Slik blir Ole Torps nye program

«Hardtalk» og «Newsnight» er blant forbildene når Ole Torp i kveld har premiere på sitt eget hardtslående intervjuprogram «Torp».

Ole Torp

PREMIEREKLAR: Ole Torp skal rendyrke intervjuet i sitt nye, ukentlige program. I bakgrunnen vaktsjef Ingebjørg Sæbu.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Tirsdag kveld har NRK-veteranen Ole Torps nye intervjuprogram sin første sending. «Torp», som programmet beskrivende nok skal hete, blir å se på NRK 2 hver tirsdag kl. 22.30.

– Å få et program oppkalt etter seg må jo være den største æren man kan få som NRK-ansatt?

– Det var ikke mitt valg, altså, det vil jeg understreke. Jeg ville det skulle hete «Månelyst», etter forslag fra min kone, forteller Torp selv, før vaktsjef Ingebjørg Sæbu supplerer:

– Du ville også at det skulle hete «Seriøst».

– Ja, det er jo ment å være et seriøst program.

Rendyrker intervjuet

Torp, som inntil nylig ledet «Aktuelt» tre kvelder i uken, skal nå rendyrke intervjusjangeren. Hvert halvtimeslange program vil i sin helhet være viet ett intervju og én gjest.

– Det skal være et moderne, om nødvendig hardtslående program basert på én-til-én-intervjuer. Vi er interessert i å gå mot strømmen, bore dypere og gi gjester muligheten til å forklare seg og redegjøre for sine standpunkter, forteller Torp.

Blant forbildene er BBC-programmene «Hardtalk» med Stephen Sackur og «Newsnight», som frem til 2014 ble ledet av veteranen Jeremy Paxman.

Torp er også tydelig på hva «Torp» ikke skal være.

– Det er IKKE et talkshow. Det er viktig. Det skal være en kjerne av noe viktig i hvert intervju. Det betyr selvsagt ikke at det skal være humørløst; det kan godt være futt og fart, så lenge utgangspunktet er seriøst.

Lover tøffere tone

Programmet satser på aktuelle gjester. Om ikke dagsaktuelle, så i hvert fall tidsaktuelle, forklarer vaktsjef Ingebjørg Sæbu.

– Hovedvekten vil være på gjester som spiller en viktig rolle. Det blir ikke sånn at partiledere har klippekort. Vi skal snakke med premissleverandører og igangsettere, enten det dreier seg om politikk, næringsliv eller kunst, utdyper programlederen.

Torp skal være et nyhetsprogram, og redaksjonen lover at tonen vil være tøffere enn i et typisk talkshow.

– Vi skal være pågående, men redelige. Vi skal aldri slå under beltestedet, men vi skal kreve svar. Det skal være innenfor NRK-malen hva frekkhet og arroganse angår, men det er klart: En spade er en spade, varsler Torp.

Førstemann ut i stolen til Ole Torp er advokat og mulla Krekar-forsvarer Brynjar Meling. Programmet vises på NRK 2 og NRK TV fra 22.30 tirsdag 19. januar.

Ole Torp i «Torp»-studio

NY DRAKT: Studioet på Marienlyst er det samme som huset «Aktuelt», men design og dekor har fått en full overhaling når Ole Torp er tilbake på skjermen tirsdag kveld.

Foto: Ole Kaland / NRK

Kulturstrøm

  • TikTok og Twitter i samtaler

    Den kinesiske videoappen TikTok skal være i samtaler med Twitter om et samarbeid, melder Wall Street Journal. Det skal dreie seg om tidlige forhandlinger om drift av appens amerikanske del etter at president Trump nektet TikTok å drive videre i USA.

  • TikTok saksøker Trump-regjeringa

    TikTok vil saksøke Trump-regjeringa for restriksjonane mot appen. Søksmålet kan kome alt tysdag, melder NPR, som siterer ei anonym kjelde som skal arbeide med søksmålet. TikTok mener vedtaket er i strid mot grunnlova fordi dei ikkje fekk uttale seg.