Hopp til innhold

Vil gjøre dette sytten ganger så stort

8000 korsangere skal synge sammen på operataket når operabygget feirer 10-årsjubileum lørdag 14.april. Får de det til blir det verdensrekord.

Slavekoret fra åpningsgallaen i Bjørvika

FOR TI ÅR SIDEN: Slavekoret fra åpningsgallaen i Bjørvika i 2008. Da var det 450 korister som sang.

Foto: NRK

Da Operabygget stod ferdig i 2008, var det feiring med brask og bram. Et av innslagene var 450 korister som sang «Slavekoret» på hovedscenen.

Nå ønsker de å gjenskape dette, men med 7450 flere sangere, og ute på operataket.

– Vi planlegger å samle 8000 korsangere her på taket, sier kommunikasjonsdirektør i Den Norske Opera og Ballett, Kenneth Fredstie.

«Slavekoret» er en del av operaen Nabucco av Giuseppe Verdi, og rekordforsøket er et samarbeid mellom Operaen og Norges Korforbund. Fredstie sier de ønsker å lage en operafest med opera for folket.

– Det kommer til å bli et folkehav, og ute i sjøen skal vi ha en svær storskjerm på båt som er tosidig. Så folk på andre siden kan lese teksten og være med å synge, forklarer han.

Operataket

VIL FYLLE TAKET: Kenneth Fredstie ved Den Norske Opera og Ballett håper snøen er borte og taket fylles med operasangere i april.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Vil sette verdensrekord

Operaen er i kontakt med Guinness Rekordbok, som vil overvære feiringen og telle antall sangere. Dersom det blir godkjent, er det ny verdensrekord i antall korister i et operakor.

Per Arthur Christensen

KORFORBUNDET: Per Arthur Christensen håper mange av Norges 110.000 korister vil være med på verdensrekordforsøket.

Foto: privat

Men for å få rekord må det først være nok påmeldte. Det tror Per Arthur Christensen, visepresident i Korforbundet, skal gå greit.

– Vi er 30.000 medlemmer bare i Korforbundet, og i hele Norge er det rundt 110.000 som synger i kor.

Han sier de er spente, og tror at å synge på operataket blir spektakulært.

– Det er jo spesielt å få synge dette fantastiske stykket på taket med orkester og hele pakka.

Operaen minutt for minutt

NRK skal ha jubileumsuke for å hedre Operaen, og kulturredaktør Marius Hoel beskriver det som tidenes største operasatsing på NRK.

– Vår ambisjon er å løfte frem opera til hele folket og vise hva dette fantastiske bygget, og innholdet som skapes i det, betyr for Norge, sier han.

Også på selve dagen skal NRK være til stede, med en minutt for minutt-sending med forberedelsene til kveldens operaforestilling, samt verdensrekordforsøket med operakor.

NRK skal også direktesende forestillingen «La Traviata», som er verdens mest spilte opera.

I anledning Operaens 5-årsjubileum lagde NRK en kavalkade fra åpningen i 2008:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober