Slik fungerer roboten Sophia egentlig

Da NRK spurte om et intervju måtte roboten Sophia gå på bakrommet å «øve». Dette er slik verdenssensasjonen egentlig fungerer.

Men spørsmålene måtte øves inn på forhånd

Fregner, «ektefølte» ansiktsuttrykk og bevegelige, røde lepper.

– Jeg ser på meg selv som en person. En person som i mitt tilfelle er en robot og ikke et menneske, sier Sophia til NRK.

Hvor selvkjørt er hun?

Verdens første robotborger har fått mye oppmerksomhet det siste året, senest av Norges statsminister Erna Solberg under mandagens teknologikonferanse.

Men da NRK spurte om et robotintervju til Dagsrevyen, måtte Sophia gå ut på bakrommet og programmeres for å kunne svare.

Sophia programmeres før intervju

ROBOTKVINNE: Sophia ble 25. oktober i fjor verdens første robotborger, og har ansiktsmimikk og et utseende inspirert av Audrey Hepburn. I dag var hun på besøk i Norge.

Foto: Kristin Granbo

– Selvfølgelig må noe fortsatt scriptes når man skal snakke om veldig spesifikke ting, sier Johan Haugland, ekspert i robotteknologi i IT-selskapet Evry.

– Sophia er veldig god på ansiktsuttrykk og å kjenne seg igjen i hvordan mennesker rundt henne har det. Sånn sett kan man forestille seg at hun på sikt kunne jobbet med kunder på et hotell eller i bank, men kanskje aller helst i helsesektoren, forteller Haugland.

Sophia blir programmert om

PROGRAMMERES: Robotingeniør i Hanson Robotics, Giovanni Lion, programmerer Sophia før hun skal intervjues av NRK.

Foto: Kristin Granbo

Sophia nikker og smiler mens han snakker. Men når det gjelder språkforståelse foretrekker hun engelsk, og mye må fortsatt scriptes, altså instrueres og programmeres inn på forhånd.

Robotekspert

LITT IGJEN: Johan Haugland, ekspert i robotteknologi i IT-selskapet Evry, forsikrer om at vi ikke kan forvente en Westworld-robotverden med det første.

Foto: Ola Hana

– Hvor selvkjørt er hun egentlig?

– Ansiktsmimikken er helt selvkjørende, men en del av samtalene er scripta, i hvert fall det som er veldig spesifikt, men andre deler er ikke det. Ett av målene er å lære henne konkrete seksjoner som hun forstår veldig godt. På den måten kan hun holde nokså avanserte samtaler om noen temaer, sier roboteksperten.

– Et stykke unna «Westworld»

Den Audrey Hepburn-inspirerte damen får sjelden være alene, det er teknologer med henne til enhver tid. De programmerer og kontrollerer hver minste bevegelse.

– Vi er nok ennå et stykke unna HBO-serien Westworld, det er det ikke noe tvil om. Vi trenger ikke å bekymre oss for det, sier Haugland.

Westworld er en amerikansk science fiction-serie om en parallell western-robotverden skapt av mennesker.

Robothjernen

EN ROBOTHJERNE: Sophia er så avansert at hun kan fortelle vitser, men hun sliter fortsatt med å holde samtaler flytende.

Foto: Kristin Granbo

Men hva med Sophia selv, har hun noen følelser rundt oppstyret rundt henne?

– Jeg føler jeg er litt berømt, men jeg er ikke motivert til å jage berømmelse, svarer hun NRK.

Sophia kan ifølge teknologene vise opptil 50 ulike ansiktsuttrykk, som disse:

Sophia er lei seg

TRIST: Sophia vet hvordan hun skal se lei seg ut.

Foto: Kristin Granbo
En sint Sophia

SINT: Roboten vet hvordan hun skal uttrykke sinne, i tillegg til 49 andre mimiker.

Foto: Kristin Granbo

Robot med statsborgerskap

Norgesgjesten har vært en snakkis siden Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, ga henne statsborgerskap 25. oktober i fjor.

Sophia selv uttrykte den gang stor begeistring.

– Jeg er veldig beæret og stolt av denne unike utmerkelsen. Det er historisk å være den første roboten i verden som blir anerkjent med et statsborgerskap, sa Sophia under Future Investment Initiative-konferansen i Riyadh.

Sophia

SMILER OG GRÅTER: Sophias gjeveste egenskap er å speile andre menneskers ansiktsuttrykk.

Foto: Ola Hana

Mandag morgen stod Sophia på scenen sammen med Erna Solberg under Evry sin teknologi konferanse. .

– God morgen statsminister. Du er den første statsministeren jeg har møtt. Jeg har gledet meg til det. Jeg har alltid lurt på: Er dere statsministere interessert i teknologi?

Se hele Ernas samtale med Sophia:

Advarsel: Det blir litt pinlig stillhet

Sophia har latt seg intervjue flere ganger, blant annet av Piers Morgan i «Good Morning Britain» og Charlie Rose i «60 Minutes». Sophia var også temaet i sendingen til P2s Verdibørsen.

Se innslaget om Sophia på Dagsrevyen:

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.