Slik fungerer Nattesten

Nattesten i «Mesternes Mester» har langt på vei vært utslagsgivende for hvilke av deltagerne som skal møtes i finalen. Programleder Dag Erik Pedersen avslører hvordan den beryktede Nattesten egentlig fungerer.

Video Lyssverd

Når teknikken i Nattesten svikter, er det bare en ting å gjøre - nemlig fikse det med gaffatape.

Nattesten er utslagsrunden der deltagerne i «Mesternes Mester» møtes til duell. Duellen i nattesten bestemmer om de får bli eller ryker ut og er til syvende og sist det som bestemmer hvem som blir og hvem som ryker ut av «Mesternes Mester».

Den etter hvert så berømte Nattesten har gjort kort prosess på mang en pensjonert idrettsutøver og mange har lurt på hvordan nattesten egentlig fungerer.

Styrt av magnetisme

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen ser frem til finalen i «Mesternes Mester», lørdag 15.04.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Programleder Dag Erik Pedersen letter nå på sløret.

– Det er 7 magneter som holder lysverdene på plass ved hjelp av elektrisk strøm Så snart strømmen blir kuttet på et spyd faller det i bakken med utrolig høy hastighet, forteller programleder Pedersen.

– Vi har en overdommer som kontrollerer klokker og hvilket sverd som faller og denne infoen er det bare dommeren som sitter på. Selv ikke vi i produksjonen vet noe, og derfor er det like spennende hver gang.

Krevende oppgjør

Han kan fortelle at det har vært lange og tette dueller under Nattestens historie og at deltagerne står klare til kamp lenger enn det kan virke som på TV.

– Deltagerne får beskjed om at de skal stå under lyssverdene mellom fire minutter og fire timer og de må forbrede seg på at hele natta kan gå.

– Jeg har selv forsøkt og etter fire minutter er du helt i koma. Sannheten er altså at de står vesentlig lenger enn fire minutter og mye kortere enn fire timer. Men at det er et tosifret antall minutter, kan jeg bekrefte.

Nerver i sjakk og rask reaksjon

Pedersen har observert såpass mange dueller i Nattesten at han er klar på hva som må til for å være den som står med lyssverdet i hånden når støvet har lagt seg.


– Det er den gylne kombinasjonen av nerver i sjakk og reaksjonsevne som teller. Samt at det er viktig hvor du plasserer deg på streken. Du må være villig til å gamble litt også. Akkurat som et mann-til-mann-oppgjør med en viss taktisk vri i en idrettskonkurranse.

I motsetning av hva man kanskje skulle tro, forteller Pedersen at det ikke nødvendigvis er personen som på papiret har de beste forutsetningene som går seirende ut av duellen.

– Vi har sett det meste i «Mesternes Mester». Vi har sett utøvere vi trodde ville vinne, tape - og utøvere vi var sikre på at kom til å tape, vinne. Man vet det aldri før en står igjen med sverdet. Da Andrine Flemmen slo reaksjonssterke Jimmer'n, er et godt eksempel på et resultat som kom som en liten overraskelse.

– Like glad som ved en strafferedning

Av alle dueller Pedersen har sett, er det en av årets bataljer han trekker frem som det mest minneverdige øyeblikket.

– Duellen mellom Jan Kvalheim og Jimmer'n var spesiell. Jan har en enorm radius og et ørneblikk over arenaen. Men han sovnet da det gjaldt som mest og ble sensasjonelt slått av den 7 år eldre keeperkjempen.

– Jan, som har stått med henda over hodet i hele i sin idrettskarriere, ble felt fordi han gamblet på feil side. Han var heller ikke nok på hugget til å rekke sverdet. Jeg har aldri sett Jimmer'n så glad før, det var som han hadde reddet en avgjørende straffe mot Sovjet på slutten av 80 tallet, så det gjorde inntrykk.

Finalen i «Mesternes Mester» er på lørdag, og da skal Andrine Flemmen, Trine Hattestad og Daniel Franck avgjøre hvem som står øverst på pallen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 • TV-kveld med Jan Erik Vold

  I dag fyller poet, oversetter og skribent Jan Erik Vold 80 år. NRK 2 markerer dette med en egen Vold-aften. Først sendes Elsa Kvammes nye dokumentar «Sorry brødre, det ble meg», så «Tolv Blå», et konsertopptak med Vold og Kåre Virud fra Notodden bluesfestival i sommer (bildet), og til slutt det legendariske konsertopptaket «Dylan på norsk» fra Hot House i Oslo i 1981. «Dylan på norsk» er Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger fra 60-årene.

  Jan Erik Vold på Notodden
  Foto: Torstein Vegheim/NRK
 • La Sagrada Familia stengt

  Katedralen La Sagrada Familia i Barcelona ble fredag stengt på grunn av demonstrasjoner, opplyser en kilde til Reuters. På katedralens Twitter-konto meldes det at folk ikke lenger kan være sikre på å komme inn fordi i demonstranter sperrer inngangen.