Hopp til innhold

Feiring tre dager til ende

Kjartan Slettemark fyller 75 år i dag. Det ble feiret med en tre dager lang festival i Naustdal.

Avdukinga av budeia til Kjartan Slettemark
Foto: Ole Andre Rekkedal

Søndagens avduking av Slettemarks skulptur "Budeia" var et høydepunkt for helgen.

GALLERI: "Budeia" avduket

 

 

Budeie

Skulpturen som er fem meter høy, er satt sammen av en omvendt sykehusvase, en stor vinylplate og en kleshenger. Skulpturens overdel beveger seg med vinden.

- Jeg liker å eksperimentere, forteller Slettemark, som for anledningen var kledd i budeiestakk.

Inspirasjonen til skulpturen kommer fra kunstnerens egen oppvekst i Naustdal i Sunnfjord.

- Jeg vokste opp med budeier da jeg var liten, så litt av min identitet kommer fra disse selvstendige damene, sier han. 

Skulpturen er satt opp på Sanden i Naustdal, ovenfor en kirke.

- Jeg vil gjøre det umulige. Dette er det blitt et manifest av i og med at den er forstørret, sier Slettemark om skulpturen.

I følge ham fungerer skulpturen også som en minaret. Både skulpturen og kirken den står ovenfor, er begge hvite og speiler seg i lagunen som ligger midt i mellom.

Godt mottatt

Slettemark er fornøyd med skulpturens plassering.

- Jeg må konstatere at Naustdal nå har tatt i mot kunstens velsignelse. Ondskap skal fordrives med kunst, og det har kommunen forstått. Det er det jeg er mest glad for, sier Slettemark.

Skulpturen ble godt mottatt i Naustdal, og mange hadde møtt opp for avdukningen.

- Du har på din måte vist oss at det er veldig mange ting som kan være kunst, som vi ikke hadde tenkt på var kunst, før du sa det, sa Norvall Nøringset i kulturutvalget til Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Kunstneren Oddvar Torsheim, en god venn av Slettemark, kom med følgende kommentar:

- I går var det kong Olav som ble avduka, i dag er det kong Kjartan av Naustdal. Det er stort, sa Torsheim og viste til lørdagens avdukning av den omstridte kong Olav-statuen i Gulen.

Mange ville være med og feire Slettemark, og lokale dansegrupper viste fram alt fra tradisjonell folkedans, linedance og ballett. Gratulasjonene kom fra nært og fjernt.

- Takk for ditt store, grensesprengende kunstneriske arbeid, sa fra kulturminister Trond Giske, i sin oversendte gratulasjonsmelding.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP