Hopp til innhold

Slik blir IS latterliggjort i sosiale medier

Uredde satirikere i farlige områder bruker sosiale medier til å vise sin avsky for opprørsgruppen den Islamske Staten (IS). – Å være villig til å risikere liv, det er det satire handler om, sier satiriker Eirik Bergesen.

Eirik Bergesen

IMPONERT: Satiriker Eirik Bergesen lar seg imponere av motet til sine kolleger i farlige områder, som trosser trusler og legger ut videoer for å vise sin avsky for IS.

Foto: privat

Scenen pleier å være den samme. Et gissel med hette på hodet sitter på kne foran en mann som er kledd i svart fra topp til tå.

Henrettelsesvideoene fra opprørsgruppen den Islamske Staten (IS) har rukket å bli både kjent og fryktet over hele verden.

Men til tross for frykt og trusler er det noen som kjemper tilbake - med satire. Et enkelt nettsøk gjør at man finner tullevideoer av mislykkede halshugginger, fanger som rømmer og IS-soldater som sliter med å snakke engelsk, for å nevne noe.

Satiriker Eirik Bergersen lar seg imponere av motet som blir vist av menneskene bak videoene.

– Uansett hvor tøffe vi satirikere i vesten tror vi er, så er det de der nede som er de tøffe, sier satiriker Eirik Bergesen.

– Å være villig til å risikere sitt eget liv eller sin egen frihet, det er dét satire handler om.

Forsker: – IS tar videoene alvorlig

Lars Gule

SLÅR TILBAKE: Islamforsker Lars Gule understreker at IS tar de satiriske videoene veldig alvorlig, og slår tilbake mot de mest populære.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På Youtube, Facebook og Soundcloud kan man finne til og med finne danseremixer av IS' kampsang «Saleel al-Sawarim».

– Ironi og satire er klassiske virkemidler i ideologisk politisk kamp. Det har det vært til alle tider, så det er ikke overraskende at det blir brukt, sier islamforsker Lars Gule.

Menneskene bak disse satiriske stikkene til IS løper en stor risiko, mener eksperten.

– Hvis videoen har to millioner treff, slik som den videoen du viste meg, da tar de det alvorlig. IS har god greie på media og medias effekt. De er selv dyktige på å bruke sosiale medier. Så dette tar de veldig alvorlig.

Gule mener det er tre måter IS kjemper tilbake mot satiren.

– De kan hacke eller blokkere sidene, det er ikke like lett. Ellers kan de servere sin egen propaganda, som avskriver satiren. Det siste virkemildet er trusler og til slutt drap.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Truer familien etter kjole-video

Videoen Gule sikter til har blitt laget av Mohammad Hamad. Den viser en klassisk IS-henrettelse, men med en tvist. I videoen velger soldatene offer etter hvem som klarer å gjette riktige farger på kjolen som laget strorm i sosiale medier i vår.

Se videoen i toppen av saken.

Hamad sier til Foreign Policy at han har mottat trusler både på vegne av seg selv og sine familiemedlemmer.

– Jeg visste at det var IS-sympatisører her på Gaza, men jeg trodde ikke de kom til å gå så langt som direkte trusler, sier mannen bak den kontroversielle videoen.

Kulturstrøm

  • Hollywood-manusforfattere avslutter streik

    Fagforeningen Writers Guild of America (WGA) opplyser at medlemmene kommer tilbake på jobb onsdag.

    Ledere i fagforeningen har enstemmig stemt for å runde av streiken, heter det i en uttalelse fra WGA: Fagforeningen ble søndag enig med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerer blant annet Disney og Netflix, om en tariffavtale på tre år. Det skjedde etter at toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal hadde vært direkte involvert i forhandlingene.

    Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

    Det er imidlertid ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp. Streiken blant skuespillere og manusforfattere har ført til at en rekke Hollywood-produksjoner har vært i limbo de siste månedene.

    Mandag kunngjorde også SAG-organiserte skuespillere som medvirker til videospill, at de vil gå ut i streik om ikke forhandlinger med spillprodusentene fører fram. (NTB)

    Leder Fran Drescher for skuespillerfagforeningen SAG (t.v.) og Meredith Stiehm, som leder manusforfatternes fagforening WGA, poserer sammen utenfor Paramounts studioer i Los Angeles. Manusforfatterne i Hollywood kommer tilbake på jobb onsdag, men skuespillerne er stadig i streik.
    Foto: Chris Pizzello / AP
  • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

    Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

    Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

     shakira
    Foto: AP