Hopp til innhold

Slik blir du lurt på Facebook

Ny Facebook-trussel spres på nettet. Hundretusener har allerede gått i fella.

Facebook, illustrasjonsbilde

Klikknapping gjør at du automatisk 'liker' en side som din venn har anbefalt.

Foto: ALIK KEPLICZ / AP

Det nye fenomenet kalles clickjacking, eller «klikknapping» på godt norsk.

Klikknapping gjør at Facebook-brukere ser lenker til nettsider som vennene deres later til å ha «likt».

Å trykke på lenken fører automatisk til at du også anbefaler den koblingen som din Facebook-venn har gitt tommelen opp for.

Klikknapping utgjør ingen sikkerhetstrussel foreløpig, men kan tilpasses til å levere ondsinnet programvare og phishing-angrep, ifølge BBC.

Den uønskede programvaren fungerer ved hjelp av iFrames, som plasserer en usynlig knapp over en hel nettside.

Uansett hvor brukeren klikker, ender han eller hun opp med å treffe en skjult «liker»-knapp, skriver BBC på sine nettsider.

– Ikke overrasket

Eksperter kobler klikknapping opp mot den utvidede «liker»-funksjonen som Facebook lanserte for en tid tilbake.

Den gjør at brukere kan «like» eksterne nettsider og lenker som ligger utenfor Facebook-universet.

Medieutvikler i NRK, Eirik Solheim, er ikke overrasket over at noen har klart å misbruke den nye «liker»-funksjonen.

– Nei, det tar sjelden lang tid før noen finner en måte å utnytte slike funksjoner på, sier Solheim.

Foreløpig brukes klikknapping av mennesker som ønsker å oppnå flest mulig treff på sidene sine.

– Jo flere som liker siden din, jo større blir nettrafikken, påpeker Solheim.

Han tror Facebook vil klare å stanse den nye, uønskede programvaren, men bare for en kortere periode.

Eirik Solheim

Medieutvikler i NRK, Eirik Solheim, synes ikke det er noen grunn til å skape hysteri hver gang nye Facebook-trusler dukker opp.

Foto: unknown / NRK

– Neste steg blir at Facebook utvikler en programvare som setter en stopper for klikknappingen. Så vil de som lagde den uønskede programvaren komme opp med en ny måte som muliggjør spredning av programvaren. Og slik fortsetter katt-og-mus-leken i en evig runddans, sier Solheim til NRK.no.

Lettere å utnytte uvitende personer

Klikknapping fungerer på tvers av operativsystemer, men ved hjelp av gratisapplikasjonen NoScript kan man bli advart om potensielle trusler.

Men ettersom dette programmet også reagerer på «uskyldige» pop-up-vinduer og flashvideoer, risikerer man at nettsurfingen blir en mer tungvint affære.

– Du kan også skru av JavaScript, men da vil du få problemer med sider som inneholder flash, sier Eirik Solheim.

Han påpeker at det er likevel mulig å ta sine forholdsregler, blant annet ved å være utstyrt med en sunn dose skepsis når man er inne på Facebook.

– Det er lettere å utnytte uvitende personer. For å ta en sammenligning: Hvis du reiser til London fra et bitteliten bygd for første gang, er du et lettere offer for lommetyver enn en «streetwise» person som allerede har opplevd lommetyveri og lært av det. Vær obs på hva du klikker på. Styr unna lenker med veldig obskure navn, råder Solheim.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober