Hopp til innhold

Slik blir IS latterliggjort i sosiale medier

Uredde satirikere i farlige områder bruker sosiale medier til å vise sin avsky for opprørsgruppen den Islamske Staten (IS). – Å være villig til å risikere liv, det er det satire handler om, sier satiriker Eirik Bergesen.

Eirik Bergesen

IMPONERT: Satiriker Eirik Bergesen lar seg imponere av motet til sine kolleger i farlige områder, som trosser trusler og legger ut videoer for å vise sin avsky for IS.

Foto: privat

Scenen pleier å være den samme. Et gissel med hette på hodet sitter på kne foran en mann som er kledd i svart fra topp til tå.

Henrettelsesvideoene fra opprørsgruppen den Islamske Staten (IS) har rukket å bli både kjent og fryktet over hele verden.

Men til tross for frykt og trusler er det noen som kjemper tilbake - med satire. Et enkelt nettsøk gjør at man finner tullevideoer av mislykkede halshugginger, fanger som rømmer og IS-soldater som sliter med å snakke engelsk, for å nevne noe.

Satiriker Eirik Bergersen lar seg imponere av motet som blir vist av menneskene bak videoene.

– Uansett hvor tøffe vi satirikere i vesten tror vi er, så er det de der nede som er de tøffe, sier satiriker Eirik Bergesen.

– Å være villig til å risikere sitt eget liv eller sin egen frihet, det er dét satire handler om.

Forsker: – IS tar videoene alvorlig

Lars Gule

SLÅR TILBAKE: Islamforsker Lars Gule understreker at IS tar de satiriske videoene veldig alvorlig, og slår tilbake mot de mest populære.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På Youtube, Facebook og Soundcloud kan man finne til og med finne danseremixer av IS' kampsang «Saleel al-Sawarim».

– Ironi og satire er klassiske virkemidler i ideologisk politisk kamp. Det har det vært til alle tider, så det er ikke overraskende at det blir brukt, sier islamforsker Lars Gule.

Menneskene bak disse satiriske stikkene til IS løper en stor risiko, mener eksperten.

– Hvis videoen har to millioner treff, slik som den videoen du viste meg, da tar de det alvorlig. IS har god greie på media og medias effekt. De er selv dyktige på å bruke sosiale medier. Så dette tar de veldig alvorlig.

Gule mener det er tre måter IS kjemper tilbake mot satiren.

– De kan hacke eller blokkere sidene, det er ikke like lett. Ellers kan de servere sin egen propaganda, som avskriver satiren. Det siste virkemildet er trusler og til slutt drap.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Truer familien etter kjole-video

Videoen Gule sikter til har blitt laget av Mohammad Hamad. Den viser en klassisk IS-henrettelse, men med en tvist. I videoen velger soldatene offer etter hvem som klarer å gjette riktige farger på kjolen som laget strorm i sosiale medier i vår.

Se videoen i toppen av saken.

Hamad sier til Foreign Policy at han har mottat trusler både på vegne av seg selv og sine familiemedlemmer.

– Jeg visste at det var IS-sympatisører her på Gaza, men jeg trodde ikke de kom til å gå så langt som direkte trusler, sier mannen bak den kontroversielle videoen.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh