Hopp til innhold

Slik blir regjeringens 22/7-markering

Det blir høytidelige minnestunder i Oslo domkirke og Hole kirke på ettårsdagen for 22. juli-terroren.

Slik blir minnekonserten 22. juli.

NETT-TV: Fra pressekonferanse om minnemarkering 22. juli. Fra venstre fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, kulturminister Anniken Huitfeldt og programleder Haddy N'jie. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.

Søndag 22. juli markeres ettårsdagen for terrorangrepet mot Norge. I dag presenterte regjeringen sine planer for markeringen.

– Det blir heder av dem som ble drept i Oslo og på Utøya, men vi vil også hedre overlevende, frivillige og hjelpemannskapene, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

– Alle kan legge ned roser

Markeringen 22. juli starter klokka åtte, når de etterlatte etter terroren får besøke Utøya. Den fortsetter klokka 09.30 med kransenedleggelse ved regjeringskvartalet i Oslo.

Sistnevnte blir et åpent arrangement.

– Det er mange som er berørt av det som skjedde. Vi vil at alle som vil skal ha muligheten til å være med. Alle kan komme og legge ned roser til stillhet og refleksjon, sier Huitfeldt.

Markeres i alle kirker

Det blir offisielle minnegudstjenester i Oslo domkirke og i Hole kirke.

Siden 22. juli faller på en søndag vil Den norske kirke dessuten markere dagen under sine gudstjenester over hele landet.

– Representanter fra regjeringen vil være til stede under gudstjenestene og andre arrangementer rundt om i landet. Noen av statsrådene vil være i Oslo, andre i sine hjemkommuner, sa Huitfeldt under pressekonferansen, uten å gå i detalj om hvordan programmet blir på landsbasis.

Springsteen ikke avklart

Senere på kvelden skal det være minnekonsert i regi av NRK på Rådhusplassen med blant andre Karpe Diem, Marit Larsen og Karl Ove Knausgård.

Mange har spekulert i om Bruce Springsteen – som turnerer i Norge i tidsrommet – skal delta under minnekonserten.

– Vi har sett alle spekulasjonene, men har ikke noe nytt å fortelle om det. Vi har selvsagt sendt en henvendelse til managementet hans, sa minnekonsertens programleder Haddy N'jie under pressekonferansen.

NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen sa at artistene som opptrer under konserten ikke gjør det gratis.

– Vi går ikke ut med summen nå, men alle får en fast sum for å være med. Det har vært en viss pågang av folk som ønsker å være med. Vi har dramaturgisk bygd opp konserten stramt. Det er en grunn til at alle artistene er med, sa han.

Huitfeldt og Aasrud

Kulturminister Anniken Huitfeldt (t.h.) og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud presenterte tirsdag regjeringens planer for 22. julimarkering.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober