Hopp til innhold

Slik er NRKs nye korrespondenter

Den ene er glad for at hun slipper å bo i Kabul, den andre fikk mareritt av Dagsrevyen som barn. Her er NRKs to nye korrespondenter.

Kristin Solberg

BIN LADEN: Her er Kristin Solberg, NRKs nye Istanbul-korrespondent, avbildet utenfor Osama Bin Ladens hus, like etter at han ble drept. 32-åringen har brukt brorparten av sitt voksne liv på å drive journalistikk fra konfliktområder.

Foto: Aftenposten

NRK-ledelsen kunngjorde mandag ansettelsen av to nye korrespondenter i de to nye korrespondentbyene.

NRK-ansatte Guri Norstrøm blir NRKs kvinne i Berlin, mens den meritterte journalisten Kristin Solberg melder overgang fra Aftenposten for å stikke fingeren i jorda i Istanbul.

Vi har blitt bedre kjent med de to nye korrespondentene.

Kristin Solberg (32)

En vanlig nordmann med middels interesse for hva som beveger seg utenfor Norges grenser vil kanskje allerede vite hvem Kristin Solberg er.

32-åringen har flere år bak seg som utenrikskorrespondent for Aftenposten, og har vært en av de mest tydelige stemmene fra Midtøsten. Hun har også skrevet to bøker (Gjennom de renes land og Livets skole) om forholdene i de krigsherjede landene.

For det har hun blitt belønnet med blant annet Den Store Journalistprisen og Bjørnsonprisen.

Solberg sier hun aldri var i tvil om hun skulle ta korrespondentjobben, til tross for at hun trives i Aftenposten.

– Det var aldri noen tvil om jeg skulle søke eller ikke. Det er vemodig å forlate Aftenposten, men denne jobben er såpass spennende at jeg alltid var interessert i den.

– NRK står for kvalitetsjournalistikk og satser på utenriks. Det er noe jeg vil være en del av. I tillegg synes jeg det er veldig spennende at det har blitt opprettet et korrespondentkontor i dette området, som jeg har dekket mye og er veldig glad i, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kristin Solberg

FLOM: Kristin Solberg dekket flomkatastrofen i Afghanistan i 2010 for Aftenposten.

Foto: Aftenposten

Like mye på jobb som på skolen

Som de fleste andre meritterte journalister, begynte Solberg i lokalavis.

– Jeg begynte i Romerikes Blad da jeg gikk på videregående. Der tilbrakte jeg vel så mye tid i redaksjonen som på skolen.

Men det tok ikke lang tid før Romerike ble for lite.

– Etter å ha studert i utlandet, flyttet jeg til Libanon for å studere arabisk og begynte å jobbe for en libanesisk avis. Derfra ballet det på seg.

Bare bodd i Norge ett år

Kristin Solberg

SKUDDSIKKER: Kristin Solberg har tilbrakt store deler av livet i konfliktområder. Her er hun i Afghanistan.

Foto: Aftenposten

Solberg har siden 2007 bodd og arbeidet i de fleste landene Istanbul-korrespondenten skal dekke, nemlig Sørvest-Asia og deler av Midtøsten.

NRK har allerede en Midtøsten-korrespondent i Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som har kontor i Kairo i Egypt. Det er ikke bestemt hvordan området skal deles mellom de to korrespondentene.

– Det er et stort område, så det er vanskelig å si noe generelt om det. Det finnes mange gode historier der, og jeg synes det er spesielt viktig å fortelle om hvordan de sivile blir rammet av krig og konflikt. Men det er mye mer enn konflikt der også.

Hun har heller ingen bånd til Norge som gjør det vanskelig å bo i utlandet.

– Jeg har bare bodd i Norge i ett år siden 2001, og jeg tar med meg min samboer til Istanbul. Så det gjør meg ikke noe i det hele tatt.

Solberg har tilbrakt store deler av livet i deler av verden som ikke befinner seg i reisebyråenes feriekataloger. Derfor gleder hun seg ekstra til å flytte til Istanbul, der fritidstilbudene er hakket hvassere enn i de fleste andre byene hun har bodd i.

