt runde to
Lag nye kittpølser som du legger langsmed vindusramma. Vær raus med kittet, du skal uansett skjære bort mye av det i neste operasjon.

Klemme til kitt

RAUST: Ikke spar på kittet på utsiden av glasset.

Foto: NRK

8. Jevne kittet
Bruk en kittkniv eller sparkelkniv til å skjære vekk overskytende kitt. Dra kittkniven langs falsen, slik at du får en pen fuge med jevn flate inn mot vinduet. Vær nøye med hjørnene, slik at disse får en skarp avslutning med 45 graders vinkel.

Glatte kitten i falsen med kniv

PRESISJONSARBEID: Avslutningen i hjørnene kan være vanskelig å få til.

Foto: NRK

9. Mal vinduet
Mal vindusramme og kitt ca. 1mm inn på glasset, slik at glasset blir forseglet. Bruker du både linoljekitt og linoljemaling, kan du male umiddelbart. Bruker du andre typer maling eller kitt, må kittet tørke før du maler, ellers kan det utvikles gass i kittet som bobler opp under tørking.

Male kitten

STØ HÅND: Erik Alfred maler uten maskeringstape.

Foto: NRK
Vinduet er ferdig

FIKS FERDIG: Vinduet erferdig, nå kan det settes til tørk.

Foto: NRK
 • Flere oppskrifter fra Oppfinneren:

Oppfinnerens oppskrift på Lego-ryddemskin

Denne maskinen får ungene til å elske å rydde! Forestill deg en støvsuger som suger lekene på plass i kassa si på 1-2-3. Hvis du du er litt over gjennomsnittet «handy» og har lyst på en utfordring, så er dette noe for deg.

Putt putt båt

Her er oppskriften på gaven som ungen din aldri vil glemme: Det er ikke enkelt, men det er mulig. Og du blir sannsynligvis den store helten.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS