Hopp til innhold

Slik feires Elvis

Fredag ville Elvis Presley blitt 75 år. Feiringen av jubileet tar mange former.

Tre Elvis-utkledde baseballfans

Tre Elvis-utkledde baseballfans fotografert i fjor høst. Fredag kveld spiller basketlaget Memphis Grizzlies i sine «blue suede shoes» mot Utah Jazz, i en kamp som blir en del av den offisielle feiringen – og fylt med Elvis-musikk, filmklipp og levende underholdning.

Foto: Scanpix/AP

Elvis feires i Oslo 9. januar på Gamla

Elvis feires i Oslo 9. januar på Gamla.

Foto: Handout
Cirque du Soleil viser forestillingen «Viva Elvis» i Las Vegas i 2010

Cirque du Soleil viser forestillingen «Viva Elvis» i Las Vegas i 2010, beskrevet som en hyllest til hans liv og musikk og med både dans, akrobatikk og levende musikk – så vel som Kongens egen stemme i opptak.

Foto: Scanpix/AP
Plateselskapet Sony Music slipper boksen «Elvis 75»

Plateselskapet Sony Music slipper boksen «Elvis 75», som på fire plater samler 100 av hans sanger – fra 1953-innspillingen «My Happiness» til og med 2002-radioremiksen av «A Little Less Conversation» med JXL.

Foto: Handout

Fra akrobatisk sirkusforestilling og plateutgivelser til basketballkamp, gospelkonsert utenfor Graceland til konserter i hver avkrok verden over – slik hylles Kongen av rock ’n’ roll.

Og feiringen av dagen da Elvis Presley ville fylt 75 år slutter neppe før året 2010 er til ende.

Hjemme hos Elvis

Sentralt står naturligvis Graceland i Memphis, Tennessee, der Elvis Aaron Presley fant sitt siste hvilested. Der samler fansen seg som alltid.
De heldige har fått billett til omvisninger på innsiden, mens det utenfor ved midnattstid – når selve dagen opprinner – blir gospelkonsert med avsynging av «Happy Birthday to Elvis», og en lang rekke andre begivenheter.

Hør programmet her

Hele Memphis blir med i feiringen, enten det er konserter, en basketballkamp med Elvis som tema, foredrag eller bursdagskakeutdeling med Lisa Marie og Priscilla som hovedattraksjon – flyttet til et hotell på grunn av snøvarsel.
I den rette ånden byr byen både på Elvis-bingo – og en symfoniorkesterkonsert med blant andre James Burton som gjest.

Hyllest uten Elvis på scenen

I Las Vegas, stedet der Elvis tilbragte sine siste år nesten som en karikatur av seg selv, har det anerkjente Cirque du Soleil valgt å ære ham med et show der de vekker til live mannen, musikeren og hans følelser.

Det hadde premiere før jul, og spilles naturligvis også på selve dagen.
– Det er ikke et show om Elvis, det er et show med Elvis, sier «Viva Elvis»-produsent Stéphane Mongeau til Los Angeles Times.

Derfor fremstiller ingen av forestillingens 75 artister Elvis selv; han er til stede gjennom filmklipp, grafiske fremstillinger og kulisser – blant dem en kjempemessig pompadour.

– Noe annet ville ikke vært rettferdig mot Elvis, fordi han er større enn hva vi kan forestille oss, sier Mongeau.

Rock og blad

Her på berget kan nevnes rockernes egen – og årlige – feiring på Gamla i Oslo med «Elvis Rockhouse Party», der band som Graceland Mayhem og The Twistaroos skal i ilden lørdag 9. januar.

I disse dager lanseres også det som beskrives som verdens første magasin om Elvis Presley og amerikansk kultur , med ingen ringere enn Kjell Elvis som redaktør.

Første nummer utkommer 15. januar med Benny Borg på forsiden, men Kjell Elvis sikter videre: Han har kjøpt verdensrettighetene til bladet «Elvis International», med godkjentstempel av Elvis Presley Enterprises. Det blir slippfest på Kanonhallen utgivelseshelgen.

Elvis-fanklubben i Norge, Flaming Star, tjuvslapp boken «Elvis – the King of Las Vegas» ført i pennen av Erik Lorentzen og Trond Granlund allerede i oktober i fjor – 350 sider med 1.200 bilder fra årene 1956-76.

Utgivelser

Det blir en lang rekke Elvis-utgivelser rundt merkedagen. Blant annet slapp rett før jul Sony Music fireplatersboksen «Elvis 75» med undertittelen «Good Rockin’ Tonight»: 100 låter fra 1953-innspillingen «My Happiness» til og med 2002-radioremiksen av «A Little Less Conversation» med JXL, og alt imellom, enten det er listetoppere, sanger fra filmene hans eller konsertopptak. Mange sjeldne fotografier og en artikkel av musikkskribenten Billy Altman loves også.

Kulturstrøm

 • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

  Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

  Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

  Det skriver The New York Times.

  Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

  Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

  Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)