–Jeg har bodd noen år i Kabul, så jeg må si at det skal bli godt å komme til en så flott by som Istanbul.

Guri Norstrøm (34)

Guri Norstrøm

UKRAINA: Guri Norstrøm fikk mye ros for jobben hun gjorde i Ukraina tidligere i år. Her er hun sammen med fotograf Gunnar Bratthammer.

Foto: NRK

Guri Norstrøm er et mer ubeskrevet blad enn sin nye kollega, men det skal sies at de fleste journalister i Norge deler denne skjebnen.

Etter kun ett år og ni måneder på NRKs hovedkontor i Oslo har Norstrøm fått den prestisjetunge jobben som utenrikskorrespondent for Norges største mediehus.

Da hun fikk telefonen med den gode nyheten ble hun så overrasket at hun måtte ha det inn med teskje.

– Jeg fikk en telefon fra sjefene ved lunsjtider på mandag. Etter litt prat om hvordan den siste jobben min i Murmansk hadde gått, sa de at de hadde et jobbtilbud til meg. Jeg skjønte det fortsatt ikke. Jeg er vikar, så jeg trodde kanskje jeg hadde fått fast jobb, sier Norstrøm.

– Da de sa Berlin ble jeg helt satt ut. Det hadde jeg virkelig ikke trodd.

Søkte to minutter før midnatt

Bare fire dager før søkefristen gikk ut bestemte 34-åringen seg for å søke. Men så ble hun sendt på ubåtjakt i Sverige. Derfor var det med nød og neppe av søknaden ble sendt inn.

– Jeg sendte inn søknaden to minutter på midnatt. Det sier litt om hvor store sjanser jeg trodde jeg hadde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Guri Norstrøm

Guri Norstrøm ble sendt på ubåtjakt i Sverige sammen med Mohammed Alayoubi den samme uken som hun skulle søke på korrespondentjobben. Det førte til at hun så vidt rakk søkefristen.

Foto: NRK

Men det er langt fra tilfeldig at NRK har valgt nettopp Norstrøm til å representere rikskringkastingen i den tyske hovedstaden. Hun sier hun alltid har hatt en interesse for Tyskland.

– Jeg har bodd i Hannover i Tyskland og har alltid vært interessert i tysk og tysktalende områder. Jeg har bodd hos familier helt nord i Kiel og helt sør i Bayern. Det er mange ulike kulturer i Tyskland, og det synes jeg er veldig spennende. I tillegg har jeg alltid hatt en interesse for Russland og den østeuropeiske delen av verden.

Fikk mareritt av Dagsrevyen

Da nyheten om de to nye korrespondentene kom, sa 34-åringen at det var «en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse». Det var ikke tomme ord.

– Da jeg var liten så alltid faren min og jeg på Dagsrevyen sammen. Jeg satt på fanget hans og sa at jeg skulle gjøre det der når jeg blir stor. Det førte til at jeg hadde veldig mye mareritt, for det er jo ikke alt på Dagsrevyen som egner seg for barn. Jeg vil ikke anbefale alle det, altså.

Helt siden Norstrøm begynte i lokalavisen i Askim har hun hatt en interesse for språk. I dag snakker hun tysk, engelsk, spansk og russisk.

Norstrøm er samboer med NRK-journalisten Olav Døvik. Han blir med henne til Berlin – i hvert fall i første omgang.

– Tanken er at han blir med i starten, så får vi se. Han er ikke noe «hemmafruemne», sier hun og ler.

Med de to nye på plass, har NRK ti korrespondenter ute i verden.

De andre er:

  • Brussel: Åse Marit Befring
  • Washington DC: Tove Bjørgaas og Gro Holm
  • Nairobi: Sverre Tom Radøy og Christine Præsttun deler jobben
  • Beijing: Peter Svaar
  • Kairo: Sigurd Falkenberg Mikkelsen
  • London: Espen Aas
  • Moskva: Morten Jentoft

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober