Hopp til innhold

Slik får du en herlig påskeferie

Påsken 2020 vil bli annerledes for de fleste i disse korona-tider. Her er noen tips til hvordan du kan få en gøyest mulig påskeferie, både innendørs og utendørs.

DNT, påskebilde
Hva er koronareglene for deg som har hatt korona?

PÅSKE: Appelsin, sjokolade og påskeegg hører med til påsken for mange. I år gjelder det å tenke kreativt i påskeferien, både digitalt og ute på tur.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Hva kan man finne på denne påsken, når man ikke kan dra på hytta, eller omgås andre som vanlig?

Påsken 2020 vil for mange bli en digital høytid – og NorSIS har råd om hvordan du kan ha det gøyest mulig digitalt.

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NorSIS, sier dette er påsken hvor man kan gå sammen og spille spill online.

– Det fins uendelig mange spill som man kan delta i sammen digitalt. Alt fra å sette opp en FIFA-turnering (fotballspill), til å spille online ludo eller yatzy. På Snapchat og Messenger er det også massevis av spill. Og man kan lage påskequiz på Kahoot, hvor alle generasjoner kan delta, tipser Tessem.

Se fem tips til den digitale påsken her!

Se hverandre digitalt

Hvis man ikke får besøkt eller sett hverandre fysisk, er påsken en ypperlig anledning til å sees digitalt, mener Tessem.

– Bruk Teams, Messenger eller andre verktøy. Hjelp hverandre til å koble seg på. Særlig den eldre garden kan behøve litt hjelp.

Hans Marius Tessem

GIR RÅD: Hans Marius Tessem deler noen

Foto: Jan Tore Verstad

Men med det digitale kommer også viktige sikkerhetshensyn. Hvordan kan man ha det trygt på nett, hvis man laster ned apper og digitale løsninger?

– En gjenganger er dette med brukernavn og passord. Når du bruker apper, lag deg brukernavn og passord som du ikke bruker ellers. Det er viktig å tenke på hva du legger igjen av informasjon, og eventuelt kredittkort, sier Tessem.

Han mener at hvilken score de ulike appene har er en god indikator.

– Se litt på rating før du laster ned. Det er mange svindelforsøk i disse tider, og viktig å være obs.

Går tur i naturen

UT PÅ TUR: Det kan være godt å komme seg ut i det fri i påskeferien. Mulighetene er mange.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Tips for utepåsken

Men selv om det digitale kan gi verdifullt samvær, er det også fint å komme seg ut i frisk luft. Og mulighetene er mange!

Når påskeferie på hytta ikke er lov, er det naturen nært hjemmet som man må ta i bruk. Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening, gir følgende uteråd:

– Hvis man bare er to eller er alene, er det fort gjort å ta med seg en primus og lage middagen ute, i stedet for å sitte hjemme dag etter dag. Det er viktig å prøve og bryte opp hverdagen sin og gjøre ting du ellers gjør inne ute.

Men husk å sjekke brannfaren i området før du eventuelt fyrer bål.

– Nå er det tørt i skogen i østlandsområdet. I stedet for bål kan man ta med primus, lage pannekakerøre på flaske og steke ute. Eller ta med fredagstacoen ut – stek kjøttdeigen hjemme, ta med salaten og mais og varm bare lefsene litt, sier DNTs Mette Øines Habberstad.

Se fem tips for utepåsken under!

Gå turer eller lek

Påsken kan være tiden for å leke ute i det fri, voksne som barn, mener Habberstad.

– Lek gjemsel eller blindebukk, eller hva med Kims lek? Eller bare følg bekken så langt dere klarer, eller hvem klarer å sanke flest ulike ting fra naturen på 10 minutter?

Og hun sier det er gøy å dra på påskeeggjakt, uansett alder.

– Her kan man teste kart og kompasskunnskapene og merke av på kartet hvor eggene ligger, eller man kan bare gjemme dem og si noe om området man må lete i. Fugl: det er gjemt høyt oppe, fisk: du må lete langt nede, eller midt i mellom.

Dag Terje Klarp Solvang

GENERALSEKRETÆR: Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistforening sier man bør la seg inspirere av småbarnsfamilier og tenke kreativt i disse tider. Han sier at naturen nært hjemme vil erstatte hytta denne påsken.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Velg nye og andre turstier

Hvis man skal ut på tur er det andre forholdsregler å ta enn vanlig, siden man skal unngå store forsamlinger. Generalsekretær Solvang sier DNT nå jobber med å få ut informasjon om mange turmål som gjør at flere kan spre seg på flere steder.

– Det er jo hvor mange som er der som betyr noe nå. Og det må vi prøve å styre best mulig, og da gjelder det jo det å hente inspirasjon. Gå inn på Ut.no eller andre steder hvor du kan hente turinformasjon, og finne din nærtur. Det er viktig nå, så ikke alle går rundt i de populære stedene.

God påske!

Kulturstrøm

 • Irakisk skodespelar saksøker britisk magasin etter bildebruk

  I det britiske magasinet Economist blir eit bilde av den irakiske skodespelaren Enas Taleb brukt som illustrasjon i ein artikkel med tittelen «Kvifor kvinner er tjukkare enn menn i den arabiske verda».

  I artikkelen argumenterer magasinet for at sosiale restriksjonar i den arabiske delen av verda gjer at kvinner held seg unna arbeid og fysisk trening.

  Taleb har no gått til søksmål mot magasinet. Ho krev økonomisk kompensasjon og at magasinet ber om orsak. Ho meiner også at bilde er blitt manipulert, skriv BBC.

  – Bildet mitt blei brukt i ein kontekst som var støytande for kvinner, seier Taleb, ifølge nyheitsbyrået AFP.

 • Disney+ forbi Netflix

  Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

  Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

  Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

  (©NTB)