NRK Meny
Normal

- Fremdeles de verste

- Skriver du om noe uten å fordømme det, så tas du for å være en tilhenger, sier Kerry King i Slayer.

Slayers Kerry King (t.v.) og Jeff Hanneman på scenen i Oslo Spektrum
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Slayers Kerry King
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Slayer har i tillegg til de obligatoriske angrep på kristendommen og alle religioner, også tekster om nazister som Heydrich og Mengele, seriemordere, gjengvold og nå - på siste albumet - også hellig krig, i form av 9/11 sett gjennom øynene til en muslimsk terrorist.

Onsdag spilte trash metal-grunnleggerne Slayer for 5.500 svartkledde fans på turneen «The Unholy Alliance». Og da spilte de nettopp «Jihad», mens bilder av fly og skyskrapere fylte lerretet bak bandet. Kerry King forventer at «Jihad» blir bandets nyeste omdiskuterte låt, slik «Angel of Death» - om Mengele - var for 20 år siden.

- Vi er fremdeles de verste, gliser Kerry King i all sin tatoverte prakt, som inkluderer kjempebokstaver på innsiden av venstre arm som proklamerer «God Hates Us All», tittelen på forrige skive som kom helt tilbake i 2001, tilfeldigvis på 11. september.

- Unge fortsetter å oppdage oss når de leter etter det hardeste, sier Kerry King om fansen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Som dokumentarer

- Vi har hatt det travelt, vi turnerte i det uendelige etter at «God Hates Us All» kom, utga bokssett og DVD-er. Det artige er at allerede i mars 2004 hadde Dave og jeg ni av låtene til «Christ Illusion» klare som demoer. Resten handlet om å finne tid til å gjøre dette sammen, og om plateselskapspolitikk, fastslår King.

Slayer er på Rick Rubins American Recordings-label, og Rubin er som vanlig medprodusent. I august kom endelig «Christ Illusion», Slayers tiende studioalbum, som hjemme i USA gikk rett inn på 5. plass på Billboard-listen, den høyeste plasseringen Slayer har oppnådd - men kjapt ble forbudt i India der både muslimske og kristne grupper protesterte.

- Jeg synes religion er en tåpelig sak. Jeg tror verken på Gud eller Djevelen. Religion bedøver hjernen, sier King.

Slayer-fansen er hardbarka
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Det jeg håper jeg gjør med låtene jeg skriver, er at jeg kaster noen ideer ut til lytterne og får ungdommene til å stille sine egne spørsmål. Jeg tenker på låtene som dokumentarfilmer. Ville noen stilt spørsmål ved en TV-dokumentar som så 9/11 gjennom øynene til en av terroristene? Men gjør vi det, så kaller de ut hele skytebanen, sier King bak solbriller som skjuler ethvert uttrykk.

Tar frem sinnet

Egentlig har King solbrillene på fordi øynene hans er hovne, han hangler med forkjølelse. Turnélivet tar på, og gutta blir ikke akkurat noe yngre: Kerry King er 42, og har holdt på med Slayer siden han var 17 år - da han og Tom Araya, Jeff Hanneman og Dave Lombardo stiftet bandet.

- Det er mer enn halve livet mitt det, sier han skjevt, men fornøyd.

Slayer har alltid handlet om rasende tekster, hardere låter, fete sceneshow. Hvordan er det, som veletablert voksen kar å finne fram sinnet?

- Det er alltid folk som gjør dumme ting. Uhøflige folk, sosiale idioter, hensynsløse mennesker. Jeg kunne vært på toppen av verden og oppført meg som en dritt mot deg, men jeg gjør det ikke. Derfor blir jeg sint når andre oppfører seg på den måten, og det sinnet tar jeg vare på og tar fram når jeg skal jobbe med låter eller opptre!

Nå som de fire originalmedlemmene er tilbake, er han tilfreds. Dette er bandbesetningen som Slayer vil avslutte med, fastslår han:

- Vi kom sammen igjen ut av nødvendighet. Så lenge vi gjør dette, vil jeg fortsette. Og dette er slik vi bør avslutte.

Fysisk sett fastslår Kerry King at så lenge han og resten av Slayer kan by på det showet de gjør i dag, så akter de å fortsette.

- Jeg vil nok kunne spille gitar lenger enn det, men jeg vil ikke under det nivået vi er på i dag.

Sterkt utsagn

Tom Araya har uttalt at «God Hates Us All» rett og slett bare er «en j... bra albumtittel», og la smilende til at han ikke tror Gud hater alle. Hva synes Kerry King, som til og med har det på armen?

- Det er et utrolig sterkt utsagn, sier han og titter på de gotiske bokstavene som han og tatovøren brukte timevis på å velge ut. Men han medgir at metalbandene ikke lenger er de verste i klassen, og overgås av rapperne.

- De synger om en livsstil de faktisk lever. Det gjør ikke jeg, jeg synger bare om ting som jeg synes er interessante, for å få folk til å gjøre seg opp en mening, hevder Kerry King.

Hva tror veteranen King om metalsjangerens fremtid?

- Det avhenger av at også andre band leverer god kvalitetsmusikk. Det som dreper enhver sjanger, er når det blir for mye dårlig musikk. Dette går i sykluser. Det jeg ser, er at unge som hører band som Godsmack og Disturbed og etter hvert ønsker seg tyngre, hardere musikk - de styres mot band som Slayer. Vi er «the bad boys», vet du, sier han med et bredt glis omgitt av tatoveringer.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP