Slik blir du statist

Vil du være statist i norske tv-, film-, eller reklameproduksjoner? Du har mange muligheter. Vi viser deg hvordan.

Gymnaslærer Pedersen

Byrået Casting.no castet folk til filmen Gymnaslærer Pedersen.

Hvert år trenger norsk film- tv-, musikkbransje, og teaterverden tusenvis av statister, og du kan bli en av dem.

I går skrev NRK.no om filmen «Teori og praksis», som leter etter statister som ser ut som de er fra syttitallet. Mange lesere har henvendt seg til oss og lurt på hvordan man blir statist.

Sigbjørn Johnsen (1976)

Sigbjørn Johnsen, 1976

Foto: Jensen, Oddvar Walle / Scanpix

Statistansvarlig Marit Falkum Enerhaug fortalte at de trenger rundt 500 statister til filminnspillingen. De som prøve seg som statist i «Teori og praksis» kan skrive til statist@friland.biz

– Trenger ikke være pen

Har du ikke den rette 70-talls looken, men fremdeles ambisjoner omå bli statist, har du langt flere muligheter. I Norge er det folk som lever av kun å være statister i forskjellige produksjoner.

Det første du må gjøre om du vil være statist er å registrere deg hos et castingbyrå. Det finnes mange av dem, og de trenger ofte folk. Når en film skal spilles inn, tar produsenten ofte kontakt med et slikt byrå, som blar gjennom sine registrer for å finne folk som passer.

– Du trenger ikke være pen for å få en statistrolle. Vi trenger mennesker med alle type utseende, farger, former og fasonger, sier Colleen Christiansen, som er castingansvarlig i Cannibal Casting.

Den norske filmverden er liten. Når de castingansvarlige begynner å kjenne igjen statistene trenger de nye.

Registrer deg!

Cannibal Casting lever av å finne de rette folkene til både film, stillbilder til reklamekampanjer, og til tv-produksjoner. Folk og film , Stella Casting , Fjes Casting AS og Casting.no er andre castingbyråer, hvor du også kan registrere deg som statist.

Ofte har et castingbyrå en spesiell dag i uka, når du kan komme inn å registrere deg. Og dette er ikke noe du trenger å øve deg på i forkant.

– Hos oss koster det 100 kroner. Du må fylle ut et skjema så lager vi en videopresentasjon og et bilde av deg. Vi vil gjerne møte hver enkelt, for å ha dem i minne. Og det er mye bedre med standardbilder av hver enkelt, enn bilder fra sofakroken hjemme, sier Christiansen.

Hun forteller at man ved en senere anledning kan komme inn å ta nye bilder, om man føler at man har forandret seg.

Trenger innvandrere

Christiansen forteller at langt flere fra Oslo vest enn Oslo øst har registrert seg hos dem.

- Vi skal representere en befolkning, og trenger også folk fra Oslo øst. For eksempel trenger vi mange flere med innvandrerbakgrunn. De er ofte vanskelig å få tak i.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise