NRK Meny
Normal

Slik fungerer Anno

14 deltakere er samlet i Bergen og tatt 250 år tilbake i tid. Her skal de gjennom en klassereise, og til slutt står det igjen én vinner som får borgerbrev i byen. Men hvordan fungerer egentlig spillet?

Hver uke får deltakerne et ukesoppdrag, og de to gruppene som er delt inn i menn og kvinner velger hver sin svennelærling

Svennelærlingene skal utføre ukeoppdraget, som og mot slutten av uka skal det avgjøres av en oldermann hvilken svennelærling som har gjort det best i faget.

Den lærlingen som vinner, blir svenn, og har steget ett hakk på klassereisen.

Mesteroppdrag

Uken etter at svennen har bestått ukesoppdraget, skal han eller hun prøve seg på en mesteroppgave. Da skal svennen lede hele gruppen gjennom en oppgave, og lære bort kunnskapen han eller hun tilegnet seg uken før. Hvis oppgaven svennen og resten av gruppen har gjort blir godkjent, blir svennen mester. Han eller hun har dermed steget enda et hakk på rangstigen, og kan få enda flere goder som er fine å ta med seg videre i konkurransen.

Duell

Det laget som har den tapende svennelærlingen, ligger tynnere an. Det vinnende laget med svennen i spissen, velger en deltaker som blir førsteduellant.

De andre deltakerne på det tapende laget må ut i en turnering, og her kan det være en rekke ulike oppgaver som utfordrer både kropp og sinn. Taperen av denne turneringen blir andreduellant, og han eller hun møter førsteduellant til en duell.

Taperen av denne duellen må dessverre forlate Anno.

Slik går ukene, og når 10 uker har gått og deltakerne har klatret oppover, stoppet opp og kjempet i rangstigen, står det igjen en vinner som kan kalle seg borger i Bergen by.

 • Se Anno i kveld kl. 20.10!

Kulturstrøm

 • Munch-malerier på Gardermoen

  På den nye utenlandsterminalen på Oslo lufthavn henger nå flere verk av kunstneren Edvard Munch. Avinor og Munchmuseet avduket i dag to original verk av Munch, et steinlitiografi og et maleri. Samarbeidet skal vare i 10 år, og bildene blir byttet ut med jevne mellomrom.

  Edvard Munch på Gardermoen
  Foto: Håvard Greger Hagen / NRK
 • Anmeldelse: I kampens glede

  Rappere kunne sikkert blitt enda bedre rimsmeder dersom de ble eksponert for André Bjerke. Både for hans dikt og for hans tanker om hvordan man lager dem. Peter Normann Waages biografi er en utmerket inngang til materien, skriver NRKs anmelder, Knut Hoem.