Hopp til innhold

Slik blir strikkekvelden på NRK2

NRK vil sette ny verdensrekord i øvelsen «fra sau til genser». Dette er høydepunktene fra kveldens sending.

Her kjem det 12 timar med strikke-TV den 1. november. Ein Harley Davidson skal få strikkekler, du får historien om strikking, og møter lidenskapelege strikkarar. Frå midnatt startar me rekordforsøket «Frå sau til genser». Har du eit fint strikkebilde? Del det med emneord #nrkstrikk. God fornøyelse!

Nasjonal strikkekveld – Promo

I kveld er det klart for NRKs nye minutt-for-minutt-satsing, Nasjonal strikkekveld. Blant et vell av innslag skal det forhåpentligvis settes verdensrekord i å omgjøre saueull til ferdig genser på kortest mulig tid.

Del bilder med oss på Instagram - bruk #nrkstrikk.

Del bilder med oss på Instagram og Twitter - bruk #nrkstrikk.

Det er NRK Hordaland som står bak, distriktskontoret som først introduserte verden for sakte-TV i 2009, da over en million nordmenn (og et betraktelig antall utlendinger) var innom for å se Bergensbanens ferd fra Bergen til Oslo.

Senere er det blitt både Hurtigruta, Telemarkskanalen og Flåmsbana, for å nevne noen.

«Fregneguri» skal bli historisk

I kveld fra klokka 20 er det duket for siste skudd på minutt-for-minutt-stammen. Sentralt står sauen Fregneguri, som skal få kjørt seg i løpet av de tolv timene programmet varer.

Hun skal nemlig klippes, og ulla skal spinnes til garn, som igjen skal strikkes til en genser. Alt mens vitner og kameraer følger med, for håpet er å få en plass i Guinness’ rekordbok.

Guri blir verdenskjendis natt til lørdag. Nasjonal strikkekveld sendes nemlig ut til hele verden. Programmet har allerede fått forhåndsomtaler i de store internasjonale mediehusene.

Ullen TV-stjerne klar for verden

Full sending, også på engelsk

NRKs minutt-for-minutt-satsinger har skaffet NRK bred publisitet også i utlandet, og flere utenlandske TV-kanaler har tatt til seg konseptet.

Kveldens program er intet unntak. Britiske The Guardian har allerede døpt programmet «Knitathlon», og nyheten har nådd morgenfriske amerikanere vi ABC News. Nyheten har gått verden rundt.

For å tekkes det internasjonale publikummet, velger NRK denne gangen å kjøre en samsending på nett, med engelsk kommentator.

Kommentator for første del er Eline Oftedal. Hun har opplevd strikkesuksess i England, som hun fortalte NRK.no om tidligere i høst. Kommentator for strikkenatta blir Anita Nøstdal.

I tillegg til rekordforsøket, og en grundig innføring i faget strikking, vil kvelden inneholde noen høydepunkter (tidene er omtrentlige):

20:12: kommer en Harley Davidson inn i studio. Den skal få nytt antrekk, og jommen setter ikke sjåføren seg ikke ned med strikketøyet selv.

20:52: Fra sau til genser: Fregneguri skal klippes, ulla skal spinnes, og garnet skal strikkes.

20:57: De ufullendte: Kari Steihaug kommer for å fortelle om kunstprosjektet Arkiv: De Ufullendte. Hun tar med seg uferdige strikkeprosjekt og vi får historien bak – humor og alvor.

21:15: Moteklassikere og ny strikkemote blir vist på catwalk mellom to av spinnemaskinene i studio. Forfatter og redaktør Tone Tobiassen forteller om klassikerne, designer Siv Støldal tar for seg ny strikkemote.

22:03: Det store strikkemiljøet på nett blir presentert. Grunnleggeren av Strikkesida, Aase Lynne, forteller historien om suksessen på Facebook. Unni Eiken snakker om det globale strikkemiljøet, bloggene og de store møteplassene.

22:09: Makro og mikro. Linda Aasan strikker med armene som strikkepinner. Linda Johannessen strikker bitte små plagg. Fin kontrast – for å vise hvor mye artig en kan finne på.

22:16: Portrett av NRK-reporter Kristian Elster, som strikker i alle land han besøker, og som opplever det som kontaktskapende. Han har imponerende arbeid å vise til.

22:51: Ull og garn. Forfattere bak boka om norsk ullhistorie snakker om ull, garn, forskjeller og ulike kvaliteter. Hvordan tar man vare på ullplaggene sine? Vi vasker og stopper ullplagg.

23:23: Meningen med strikk: Hvorfor strikker vi når vi kan kjøpe billig? Prosessen, skapelsen, meditasjonen, livskvaliteten – de litt store tingene i livet – og strikk.

23:33: Portrett av Vibeke Jerkaas som har ledet Ull&omtanke – et prosjekt der folk sender inn lapper, noen syr dem sammen til pledd, som deretter blir sendt til noen som trenger ekstra omtanke.

23:46: Etter fire timer skal Harleyen nå ha fått nye klær.

Etter 24:00: Det er klart for verdensrekordforsøket

Vi setter i gang med en sauebjelle. To vitner og en haug med kameraer skal sikre dokumentasjonen for Guinness' rekordbok.

Kulturstrøm