Hopp til innhold

Slik blir det nye regjeringskvartalet

Nå er det klart: Team Urbis har tegnet det som blir regjeringen og departementenes nye hovedkvarter på Hammersborg.

Adapt

VINNER: Forslaget «Adapt» av Team Urbis gikk seirende ut i arkitektkonkurransen for nytt regjeringskvartal. Se flere bilder av vinnerutkastet her.

Prosjektgruppen Team Urbis med forslaget «Adapt» går seirende ut i kampen om å få tegne det nye regjeringskvartalet.

Det ble klart da Statsbygg-direktør Harald Nikolaisen i formiddag kunngjorde vinneren av arkitektkonkurransen på en pressekonferanse i Oslo.

Hadde tapertalen klar

Umiddelbart etter kunngjøringen brøt jubelen løs hos Team Urbis, som nå kan gå i gang med arbeidet med å realisere vinnerforslaget.

– Jeg var veldig forberedt både på å vinne og tape. Jeg hadde en tapertale og en vinnertale klar her, sier en lettet teamleder Gudmund Stokke til NRK kort tid etter at avgjørelsen ble kunngjort.

Champagneflaskene forble uåpnet hos arkitektteamet G8+, den andre finalisten som sto igjen etter at juryen i juni valgte ut to av sju forslag til å gå videre i konkurransen.

– Jeg er selvfølgelig skuffa over at vi ikke ble valgt, men dette prosjektet fortjener at det beste forslaget vinner, sier Geir Haaversen i G8+-teamet.

Lang prosess

Veien frem mot et nytt regjeringskvartal i Oslo har vært lang.

I 2014 ba Statsbygg, som har ansvaret for utbyggingen, en innledende runde der de inviterte seks grupper av arkitekter til å skissere utformingen av kvartalet.

Året etter leverte arkitektene seks ulike forslag, som igjen dannet utgangspunktet for reguleringsplanen Statsbygg la frem høsten 2015.

I mai i år leverte sju ulike prosjektgrupper sine forslag til hvordan de så for seg fremtidas regjeringskvartal. Prosjektgruppene var satt sammen av arkitekter og ingeniører, og leverte sine forslag anonymt.

I juni valgte juryen ut de to forslagene «Lysning» og «Adapt» til å gå videre i konkurransen. Samtidig ble det kjent hvilke arkitekter som sto bak de ulike forslagene. Og i dag ble det altså kjent hvem som gikk seirende ut til slutt.

Det er fortsatt lenge igjen til grunnsteinen legges på Hammersborg i Oslo. Stortinget skal behandle byggestart og kostnadsramme først i 2019, mens byggearbeidet etter planen skal begynne i 2020.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober