Slik feirer NRK-profilene jul

En husker best da farfaren brakk lårhalsen. En annen at svoren på ribba ble skåret bort og brukt som snacks før julemiddagen. Juleminnene er mange blant NRKs profiler.

Slik feirer NRK-profilene ju.

«Die Hard», «Hjemme alene», «Love Actually», «Donald Duck», «Girls», «Breaking Bad», «A Charlie Brown Christmas», det kommer mange forslag når NRK-profilene ønsker god jul og anbefaler noe å se på i jula.

Foto: NRK

NRK samler mange foran skjermen hver jul, men hvordan feirer NRK-profilene selv jula?

– Mitt beste juleminne står mellom to, sier Radioresepsjonens Steinar Sagen.

– Familien Sagens tradisjon om at svoret på ribba skal skjæres av og spises som snacks før julemiddagen. Eller den første jula da Tore hadde kommet til verden. Nei, det må bli den første.

Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Feirer jul hjemme med familien og i år blir det jaggu både ribbe og pinnekjøtt.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– «Die Hard» og «Hjelp, det er juleferie», er to klassikere. «Hjemme alene» også.

HØR: Radioresepsjonen

Radioresepsjonen

Radioresepsjonen anbefaler blant annet «Die Hard», «Hjelp, det er juleferie», «Hjemme alene» og «Oliver Kitteridge»

Foto: NRK

– Mitt beste juleminne må være det året pappa lærte meg å knipse klementinsteiner på mamma, sier Tore Sagen.

– Hvor feierer du jul og hvilken rett serveres?

– I år skal jeg feire jul hos broren min, Steinar. Han skal lage ribbe.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– «Hjemme alene 1 og 2» og «Die Hard 1»

Pleide å spy på julaften

– Mitt «beste» juleminne er at jeg i barndommen gledet meg så veldig og var så spent på hva jeg fikk til jul, at jeg pleide å spy på julaften, sier den tredje Radioresepsjonsprogramlederen, Bjarte Tjøstheim.

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– I år feirer jeg jul sammen med familien til dama mi i Ulvdal.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Det ligger en fantastisk miniserie på HBO-Nordic som heter «Oliver Kitteridge». Et knakende godt familiedrama!

IKKE BRUK

Anne Rimmen programleder på Idrettsgallaen 10. januar anbefaler blant annet «Love Actually».

Foto: Julia Naglestad / Julia Naglestad, NRK

– Jeg har mange gode juleminner. Felles for dem alle er at de involverer familie, mye mat og hygge, forteller Anne Rimmen.

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– I år feirer jeg hos foreldrene mine i Porsgrunn. Mamma er dansk, så menyen er dansk/norsk, det vil si både ribbe og and. Og alt som finnes av tilbehør. Mamma er veldig flink til å lage mat, så jeg gleder meg!

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Jeg er veldig glad i de klassiske Disney-filmene i jula. «Love Actually» blir jeg aldri lei, og «Alene Hjemme-filmene» er også fine familiefilmer i juledagene.

– Husker godt den jula farfar brakk lårhalsen

– Jeg husker godt den jula farfar brakk lårhalsen på julaften. Det begynte litt kleint, men endte helt ok. Jeg var en stund nervøs for at det ikke skulle bli gaver, men det ble det. Jeg fikk Bauer Turbo skøyter til jul. De var i størrelse 47 for å ha noe og vokse i. De er for store fremdeles, sier Nytt på Nytt-general Jon Almaas.

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Vi feirer jul hjemme. Vi har tradisjonell julemiddag. Prøver å velge smaksrik mat med lav tyggemotstand. Ribbe, pinnekjøtt eller kalkun med ulike typer mos.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Jeg anbefaler «Breaking Bad», for de som ikke har sett den. «Arrested Development» er moro for de som vil le litt. Ellers er jo jula en fin tid til å lage sine egne filmer og serier, synes nå jeg da.

SE: Nytt på nytt

Nytt på Nytt

Nytt på Nytt gjengen anbefaler «Breaking Bad», «Arrested Development», «Tre nøtter til Askepott», «Bridget Jones», alt av Chevy Chase, «Karl-Bertil Jonssons jul», «A Charlie Brown Christmas» og «Christmas at Pee-Wee's Playhouse.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Mitt beste juleminne er ingen konkret jul, men totalen av all julefeiring i barndommen. Jeg har alltid ELSKET jul og hadde nedtelling til den store dagen sånn omtrent fra august. Da julaften endelig kom var det følgende ritualer med foreldre, tre søsken og 2 boxere, sier Ingrid Gjessing Linhave.

