Hopp til innhold

Slik blir NRKs nye filmprogram

NRK satser på et nytt filmprogram, og du kan bli med. Men forvent sterk konkurranse fra en tidligere programleder.

Siril Heyerdahl

– Ja, jeg skal søke jobben, innrømmer Siril Heyerdahl. Hun var også programleder forrige gang NRK hadde et eget program om film; Filmplaneten.

Foto: Einar Sleire, Alligator Film

Etter påske skal NRK i gang med piloten (testprogram, red.anm) til det som etter alle solemerker blir høstens filmprogram på TV.

– Vi søker nå etter programleder til denne piloten, og deretter håper vi programmet går i produksjon med sendestart til høsten, sier prosjektleder Haagen Guttu til nrk.no.

Så med mindre programmet blir nedstemt under innsalget, kan vi forvente oss et ukentlig aktualitetsprogram om film, forteller Guttu.

Terningkast og dataspill

– Vi ser for oss et program som anmelder de viktigste filmene og som egner seg best for samtaler i studio, forklarer han.

Der tidligere program har vært mer temabasert, med hele episoder om for eksempel Star Wars, vil altså dette programmet være mer forbrukerorientert og omhandle aktuelle filmer.

Halvparten av programmet vil bestå av reportasjer, mens resten vil foregå i studio, forteller Guttu, som også har vært med å lage filmprogram i NRK før.

– Den gang prøvde vi stjerner, men nå kryper vi til korset og finner fram terningen Terningkast fungerer best, innrømmer Guttu til nrk.no.

Guttu forklarer at de også skal innom dataspill, da film og spill har mange likheter innen dramtisering.

Egen Hollywood-reporter

Programmet kommer til å ha fokus på norske og nordiske prosjekter, men satser også på å ha en fast reporter i Hollywood.

Det er ikke dermed sagt at det er kjendisstoff redaksjonen kommer til å gå etter.

– Vi ønsker å gå bak kulissene, snakke med nordmenn i Hollywood og få fram litt historier utenom det vanlige, sier Guttu til nrk.no.

Han legger til at resten av verden også er interessant, men at de ikke kommer til å ha en egen Bollywood-reporter.

Du kan bli med

Selv om store deler av programmet er ferdigtegnet, vil det også bli tatt hensyn til hvem som blir programleder.

– Vi er på jakt etter en programleder med engasjement og kunnskap. Vedkommende trenger ikke nødvendigvis erfaring, men bør trives foran kamera, sier Guttu.

Og skulle man ikke nå opp til programlederrollen, fortvil ikke. Redaksjonen er også på utkikk etter anmeldere i søkerbunken.

I tillegg ønsker man å sende vanlige folk på førpremierer og pressevisninger mot at de sier sin mening i en video man kan laste opp på nrk.no.

– Vi tror programmet blir bedre med flere stemmer, sier Guttu.

– Ja, jeg skal søke

Forrige gang NRK hadde eget filmprogram, var Siril Heyerdahl programleder. Hun jobber fremdeles i NRK, og setter film på agendaen så ofte hun kan i programmer som Mørkets opplevelser, Filmpolitiet og Radioselskapet.

Nå innrømmer hun at den ledige programlederrollen frister.

– Ja, jeg skal søke på programlederjobben. Jeg synes det er fantastisk å jobbe med film og det ga mersmak sist gang, sier hun til nrk.no.

Og selv om hun fremdeles er innom film i radioen, savner hun et eget filmprogram på tv.

– TV er helt klart det beste steder for et filmprogram, så det er bra NRK satser på dette, sier hun.

Se klipp fra da Siril var programleder for «Filmplaneten». Siril og Harald Eia spiller en scene fra «Pulp Fiction».

Fra Filmplaneten: Siril Heyerdahl og Harald Eia spiller en scene fra «Pulp Fiction»
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fra Filmplaneten: Siril Heyerdahl og Harald Eia spiller en scene fra «Pulp Fiction»

Se klipp fra Filmmagasinet med Pål Bang Hansen:

Pål Bang Hansen fra Filmmagasinet
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hva mener du et filmprogram bør inneholde? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.