Feiring tre dager til ende

Kjartan Slettemark fyller 75 år i dag. Det ble feiret med en tre dager lang festival i Naustdal.

Avdukinga av budeia til Kjartan Slettemark
Foto: Ole Andre Rekkedal

Søndagens avduking av Slettemarks skulptur "Budeia" var et høydepunkt for helgen.

GALLERI: "Budeia" avduket

 

 

Budeie

Skulpturen som er fem meter høy, er satt sammen av en omvendt sykehusvase, en stor vinylplate og en kleshenger. Skulpturens overdel beveger seg med vinden.

- Jeg liker å eksperimentere, forteller Slettemark, som for anledningen var kledd i budeiestakk.

Inspirasjonen til skulpturen kommer fra kunstnerens egen oppvekst i Naustdal i Sunnfjord.

- Jeg vokste opp med budeier da jeg var liten, så litt av min identitet kommer fra disse selvstendige damene, sier han. 

Skulpturen er satt opp på Sanden i Naustdal, ovenfor en kirke.

- Jeg vil gjøre det umulige. Dette er det blitt et manifest av i og med at den er forstørret, sier Slettemark om skulpturen.

I følge ham fungerer skulpturen også som en minaret. Både skulpturen og kirken den står ovenfor, er begge hvite og speiler seg i lagunen som ligger midt i mellom.

Godt mottatt

Slettemark er fornøyd med skulpturens plassering.

- Jeg må konstatere at Naustdal nå har tatt i mot kunstens velsignelse. Ondskap skal fordrives med kunst, og det har kommunen forstått. Det er det jeg er mest glad for, sier Slettemark.

Skulpturen ble godt mottatt i Naustdal, og mange hadde møtt opp for avdukningen.

- Du har på din måte vist oss at det er veldig mange ting som kan være kunst, som vi ikke hadde tenkt på var kunst, før du sa det, sa Norvall Nøringset i kulturutvalget til Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Kunstneren Oddvar Torsheim, en god venn av Slettemark, kom med følgende kommentar:

- I går var det kong Olav som ble avduka, i dag er det kong Kjartan av Naustdal. Det er stort, sa Torsheim og viste til lørdagens avdukning av den omstridte kong Olav-statuen i Gulen.

Mange ville være med og feire Slettemark, og lokale dansegrupper viste fram alt fra tradisjonell folkedans, linedance og ballett. Gratulasjonene kom fra nært og fjernt.

- Takk for ditt store, grensesprengende kunstneriske arbeid, sa fra kulturminister Trond Giske, i sin oversendte gratulasjonsmelding.

Kulturstrøm

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • – Får støtte etter pilkastmetoden

  Torsdag kom Kulturrådet med den nye listen over hvem som har fått stimuleringsstøtte av Kulturdepartementet. Artistene Åge Sten Nilsen og Bjarne Brøndbo mener støtten til konserter ser ut til å bli delt ut helt tilfeldig. Kulturrådet avviser dette.