Slik beskriver hun det ritualet:

– Frokost foran TV'n og alle i pysj. Deretter legge alle gavene under treet og late som man ikke etterforsket hva alle inneholdt. «Tre nøtter til askepott»...hjelpe til med å dekke bord. Vente, vente, vente. Sølvguttene, få frysninger på ryggen og gråte litt fordi nå var kroppen i overkant forventningsfull. Middag. Sitte ute på trappen å puste og gråte og få trøst av mamma fordi forventningene hadde tatt helt av og det ble for mye å takle for et barnesinn. Flerstemt sang fra familie og boxere rundt treet og pappa på fiolin og søster på piana. Gaver!!! Deretter sofakos og leking og så i seng hvor jeg følte meg helt ør, glad, men trist for nå var det 365 dager til neste jul!

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Vi feirer hos oss nå. Det blir dansk fleskestek, ribbe, men enda bedre, og karamelliserte poteter, asier, rødkål. Hjemmelaget riskrem og jul fra morgen til kveld!

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

–«Love Actually». «Tre nøtter til Askepott». Alle Steve Martin/Chevy Chase-filmer. «Donald Duck», «Askepott» og «Bridget Jones». I julen er jeg ikke i humør til tungvektere, krigsfilmer á la «Gå og se» får vente. (Alltid digg å briefe med filmvitenskapmellomfagfilmlista når jeg røper at jeg elsker Chevy Chase).

– En jevn dur av hygge

– Mitt beste juleminne? Jeg kommer ikke på noen spesielle juleminner. For meg er jula en jevn dur av hygge, sier Knut Nærum.

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Jeg feirer jul hjemme. Vi har ikke bestemt oss for hva vi skal spise, men det vil overraske meg om det ikke blir en kjøttrett av noe slag.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– «Karl-Bertil Jonssons jul», «A Charlie Brown Christmas» og «Christmas at Pee-Wee's Playhouse».

Må se alt av Chevy Chase

Marte Stokstad

Marte Stokstad anbefaler alt av Chevy Chase og «Hjemme alene»

Foto: Kim Erlandsen, NRK / Kim Erlandsen, NRK

– Mitt beste juleminne er å se Disneys julekavalkade og «Reisen til Julestjernen» på julaften. Som barn var dette veldig stort - se det samme år etter år, med den samme spenningen i kroppen. Hva ligger egentlig under juletreet? En perfekt oppladning til kvelden, mens de voksne lagde mat. Nå er det jeg som står på kjøkkenet, og det plager meg litt. Kunne egentlig tenkt meg å sitte sammen med barna å se på TV...og sørge for at de ikke skrur over på noe Nickelodeon-greier! forteller P 13-aktuelle Marte Stokstad.

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Vi feirer hjemme med mamma og familien til kjæresten min. Det blir ribbe på lille julaften og pinnekjøtt på selve dagen. I oppveksten var det ofte både ribbe og pinnekjøtt på julaften, men nå, når jeg står for matlaginga selv, så holder det i massevis med pinnekjøtt. Også har vi spekemat, rømme, løk og flatbrød som nattmat.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Alt av Chevy Chase! Det må vi se. Og «Hjemme alene».

Øystein Bache og Rune Gokstad

Øystein Bache og Rune Gokstad gir deg julenøttene på TV. De anbefaler blant annet «Love Actually», «Polarekspressen», «It's a Wonderfull Life»,

Foto: Rune Lind / NRK, Rune Lind

– Mitt beste juleminne? Vanskelig, men vi feiret jul på hytta på fjellet et år. Det hadde en ro jeg kan like, forteller Rune Gokstad.

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Hjemme, med det vi kaller «Røykakjøtt», ferskt røkt fårekjøtt, kumler og kålrabistappe.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– «Love Actually» og «Polarekspressen» går igjen. I fjor kjøpte vi «It's a Wonderfull Life» med blant andre James Stewart. Sort/hvitt nostalgi.

