– Ofte er det ikke lett å se hvilke billetter som er ekte, sier Oda Malmin, billettsjef hos Øya-festivalen.
Det viktigste man kan gjøre er å kjøpe billetter gjennom offentlige kanaler. Kjøper man billetter gjennom noen man ikke kjenner innebærer det en risiko, sier hun.
BILLETTSJEF: Oda Malmin.
Foto: Hanna Huglen Revheim / NRKØya-festivalen advarte i VG forrige uke mot falske billetter. Det som ofte skjer er at en person kjøper én billett, som de mottar i en mail på pdf. Etterpå videreselger de den samme billetten til flere andre personer, ved å videresende det samme dokumentet.
Men det er noe du kan gjøre for å unngå å kjøpe falske billetter, sier Malmin.
Sjekkliste:
1. Sjekk at det står rett arrangementsnavn på billetten.
2. Se etter rare fonter.
3. Kom så tidlig som mulig for å bytte inn billetten i festivalpass. Strekkoden er unik, så dersom billetten er solgt til flere er det første mann eller kvinne til mølla.
4. Kjøp heller billetter på morgensalget enn på svartebørsen. Hver dag legger vi ut 50 billetter for å motvirke salg av falske billetter.
Øyafestivalen oppfordrer folk å anmelde forholdet om du har kjøpt en billett som er falsk.
Må avvise 100 personer hvert år
PR-sjef for Øya-festivalen Jonas Prangerød sier at at dette har blitt et større problem de siste 6-10 årene. Noe er rene forfalskninger. Men det vanligste er at mange folk har kjøpt kopier av samme billett.
MÅ AVVISE FOLK: PR-sjef for Øya-festivalen, Jonas Prangerød.
Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK– Vi har kanskje avvist i overkant av 100 personer i gjennomsnitt pr. år, sier Prangerød.
Festivalen har ikke noen mulighet til å sjekke om din billett er falsk før billettavdelingen er satt opp utenfor festivalområdet. Det er ikke papiret du kommer med som er billetten din, det er strekkoden. Bare en person kommer inn på hver strekkode.
– Du må aldri finne på å legge billetten ut på sosiale medier eller andre nettsteder slik at noen kan kopiere strekkoden din, sier Prangerød.
Vanskelig å stoppe
– I noen tilfeller kan det virke som om det er noen store svindlere som jobber med flere festivaler. Men dette er bare indikasjoner, vi etterforsker ikke sakene helt ut, og kan derfor ikke si med sikkerhet hvem svindlerne er, sier Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet hos Finn.no.
Han oppfordrer alle som opplever billettsvindel gjennom Finn.no til å ta kontakt med dem og politiet.
– Hvis vi påviser at det har vært svindel prøver vi å utestenge personen fra Finn.no. Men det vi har sett er at noen svindlere da heller begynner å kontakte folk som legger ut annonser om at billetter ønskes kjøpt. Når det skjer er svindelen mye vanskeligere å stoppe.
Et sjansespill
Forbrukerombudet har ikke hatt noen sterk økning i klager på falske billetter, men får henvendelser hver gang store konserter er utsolgt.
– Å i det hele tatt kjøpe billetter av folk en ikke kjenner, og som en ikke vet om en kan stole på kan være et sjansespill, og da opplever dessverre en del folk å bli lurt, sier juridisk direktør hos Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.
NRK har ikke lykkes med å få noen uttalelse fra Oslo Politidistrikt i denne saken mandag kveld.