NRK Meny
Normal

Slik blir IS latterliggjort i sosiale medier

Uredde satirikere i farlige områder bruker sosiale medier til å vise sin avsky for opprørsgruppen den Islamske Staten (IS). – Å være villig til å risikere liv, det er det satire handler om, sier satiriker Eirik Bergesen.

Eirik Bergesen

IMPONERT: Satiriker Eirik Bergesen lar seg imponere av motet til sine kolleger i farlige områder, som trosser trusler og legger ut videoer for å vise sin avsky for IS.

Foto: privat

Scenen pleier å være den samme. Et gissel med hette på hodet sitter på kne foran en mann som er kledd i svart fra topp til tå.

Henrettelsesvideoene fra opprørsgruppen den Islamske Staten (IS) har rukket å bli både kjent og fryktet over hele verden.

Men til tross for frykt og trusler er det noen som kjemper tilbake - med satire. Et enkelt nettsøk gjør at man finner tullevideoer av mislykkede halshugginger, fanger som rømmer og IS-soldater som sliter med å snakke engelsk, for å nevne noe.

Satiriker Eirik Bergersen lar seg imponere av motet som blir vist av menneskene bak videoene.

– Uansett hvor tøffe vi satirikere i vesten tror vi er, så er det de der nede som er de tøffe, sier satiriker Eirik Bergesen.

– Å være villig til å risikere sitt eget liv eller sin egen frihet, det er dét satire handler om.

Forsker: – IS tar videoene alvorlig

Lars Gule

SLÅR TILBAKE: Islamforsker Lars Gule understreker at IS tar de satiriske videoene veldig alvorlig, og slår tilbake mot de mest populære.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På Youtube, Facebook og Soundcloud kan man finne til og med finne danseremixer av IS' kampsang «Saleel al-Sawarim».

– Ironi og satire er klassiske virkemidler i ideologisk politisk kamp. Det har det vært til alle tider, så det er ikke overraskende at det blir brukt, sier islamforsker Lars Gule.

Menneskene bak disse satiriske stikkene til IS løper en stor risiko, mener eksperten.

– Hvis videoen har to millioner treff, slik som den videoen du viste meg, da tar de det alvorlig. IS har god greie på media og medias effekt. De er selv dyktige på å bruke sosiale medier. Så dette tar de veldig alvorlig.

Gule mener det er tre måter IS kjemper tilbake mot satiren.

– De kan hacke eller blokkere sidene, det er ikke like lett. Ellers kan de servere sin egen propaganda, som avskriver satiren. Det siste virkemildet er trusler og til slutt drap.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Truer familien etter kjole-video

Videoen Gule sikter til har blitt laget av Mohammad Hamad. Den viser en klassisk IS-henrettelse, men med en tvist. I videoen velger soldatene offer etter hvem som klarer å gjette riktige farger på kjolen som laget strorm i sosiale medier i vår.

Se videoen i toppen av saken.

Hamad sier til Foreign Policy at han har mottat trusler både på vegne av seg selv og sine familiemedlemmer.

– Jeg visste at det var IS-sympatisører her på Gaza, men jeg trodde ikke de kom til å gå så langt som direkte trusler, sier mannen bak den kontroversielle videoen.

Kulturstrøm

 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Morten Krogvold
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Forsvaret kutter i musikken

  Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

  Forsvarets musikk Harstad
  Foto: Nils Mehren