Hopp til innhold

Slik kan regjeringskvartalet ruve over Oslo

Tre rundt 90 meter høye skyskrapere – eller et stort bygg som omringer Høyblokka. Det er to av forslagene til hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut.

Montasje regjeringskvartalet

Laster innhold, vennligst vent..

Statsbygg ba i fjor seks arkitektteam om ideer til byplangrep for det nye regjeringskvartalet, hvor alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet skal samles.

De har nå levert sine skisser, som stilles ut offentlig fra og med mandag.

Bjørne Grimsrud

BYGGHERRE: Strategi- og utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud i Statsbygg.

Foto: Trond Isaksen / Statsbygg

– Det er veldig god kvalitet. Forslagene er også ganske ulike i løsningene. Det gir rom for å diskutere hva vi skal legge vekt på videre, sier strategi- og utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud i Statsbygg.

Se alle forslagene i billedgalleriet over.

Vil bruke Youngstorget

Snøhetta ønsker å bygge tre 90 meter høye spisse skyskrapere foran den gjenværende Høyblokka fra 1958 – som rager 48,5 meter over bakken.

– Miljø, åpenhet og tilgjengelig for publikum er viktigst. Vi vil fjerne biltrafikken og engasjere publikum på gatenivå, sier prosjektleder Kjetil Trædal Thorsen.

Arkitektkontoret vil plassere inngangspartiet i de allerede eksisterende søylegangene på Youngstorget.

– Vi synes dette er et enkelt, tydelig og forståelig grep. Vi har veldig tro på Youngstorget som ankomststed til regjeringskvartalet, sier han.

Saken fortsetter under videoen.

Se Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen vise fram selskapets forslag til nytt regjeringskvartal. Video: Petter Sommer.

VIDEO: Snøhettas utkast innebærer tre skårformede skyskrapere som skal utgjøre en ny skyline på høyden over Oslo sentrum. Se prosjektleder Kjetil Trædal Thorsen vise fram modellen. Foto: Petter Sommer

Holder høyden nede

Mens Snøhetta ønsker å bygge høyt, gjør Team MVRDV det motsatte. I deres forslag står regjeringskvartalet som en borg rundt den gamle Høyblokka.

Adnan Harambasic

VIL LAGE «URBANT HAGEROM»: Arkitekt Adnan Harambasic fra SAAHA arkitekter har ledet arbeidet med Team MVRDVs forslag.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Vi vil gjøre regjeringskvartalet til en del av byen. Derfor lager vi en åpen sirkel med bygninger som danner et urbant hagerom. Der inne forblir Høyblokka midtpunktet, sier Adnan Harambasic fra SAAHA arkitekter.

Han har ledet arbeidet med forslaget til Team MVRDV, og sier ingen av de nye bygningene i deres skisser er høyere enn Høyblokka.

– Blir kontrasten i høyde mellom regjeringskvartalet og resten av byen for stor, blir det ikke en del av byen. Vi foreslår bygninger som er maks ni-ti etasjer i høyden, med Statsministerens kontor som det høyeste, sier Harambasic.

Skisse til regjeringskvartalet

INNEBYGD: MVRDVs forslag skiller seg fra de andre forslagene ved at det lar bygningsmassen utgjøre en lav mur rundt kvartalet, der ingen bygg ruver høyere enn Høyblokka, og taket på muren er dekket av parkanlegg.

Foto: MVRDV

Ingen vinner kåres

Ingen av de seks teamene blir valgt som vinner. En evalueringskomité skal i slutten av mai gå gjennom skissene.

– Nå ønsker vi en god diskusjon om høyhus, sikkerhet og symbolikk. Så skal komiteen sette sammen det beste fra de seks teamene og folks innspill til en kombinasjon som oppfyller regjeringens ønsker, sier Bjørne Grimsrud i Statsbygg.

Reguleringsplanen ferdigstilles i løpet av 2016, og først da lyses en ordinær arkitektkonkurranse ut. Det nye regjeringskvartalet står ferdig tidligst i 2024.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober