Hopp til innhold

Slik blir neste sesong av «Broen»

Mannen bak «Broen» lover at sesong to vil gi svar på mange av spørsmålene vi satt igjen med etter den dramatiske avslutningen på første sesong. Her kan vi avsløre hva oppfølgersesongen handler om.

Det er en sur novemberdag i Malmø. NRK.no har en avtale med serieskaper Hans Rosenfeldt på settet av «Broen 2». Rosenfeldt har hatt eventyrlig suksess med krimserien, og er nå på plass for å følge innspillingen av oppfølgersesongen.

– Jeg er nok en kontrollfreak, men prøver å ikke blande meg så mye i hva som skjer på settet. Det er egentlig litt utenfor mitt domene etter at jeg har gitt fra meg manuset, forklarer han.

Den første sesongen ble avsluttet på dramatisk vis da Martin Rohde mistet sønnen sin. Nå kommer forklaringen på hvordan det har gått med den danske etterforskeren og hans svenske kollega, Saga Noren.

Camilla Ahlgren og Hans Rosenfeldt

Hans Rosenfeldt og Camilla Ahlgren har ansvar for manuset til «Broen 2».

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Martin lever alene, Saga har fått kjæreste

Vi møter den den høyreiste svensken på båten Tintin, som til vanlig er et serveringssted i Malmø. For anledningen er den flyttet til kaia der innspillingen foregår, og her fungerer båten som et kjærkomment oppholdssted som gir ly for den sure nordavinden som herjer på settet.

Rosenfeldt senker seg som et kornaks i regnvær når han manøvrerer den lange kroppen rundt i båten. Men han skyter raskt ut igjen når han begynner å snakke om oppfølgersesongen av den populære serien.

– Handlingen starter ett år etter avslutningen av den første sesongen. Martin sørger fortsatt over tapet av sønnen og befinner seg i en følelsesmessig hengemyr han ikke kommer opp av. Kona har forlatt ham og han lever alene. Saga har på sin side fått seg kjæreste for første gang, og dette byr naturlig nok på nye utfordringer for henne.

Det er duket for flere ufrivillig morsomme scener når den analytiske og kjølige Saga skal prøve å møte utfordringene i et forhold. Og det antydes at Martin, som har nok et havarert ekteskap bak seg, kanskje ikke er den beste å spørre om råd.

Sofia Helin og Kim Bodnia fra Broen 2

Sofia Helin og Kim Bodnia på settet til «Broen 2». Duoen jakter igjen på en farlig morder med en storslagen plan.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Sendes i september 2013

«Broen 2» startet opptak i midten av oktober og det blir et gjensyn med de populære rollefigurene i september 2013. I forrige sesong måtte Martin Rohde og Saga Norén, spilt av danske Kim Bodnia og svenske Sofia Helin, finne en drapsmann som tilsynelatende ville sette fokus på velstandssamfunnets problemer. I år er det et annet samfunnsaktuelt tema som tas opp i «Broen».

– Etterforskerne settes på prøve av noen miljøaktivister som går hardt verks for miljøsaken. Denne gang starter ikke serien broen, men under hvor et kystvaktfartøy dukker opp av intet. Martin og Saga kalles inn for å etterforske og ruller opp en sak som er større enn den først virker, forklarer Rosenfeldt.

Disse vet hvem morderen er

Manusforfatterne skriver manuset mens innspillingen pågår, og kan dermed endre handlingen underveis. Dette gjør at skuespillerne vet veldig lite av hva som skjer og hvilken retning handlingen tar. Dermed er det kun et fåtall utvalgte i den absolutte innerste sirkel som vet hvem som er morderen.

– Alt i alt er det kanskje ti stykker som vet dette. Bortsett fra meg og Camilla er produsentene, TV-kanalene, manusforfatterne og Kim og Sofia de eneste som har fått vite hvem som er morderen.

Hans Rosenfeldt

Hans Rosenfeldt sjekker ut settet til «Broen 2».

Foto: Kristian Rostad / NRK

– Våre folk er veldig flinke til å holde det hemmelig, men jeg tror egentlig at ikke så mange av seerne er interesserte i å vite det heller. De fleste vil nok ikke ødelegge spenningen, men samtidig kan det være at det er flere som vil prøve å finne spoilers i år enn i fjor, da serien var helt fersk, tror Rosenfeldt.

Lett gjenkjennelig

Vinden lugger i båtveggen mens serieskaperen snakker. Været virker nesten bestilt av produksjonsteamet for å gi den kjølige, mørke stemningen som har gjort serien populær verden over.

Rosenfeldt forteller at de har beholdt suksessformelen fra første sesong, og lover oss et gjensyn med Saga Norens trange skinnbukser, litt ufrivillig situasjonskomikk, en skurk med store planer og en morderjakt som går over ti avsnitt. I tillegg blir en ny etterforskningsgruppe introdusert, og Rosenfeldt garanterer at Martin og Saga vil være lettgjenkjennelige for fansen.

– En stor del av seriens suksess er at vi klarte å gjøre publikum interessert i hvem Saga og Martin var som mennesker. For meg som serieskaper er det dette som er mest interessant, og det er her vi fanger TV-seernes oppmerksomhet. Kriminalhistorien blir mer som et slags bakteppe, for det folk virkelig bryr seg om er jo hvordan Martin og Saga har det.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP