«Lambda» på tegnebrettet

«Lambda» ligger under «forkastede prosjekter» på nettsidene til Kulturbyggene i Bjørvika, Oslo kommune. Likevel er dette byrådets eneste forslag.

"Lambda"

Slik har Herreros Arquitectos tegnet «Lambda»

Byrådet vil rydde vekk Tøyen og Tullinløkka som alternativ for et nytt Munch-museum og ber bystyret bli med på det.

Det planlagte nye Munchmuseet «Lambda» ble forkastet den 14. desember 2011 av et flertall i Bystyret i Oslo. Ett år etter er bygget fortsatt et hett diskusjonstema.

Dårlig for publikum, dårlig for Munch. Vekslende lysforhold og liten fleksibilitet. Rulletrapper, sluser og inn-og-ut-trafikk virker ødeleggende og forstyrrende for kunsten.

Dette har motstanderne påstått om «Lambda»

Kritikerne har spesielt bitt seg merke i at prosjektet bygger på et vertikalt prinsipp. – Dette er pedagogisk ødeleggende, mener kunstsosiolog Dag Solhjell.

Arkitektene hevder det motsatte:

Et vertikalt museumskonsept organiserer museets hovedfunksjoner i høyden. Det gir god logistikk med direkte adgang fra lobby og vareheis til alle museets funksjoner, skaper stor lesbarhet for den besøkende, og inviterer til allsidig bruk med stor fleksibilitet.

Herreros architectos

«Lambda» har aldri forlatt tegnebrettet, men sommeren 2012 fant juryen for Veneziabiennalen prosjektet verdig til å delta på verdens viktigste festival for kunst og arkitektur.

Utvelgelsen skyldtes først og fremst at prosjektet er blitt til i dialog med brukerne, altså Munchmuseet. Prosjektleder for museet var Ole Slyngstadli.

– Det er et veldig fint bygg, der kunsten og publikum er satt i høysetet, sa han.

Fakta om prosjektet

«Lambda»er tegnet av de spanske arkitektene Herreros arquitectos og vant plan- og designkonkurransen for et nytt Munch-museum. Etter planen skulle det også huse Stenersenmuseet.

Bygget er på 24 200 kvadratmeter fordelt på tolv etasjer. Det er planlagt på felt B5 i Bjørvikaplanen og tomten ligger ved Paulsenkaia.

Det skulle bestått av tre deler.

 • Tårnet: skulle inneholde de nødvendige arealer for utstillinger, magasiner, konservering og forskning.
 • Tårnets statiske del: skulle inneholde museets hovedfunksjoner og ble underlagt strenge krav til sikkerhet, klima og dagslyskontroll.
 • Tårnets dynamiske del: skulle inneholde sirkulasjons- og pausearealer for publikum.
 • Podiet: bygningens laveste del på tre etasjer med lobby, butikk, kafé, klasserom, bibliotek, filmrom og flerbrukssal. I podiets nordre del skulle administrasjonen og arealer for skiftende utstillinger ligge.
Lambda lobby

Slik tenkte arkitekten seg byggets første etasje.

Foto: Herreros

Første spadestikk var planlagt i 2012, og «Lambda» skulle stått ferdig i 2015.

Kulturstrøm

 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Eneste Caravaggio-veggmaleri selges

  I januar skal den unike Villa Aurora, med det eneste veggmaleriet som finnes av Caravaggio, auksjoneres ut, med et åpningsbud på 500 millioner euro, melder The Guardian. Veggmaleriet finnes i et hus sentralt i Roma, der taket i et av rommene er malt av den italienske 1500-tallskunstneren.

  Maleriet er 2,75 meter bredt, forestiller Jupiter, Neptun og Pluto og ble bestilt av kardinalen Francesco Maria Del Monte på 1500-tallet.

  Den italienske staten har forkjøpsrett dersom de kan akseptere salgssummen.

  Bygningen, Villa Aurora, rommer også andre antikviteter og fresker, blant annet av Guercino. Salget skjer etter en lang arvetvist som kom i kjølvannet av at husets eier, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, døde i 2018 (NTB).