NRK Meny
Normal

Slik er Øya-artistene backstage

Mens du har vært på konsert, har fotograf Stian Andersen i ti år vært bak scenen og knipset bilder av Øya-stjernene like før de opptrer.

26 av bildene fra fotografens mangeårige arbeid stilles ut under årets festival.

– Jeg var på Øya for et magasin for å dekke festivalen for en ti års tid tilbake, og var så jævla lei av klisjebilder av unger med selvlysende rosa øreklokker, forteller Andersen.

– Jeg ville derfor finne en mer original vri, og ønsket eksklusive avtaler med artistene, fortsetter den erfarne fotografen og musikkvideoregissøren.

Fem år ble til ti

Som sagt, så gjort. Først var planen å holde på i fem år, men da fem år var gått ville festivalledelsen ha mer.

– Så kom en av Øya-gründerne og foreslo ti år. Jeg syntes det var veldig lenge, men da jeg smakte på ideen «ten years of backstage sessions» fant jeg ut at vi måtte gjøre det, sier Stian Andersen og gliser bredt.

Saken fortsetter under bildet.

Fotoutstilling på Øyafestivalen i Tøyenparken

HER ER UTSTILLINGEN: De 26 bildene måler 1,5 x 1,5 meter i størrelse og er montert på solide metallplater. De er festet på gjerdet som avgrenser festivalområdet foran scenen Hagen i vestenden av festivalområdet.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

Håper å få til bokutgivelse

Andersen har arbeidet etter et sett ufravikelige dogmeregler.

– Det har vært strengt. Det skal være tatt i backstagesfæren til artistene, og skal være tatt like før artistene går på scenen. Det nytter liksom ikke å reise på turné med a-ha i Russland og slenge inn bilder derfra. Alt skal være fra Øyafestivalen like før opptredenen, sier han.

– Hvordan var det med artistene, var de klare for noe slikt like før de skulle på scenen?

– Artister er veldig forskjellige. Noen er veldig sårbare og ydmyke, mens andre har skrudd på en showbiz-entertainer-knapp og inntatt den personaen. Men alle er i en slags sone og har sine teknikker og sine lynner.

– Har mange sagt nei?

– Det er alltid noen som sier nei. Men det er ikke viktig for meg hvor store de er, det viktigste er at det speiler min musikksmak. Så det du ser i denne utstillingen er de artistene jeg liker best, men vi håper å få plass til flere i en senere bokutgivelse, sier Andersen.

Se fotografens fem favorittbilder fra utstillingen og les historien om bildene øverst i saken!

Fotograf og videoregissør Stian Andersen

ERFAREN FOTOGRAF: Stian Andersen har jobbet som rockefotograf siden 1989. Her foran ett av Robyn-bildene han stiller ut under årets Øya-festival.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

– Flere artister har brukt bildene

Flere av artistene har lagt sin elsk på Andersens backstagebilder.

Blant andre har Janelle Monáe, Robyn og The Knife brukt bildene hans i promosammenheng.

– Det har vært mye forsaking av knallgode konserter, og vennene mine har gitt meg opp på festival forlengs. Men jeg har knyttet kontakter jeg jobber med fortsatt, og bildene mine har blitt distribuert i hele verden, sier fotografen.

– Men du har ikke noe kamera med deg i år, ser jeg?

– Nei, i år skal jeg bare stå her, se på folk som ser på bildene mine og nyte konsertene. Det er jævla digg!

Flere kulturnyheter