Lager minnekonsert etter 22.7 på Rådhusplassen

Flere artister og forfattere har laget spesialskrevne verk til minnekonserten som arrangeres på ettårsdagen etter 22. juli på Rådhusplassen i Oslo.

Minnekonsert etter 22.juli

Karpe Diem, Marit Larsen og Karl Ove Knausgård deltar alle på minnekonserten etter den 22. juli.

Foto: Scanpix/porten.no

Haddy N'jie opptrer i Oslo Domkirke 22/7-2011

Haddy N'jie skal lede konserten på Rådhusplassen. Her fra minnekonserten i Oslo Domkirke 30. juli i fjor.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix
Vinni

Vinni, her fra «Hver gang vi møtes», skal opptre under konserten sammen med Halvdan Sivertsen.

Foto: www.vegardbreie.no / TV2
Mari Boine

Mari Boine skal synge på Rådhusplassen 22. juli.

Foto: NRK
Frode Grytten

Forfatter Frode Grytten skal framføre en nyskrevet tekst om 22. juli.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den 22. juli markeres ettårsdagen for terrorangrepet mot Norge med en konsert på Rådhusplassen i Oslo. Konserten er åpen for alle, og vil i tillegg sendes direkte på norsk TV. Noen av Norges største artister bidrar.

Haddy N’jie, som ledet minneseremonien etter den 22. juli i fjor, leder også denne konserten.

– Sist, da vi arrangerte minneseremonien befant vi oss i det mørkeste mørke, sorgen var så rå for hele landet. Fortsatt er den rå for veldig mange, men samtidig tenker jeg at det nå også handler om at vi tør å se fremover. At vi er opptatt av håp samtidig som vi skal minnes de som ikke er her lenger. Og så handler det om å fortelle de som preges av dette hver dag at vi ikke glemmer, at de ikke er alene, sier N’Jie til NRK.no.

Spesialskrevne verk

Flere av artistene og forfatterne som deltar har skrevet nye verk om 22. juli spesielt for denne anledningen.

Blant dem som skal opptre er deLillos, Karpe Diem, Marit Larsen, Mari Boine, Vinni og Halvdan Sivertsen. I tillegg kommer Kringkastingsorkesteret (KORK) til å delta, og Karl Ove Knausgård, Åsne Seierstad Frode Grytten skal lese nyskrevne tekster om 22. juli.

– Dette er artister som virkelig har følt veldig for å være med og bidra på sitt vis. Det har vært viktig for oss, og det ligger mye i at de selv har skrevet egne låter og tekster knyttet til dagen, sier prosjektleder Stig Karlsen i NRKs Underholdningsavdeling.

Usikkerhet rundt Springsteen

Tidligere har det blitt spekulert i om Bruce Springsteen, som befinner seg i Norge den 22. juli i år, vil opptre under minnekonserten.

Karlsen vil verken bekrefte eller avkrefte dette, men under myndighetenes pressekonferanse om den 22. juli tirsdag, bekreftet NRK at de har sendt en henvendelse til artistens management.

– Vårt fokus er å lage en verdig og vakker minnekonsert. Vi har lagt merke til at mediene skriver om Springsteen, men har ikke noe nytt å fortelle i den sammenheng, sier Karlsen til NRK.no

Du kan også bidra – send oss ditt hjertebilde til minne om 22. juli. Se alle de innsendte her.

Venter stor pågang

Konserten, som starter klokken 20:00, er gratis og åpen for alle.

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK forteller at man venter stor pågang fra publikum.

– Det er helt umulig å si hvor mange som kommer, men vi tar høyde for at det kommer mye folk. Selv om det nå har gått et år, så viste allsangen med Lillebjørn Nilsen på Youngstorget i april at folk er veldig engasjert i dette. Vi vet at mange av dem som er direkte berørt kommer til å være i Oslo i forbindelse med andre arrangementer, og mange av disse ønsker nok også å delta her.

Sendingen vil sendt direkte på NRK, men tilbys også andre norske og utenlandske tv-kanaler.

NRK har også blitt kontaktet av flere norske kommuner som ønsker å vise konserten på storskjerm, forteller Hansen.

– Det vil nok komme mange folk. Markeringene kommer til å prege Norge hele denne dagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Flere artister kommer

Rosetog i Oslo sentrum 25. juli 2011

Den 25. juli 2011 ble det arrangert et spontant rosetog i Oslo sentrum for å markere avstand mot terrorhandlingene og vise fellesskap for dem som var rammet. Over 200.000 deltok. Det ventes at mange mennesker også vil delta på minnekonserten på Rådhusplassen på ettårsdagen for den 22. juli.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

I tillegg til de artistene som offentliggjøres i dag, vil det komme flere til i løpet av den neste tiden.

– Vi har noen av de største og beste artistene som Norge har å by på. Men det spesielle med denne konserten er at dette ikke handler om artistene eller noen av oss på scenen. Det handler om å skape en verdig minnekonsert og det er det veldig hyggelig å få lov til å bidra til, avslutter Haddy N'jie.

Send oss ditt hjertebilde - MMS til 1987 med kodeord hjerte. Noen av bildene blir vist på TV 22. juli. Klikk på bildet nedenfor for å se de mange innsendte bildene:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Storbritannia vil regulere Netflix

    Britiske myndigheter ønsker å regulere store strømmetjenester som Netflix på samme måte som tradisjonelle kringkastere, ifølge nyhetsbyrået PA.

    Tilsynsmyndigheten Ofcom vil angivelig får mulighet til å ta avgjørelser i saker som skyldes klager på feil og partiskhet hos strømmetjenestene.

    – Reglene for hvordan kringkasterne opererer, ble skrevet for en analog tidsalder. De er ikke egnet for en tidsalder med smart-TV-er og strømming, sier en ikke navngitt regjeringskilde til PA.

  • Malte over kritisert gatekunst

    Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.