Hopp til innhold

Slik skriver du super-hiten!

Leve et liv i luksus på Hollywood Boulevard, sa du? Leke med de store stjernene? – Jobb! Jobb! Jobb!, sier produsenten. Her noen hete bransjetips til hvordan du skriver hit-låta.

Stargate

Superprodusentduoen Stargate bor i New York og leverer hits til superstjerne, Ne-Yo og Katy Perry. Vil du gjøre samme suksess må du jobbe på.

Rihanna

Stargate har skrevet for Rihanna. Produsent og låtskriver Andreas Schuller råder deg til ikke å prøve deg på henne som det første du gjør. Selv om låta du har er super.

Foto: VALERY HACHE / Afp
Robin Jenssen

Robin Jenssen i Dsign Music AS.

Foto: NRK
Nicki Noelle

Nicki Noelle pakket ryggsekken og dro til NY. Hun mener timing og kjemi er alt i denne bransjen.

Foto: Privat, Instagram

Den norske produsentduoen Stargate lever godt «over there» på å skrive og produsere låter for stjernene. Det kryr av norske låtskrivere som vil leke med de store artistene. Mange har gjort som Stargate og emigrert til London, Stockholm og LA for å knytte kontakter og for å være «der det skjer».

– Det handler om å jobbe med folk som har en track-record, eller merittliste fra før, sier Kai Robøle i Waterfall Music AS, og sikter til de låtskriverne som allerede har skrevet for kjente artisters og er «inne».

Robøle var en av de første som startet låtskrivercamper i Norge, og forteller at veldig mye bra samarbeid og gode låter blir til på en songcamp.

LES OGSÅ: Kreativ leirskole for låtskrivere

Dro ut for å lære av de beste

Produsentene i Dsign Music AS startet opp i Trondheim i 2005 og dro på turer til Stockholm og London for å lære av de beste der ute. I dag har de kontorer på tre kontinenter.

– Det fantes ingen kurs eller opplæring annet enn «Livets skole» innen denne bransjen da, og det gjør det vel strengt tatt ikke nå heller. Alle oppsøker andre låtskrivere og produsenter for å komme seg videre, sier han.

– Jobb, jobb, jobb!

Jenssen forteller at det i tilllegg er viktig å oppsøke alle plateselskap for å knytte kontakt og spille opp låter de hadde skrevet.

– Jeg besøkte også publishere for å se om de kunne være interesserte i det vi holdt på med.

Også Jenssen har gode råd å komme med til vordende låtskrivere:

– Jobb! Jobb! Jobb! og bli best mulig på det du holder på med. Kopier de beste låtene som egen trening og når det låter like bra, eller helst bedre, er du i nærheten av noe

– Timing og kjemi er alt

Nicki Noelle pakket kofferten og flyttet til New York for å være i miljøet.. Hun sier at timing og kjemi er alt i denne bransjen.

– Man må strekke ut ei hånd og hilse på folk. Det er viktig, sier Nicki Noelle.

Leiv Aspén er prosjektleder for verdens største songcamp, «Song:Expo» i Trondheim. Også han har råd til de som vil bli gode låtskrivere:

– Skriv masse og vær åpen og modig!

– Låtskriving er en muskel, jo mer du trener, jo bedre blir du. Vær åpen om nye ideer, og tør å ta sjanser, tenk stort!, sier han og fortsetter:

– Det er utrolig viktig å ha en god flyt i en kreativ prosess, så ikke stopp og analyser hver idé, men prøv de ut! Skaff deg gjerne et lokalt/regionalt nettverk med lårskrivere som du skriver regelmessig med og som pusher hverandre.

– Gjør research

Som låtskriver skriver du musikk for andre artister, gjerne i andre musikkmarkeder enn du selv befinner deg i. Det er stor forskjell mellom å skive en låt til til en Tysk artist kontra en artist fra Korea.

– Sjekk trender og topplister i det markedet du skal skrive til. Bruk youtube, spotify, blogger og lignende. Samtidig må du kjenne historikken hva angår tidligere utgivelser til artisten du skriver til, sier Leiv Aspén og legger til:

– Det er selvfølgelig også viktig å skrive låter som artisten faktisk kan fremføre med hensyn til toneart og lignende. Om en artist har en signatur i stemmen som trives best høyt, er det lite vits i å skrive en låte med lav pitch.

Andreas Axident

Andreas Schuller jobber som låtskriver i LA.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Ikke prøv Rihanna med en gang

Andreas Schuller, alias «Axident» fra Drøbak lever som låtskriver og produsent i LA. Han sier at mange drømmer om å levere en hit til en internasjonal superstjerne med én gang, og prøver å selge inn en låt de mener «passer til stjernas sound».

– En feil mange låtskrivere gjør er å prøve å skrive til superstjerner som Rihanna med en gang. Det Rihanna jobber med nå høres ikke ut som det hun gjorde forrige gang, og det vet kjernen som jobber rundt henne, men ikke de som prøver å pushe låter og som synes det de har høres ut som en Rihanna-låt.

Han råder spirende låtskrivere til å begynne å fore en artist man faktisk kan få sangene ut på.

– Har du en genial låt er sjansen større for å få en hit med en artist som ikke er enorm. Blir det en hit, først vil de rette folka prate med deg.


Andreas Schullers råd for å skrive en god låt:

1. Bevegelse:

Du må tvinge dem til å bevege seg: Du har grooven i sangen, den som gjør at du beveger deg. Den klarer du ikke å tenke på, det kommer automatisk. Når du hører en gammel discolåt med dype grooves (dype lommer), så ser du at folk begynner å bry seg om sangen. Det er første måten å få folk til å bry seg om musikken: få dem til å bevege seg.

2. Synge med:

Du må tvinge dem til å synge med. Det må være gøy å synge med på låta. Folk må synes det er morsomt å bruke tid på sangen. Den må være slik at folk vil synge med i dusjen. Her kan du også bruke ordlyder.

3. Gjenkjenne/troverdighet:

Du må tvinge folk til å kjenne seg igjen. Det må være troverdig. Det viktigste med en tekst er ikke at den er dyp, men at den er troverdig. Skriver du om kjærlighetssorg, så må det være troverdig.

Gjør du det i tillegg på en måte folk ikke har hørt før, da har du en hit.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad