Hopp til innhold

Slik blir du statist

Vil du være statist i norske tv-, film-, eller reklameproduksjoner? Du har mange muligheter. Vi viser deg hvordan.

Gymnaslærer Pedersen

Byrået Casting.no castet folk til filmen Gymnaslærer Pedersen.

Hvert år trenger norsk film- tv-, musikkbransje, og teaterverden tusenvis av statister, og du kan bli en av dem.

I går skrev NRK.no om filmen «Teori og praksis», som leter etter statister som ser ut som de er fra syttitallet. Mange lesere har henvendt seg til oss og lurt på hvordan man blir statist.

Sigbjørn Johnsen (1976)

Sigbjørn Johnsen, 1976

Foto: Jensen, Oddvar Walle / Scanpix

Statistansvarlig Marit Falkum Enerhaug fortalte at de trenger rundt 500 statister til filminnspillingen. De som prøve seg som statist i «Teori og praksis» kan skrive til statist@friland.biz

– Trenger ikke være pen

Har du ikke den rette 70-talls looken, men fremdeles ambisjoner omå bli statist, har du langt flere muligheter. I Norge er det folk som lever av kun å være statister i forskjellige produksjoner.

Det første du må gjøre om du vil være statist er å registrere deg hos et castingbyrå. Det finnes mange av dem, og de trenger ofte folk. Når en film skal spilles inn, tar produsenten ofte kontakt med et slikt byrå, som blar gjennom sine registrer for å finne folk som passer.

– Du trenger ikke være pen for å få en statistrolle. Vi trenger mennesker med alle type utseende, farger, former og fasonger, sier Colleen Christiansen, som er castingansvarlig i Cannibal Casting.

Den norske filmverden er liten. Når de castingansvarlige begynner å kjenne igjen statistene trenger de nye.

Registrer deg!

Cannibal Casting lever av å finne de rette folkene til både film, stillbilder til reklamekampanjer, og til tv-produksjoner. Folk og film , Stella Casting , Fjes Casting AS og Casting.no er andre castingbyråer, hvor du også kan registrere deg som statist.

Ofte har et castingbyrå en spesiell dag i uka, når du kan komme inn å registrere deg. Og dette er ikke noe du trenger å øve deg på i forkant.

– Hos oss koster det 100 kroner. Du må fylle ut et skjema så lager vi en videopresentasjon og et bilde av deg. Vi vil gjerne møte hver enkelt, for å ha dem i minne. Og det er mye bedre med standardbilder av hver enkelt, enn bilder fra sofakroken hjemme, sier Christiansen.

Hun forteller at man ved en senere anledning kan komme inn å ta nye bilder, om man føler at man har forandret seg.

Trenger innvandrere

Christiansen forteller at langt flere fra Oslo vest enn Oslo øst har registrert seg hos dem.

- Vi skal representere en befolkning, og trenger også folk fra Oslo øst. For eksempel trenger vi mange flere med innvandrerbakgrunn. De er ofte vanskelig å få tak i.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.