Slik blir NRK-serien om 22. juli

NRK-dramaet «22. juli» handler om menneskene som ble kalt ut på jobb den dramatiske fredagen. Her ser du de første klippene.

DA NORGE BLE SATT PÅ PRØVE: Helsepersonell ble hasteinnkalt.

På nyåret er det premiere på NRKs dramaserie «22. juli». Denne gangen handler det hverken om ofre eller gjerningsmann. Serieskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune forteller historien om 22. juli gjennom de mange som på ulike måter ble berørt av terroren i sitt arbeid. Helsearbeidere, politifolk, lærere og journalister.

– Gjennom disse historiene vil vi vise hvordan 22. juli har påvirket oss som samfunn, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

– Men er det ikke på tide å legge dette bak oss?

– Svaret er nei, sier Ivar Køhn.

Ivar Køhn, programredaktør i NRK

DRAMASJEF: Ivar Køhn.

Foto: Ole Kaland/NRK

– Mye av det vi snakker om, og mye av det som skjer i det norske samfunnet i dag reflekterer hendelsene 22. juli. Måten vi organiserer samfunnet vårt på, og diskusjonene om våre grunnleggende verdier er preget av det som skjedde, sier han.

Ivar Køhn mener det derfor er i kjernen av NRKs samfunnsoppdrag å rette fokus mot sider av det nasjonale traumet.

På jobb

PÅ JOBB: Journalister og helsearbeidere i en scene fra serien.

Foto: NRK

– Dette handler om demokrati og samfunn, og det berører oss fortsatt. Vi må ikke slutte å reflektere rundt hvorfor det gjør det, sier Køhn.

De som var på jobb

Serieskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune fikk ideen til serien ganske tidlig etter hendelsene, og har brukt flere år på intervjue folk som ble kastet ut i dramaet gjennom sitt arbeid. Ifølge Sletaune satt det for mange langt inne å fortelle.

22 Juli

SERIESKAPERNE: Sara Johnsen og Pål Sletaune.

Foto: Ole Kaland/NRK

Sara Johnsen sier til NRK at det føles nødvendig å bidra til å belyse og bearbeide sporene etter 22. juli også gjennom kulturuttrykk som dramaserier.

Basert på den omfattende researchen og alle samtalene med dem som ble involvert, har Johnsen og Sletaune skapt seriens hovedpersoner.

– Alle er fiktive, ingen av dem som har fortalt historiene sine skal kunne kjenne seg igjen, sier Pål Sletaune.

ETTER BOMBEN: Alexandra Gjerpen er et av få kjente ansikter i 22. juli. Hun spiller Aftenposten-journalisten Anine.

De aller fleste skuespillerne er dessuten ukjente for folk flest. Serieskaperne har valgt å gjøre det slik for at publikum ikke skal assosiere karakterene til andre serier.

Viser smakebiter

NRK legger i disse dager siste hånd på 22. juli-serien som det har tatt fem år å lage.

De første klippene fra serien vises offentlig for første gang onsdag kveld under Seriedagene i Oslo.

NRKs dramasjef er spent på reaksjonene.

– Det er laget filmer og skrevet bøker om 22. juli før. Vår hensikt med serien er å bidra til refleksjon om norske systemer og norske verdier. Det gjør vi gjennom å fortelle historier som fortjener å bli fortalt, sier Ivar Køhn.

Han legger til at serieskaperne og NRK har lagt stor vekt på etiske vurderinger og hensynet til ofrene og deres familier.

Kulturstrøm

  • Slutt for Senkveld på TV 2

    Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.