Minnes først jul med TV

Trond Viggo Torgersen

Trond Viggo Torgersen fra «20 spørsmål» anbefaler TV-serien «Girls»

Foto: Ole Kaland / NRK

– Mitt beste juleminne er jul hos besteforeldre som hadde fått oppfinnelsen fjernsyn med en temmelig rund skjerm. Rakk ikke hjem for å se overføringen fra kirka på julaften. Det viste seg altså å være en direktesending, sier Trond Viggo Torgersen.

– Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Hjemme i Bergen med barn og barnebarn hos det andre besteforeldreparet. Pinnekjøtt, selvfølgelig.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Noe veldig u-julete. TV-serien «Girls».

HØR: 20 spørsmål på radio

Thomas Seltzer

Thomas Seltzer er tilbake med «Trygdekontoret» på nyåret. Han anbefaler Disney-spesialen.

Foto: Julia Naglestad / NRK
Seltzer anbefaler Donald

– Mitt beste juleminne? Nesodden, 1981, snøen lavet ned, «All I Want for Christmas is My Two Front Teeth» på full guffe, sier Thomas Seltzer.

– Hvor feirer du jul og hva serveres?

– Med familien, med kalkun som alltid.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Disney-spesialen. Må jo sees, spesielt «Snøballkrigen».

SE: Trygdekontoret

Bjurstrøm skal jobbe julaften

Atle Bjurstrøm skal både lede programmet Kvelden før kvelden, samt lede Dagsrevyen julaften.

– Jeg synes det er vanskelig å trekke fram et spesielt juleminne. Jeg er i grunnen glad i hele stemningen som preger juledagene, og da kanskje spesielt første juledag. Da merker man bare ved å titte ut av vinduet at hele samfunnet har skiftet takt og fått en fin ro. Så jeg tror det må være det jeg liker best med julen - roen som senker seg når helligdagene kommer og man kan sitte med en god bok og slappe av og knaske litt restemat og julekaker, sier Bjurstrøm.

Kvelden før kvelden

Atle Bjurstrøm og Nadia Hasnaoui anbefaler blant annet kavalkadene over nyhetsåret, sportsåret og underholdningsåret og det blir ikke jul uten «Love Actually».

Foto: NRK

– Hvor feirer du jul og hva serveres?

– I år blir det jul på jobb. Og det er egentlig veldig hyggelig. Jeg skal lede Dagsrevyen på julaften, og det er alltid spesielt å få ønske seerne god jul på vegne av alle i nyhetsavdelingen. Hvis arbeidsdagen tillater det, samles teamet til felles julemiddag ved 16-tiden, da er det alltid ribbe som serveres. Ellers har jeg hatt tradisjon for enten svinestek eller ribbe på julaften. Men før jul prøver jeg alltid å få spist pinnekjøtt.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Jeg vil anbefale kavalkadeprogrammene! Nyhetsåret, sportsåret og underholdningsåret, for eksempel. Synes det er veldig ok å sette seg ned og mimre over begivenheter som har skjedd i året som går mot slutten, enten det gjelder nyhetene som skapte de store overskriftene - nyhetsavdelingen er godt i gang med å produsere årets oppsummering. Eller om det er underholdnings- og sportsprogrammene vi hygget oss med gjennom 2014. Slike programmer kan by på både hyggelige og ettertenksomme gjensyn.

– Det blir ikke jul uten «Love Actually»

– Den beste stunden er når huset er pyntet, kakene er i boks, det spraker i peisen, gjestene har satt seg til bords, fått mat og drikke og alle er fornøyde – da kan jeg som vertinne nyte kvelden og glede meg til julenissen kommer, sier Bjurstrøms programledermakker Nadia Hasnaoui.

– Det øyeblikket, det minnet kan jeg leve på helt til neste julaften, hvert år.

Hvor feirer du jul og hvilken rett serveres?

– Jeg har vokst opp med pinnekjøtt på julaften, min filleonkel var fra Bergen. I min svigerfamilie pleide de å servere dyrestek med russiske erter så den tradisjonen fortsatte vi hjemme hos oss noen år – så gikk vi over til ribbe og medisterpølser og hjemmelaget fruktsalat til dessert. Min mann ønsker seg alltid torsk og rødvin, kanskje han skal få det til neste år.

– Hvilke gamle eller nye TV-filmer/serier anbefaler du i jula?

– Det blir ikke jul uten «Love Actually». Og jeg vil gjerne ha engelske dramaserier basert på Charles Dickens romaner på NRK. I år blir det vel Downton Abbey spesial – det er ikke så verst det heller.

Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.